Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Μεγάλες στιγμές της αρχαιότητας: Ο δάσκαλος να ρίχνει ξύλο και βρισίδια στους μαθητές. Όχι οι μαθητές στο δάσκαλο όπως σήμερα
Τρίτη, 23 Απριλίου

Dieftharmenos 1/2/2016 2:41:00 πμ

Παρατάξεις στα πανεπιστήμια

Τσουγδιές Οι παρατάξεις στα πανεπιστήμια λύνουν και δένουν μέχρι και σήμερα. Τζάμπα σημειώσεις, ταξίδια με χαμηλό εισιτήριο και δωρεάν πλύση εγκεφάλου είναι η πληρωμή για όποιον γίνει μέλος. Το να γίνεις μέλος δεν είναι κάτι το δύσκολο. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το παίξεις χαμένος την ημέρα της εγγραφής.


Οπότε, η πρώτη σου επαφή με αυτό το φαινόμενο των ελληνικών πανεπιστημίων που λέγεται παρατάξεις, έρχεται τη μέρα της εγγραφής σου. Ψάχνοντας τη γραμματεία του τμήματός σου, θα αναγκαστείς να ρωτήσεις 2-3 παιδιά για να τη βρεις. Τα κομματόσκυλα που έχουν χωριστεί κατά μήκος των διαδρόμων, σε μυρίζουν από μακριά και καταστρώνουν τον τρόπο προσέγγισής σου. Αν είσαι αγόρι να είσαι σίγουρος ότι μια χαμογελαστή κοπέλα θα έρθει τρέχοντας και θα σου πει με αυτοπεποίθηση:


—Θες βοήθεια;


Εκείνη τη στιγμή ο χρόνος παγώνει και το μυαλό σου ανεβάζει στροφές. Σκέφτεσαι αν σε είδε όμορφο και θέλει να σε ξεζουμίσει στις τουαλέτες εδώ και τώρα η αν είναι μέλος μιας παράταξης, που τόσα πολλά έχεις ακούσει πριν περάσεις στο πανεπιστήμιο. Η απάντησή σου θα εξαρτηθεί από το πόσο ενημερωμένος είσαι για το τι συμβαίνει στο πανεπιστήμιο. Πίστεψέ με, καμία δε θα σου κάτσει την πρώτη μέρα και ούτε τη δεύτερη. Αν πεις ναι, το κομματόσκυλο θα σε πάει σηκωτό στη γραμματεία, θα σου κάνει από μόνο του τα χαρτιά και στο τέλος θα στο ξεφουρνίσει ότι θέλει να γραφτείς στην παράταξή του.


Η συνέχεια

Αυτός ήταν ο πρώτος τρόπος προσέγγισης αυτής της άθλιας φάρας. Μέτα ακολουθούν τα "πετυχημένα" πάρτι που βλέπεις ότι διοργανώνουν, οι σημειώσεις που σου δίνουν απλόχερα αν γίνεις μέλος για μαθήματα που δεν έχεις πατήσει το πόδι σου και φυσικά τα σχεδόν τζάμπα ταξίδια στη Μύκονο και στο Bansko (εκεί να μείνουν και να τους φάνε οι λύκοι).


Κάθε τρόπος προσέγγισης ουδεμία σχέση έχει με τα πιστεύω της παράταξης όπως βλέπετε. Άρα πώς γίνεται τα κομματόσκυλα να φανατίζονται τόσο πολύ; Η απάντηση είναι απλή και λέγεται "ομαδική σκέψη-groupthink":


Η ομαδική συνεργασία συνδέεται και με πολλά μειονεκτήματα. Ιδιαίτερα αρνητικό χαρακτηριστικό είναι αυτό που αποκαλείται «ομαδική σκέψη» (groupthink). Ένα ψυχοδυναμικό φαινόμενο που όταν συμβαίνει μειώνεται η διανοητική ικανότητα και η λογική κρίση της ομάδας, παραγνωρίζεται η πραγματικότητα και η αντικειμενικότητα, γίνεται εκλογίκευση μη λογικών καταστάσεων, προτάσεων και αποφάσεων, τα άτομα αυτολογοκρίνονται και πιέζονται να συμμορφωθούν σε εξωπραγματικά πρότυπα ή κανόνες με τα οποία κανείς δε θα συμφωνούσε ως άτομο εκτός ομάδας.

ΑΟΔΕ 3ης Λυκείου, 3ο Κεφάλαιο

Η καθημερινή συναναστροφή με άτομα που έχουν συγκεκριμένες και όμοιες απόψεις κάνει το κομματόσκυλο να συμφωνεί με τους "συναγωνιστές - ομοϊδεάτες - αδέρφια - συντρόφους" του χωρίς καν να το καταλάβει με το πέρασμα του χρόνου. Μετά από κάποιους μήνες δωρεάν πλύσης εγκεφάλου και μετά από λίγα ταξίδια στη Μύκονο, το κομματόσκυλο γίνεται μια κομματικοποιημένη μάζα που αντί να ταΐζει το ίδιο τα πιστεύω του, του τα ταΐζει το κόμμα του.


Αυτή η κομματικοποίηση είναι μια από τις αιτίες που η ελληνική "παιδεία" δεν είναι παιδεία. Όταν είσαι 18-19 χρόνων σε μια Ελλάδα που πάει κατά διαόλου και βλέπεις ότι ο βασικός λόγος που ο κόσμος δεν έχει λεφτά είναι o δικομματισμός, πρέπει να έχεις IQ χαρτοπετσέτας για να κομματικοποιηθείς.


Κομματικοποίηση και πολιτικοποίηση

Το λάθος πολλών κομματόσκυλων είναι ότι μπερδεύουν την κομματικοποίηση με την πολιτικοποίηση. Καμία σχέση τσακάλια μου. Η πολιτικοποίηση είναι η διαμόρφωση μιας ιδεολογίας που ωριμάζει μέσα σου και η απόκτηση πολιτικοκοινωνικής κριτικής σκέψης που σε βοηθάει να την εμπλουτίζεις. Από την άλλη, η κομματικοποίηση είναι η συμμόρφωση με τις απόψεις τρίτων χωρίς καμία διάθεση για σκέψη.


Στην τελική, το κομματόσκυλο δεν έχει κάτσει να σκεφτεί ότι τα λεφτά που λαμβάνει η παράταξη του είναι δικά του. Τα κόμματα που χρηματοδοτούν τις παρατάξεις χρωστάνε πάνω από 200εκ. στο δημόσιο και συνεπώς σε όλους εμάς.


Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά των παρατάξεων και των ανθρώπων που είναι μέσα σε αυτές. Όποιος θέλει να γραφτεί καλύτερα να το σκεφτεί 1-2 φορές ακόμα. Αν θες να φτιάξεις στρατό από 18χρονα κόκκινα, πράσινα, μπλε παιδάκια τουλάχιστον έχε την αξιοπρέπεια να μην τους προσφέρεις τζάμπα σημειώσεις και δωρεάν ταξίδια στην Μύκονο.

Μαθήματα Rohala Art

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.