ftou.gr - Best Served Ice Cold (AntiCommunity)
Έκδοση: Σάββατο, 19 Απριλίου 2003

Η γνώμη ενός μαθηματικού για την αστρολογία

Από Webmaster

ΓιαλαντζίΠαρουσιάζεται ως επιστήμη. Κατά πόσο είναι όμως; Κατά πόσο στέκει η αστρολογία; Βλέπουμε να καλύπτει θέσεις εργασίας, να στηρίζεται σε δική της οικονομική βάση, να έχει πολλούς πιστούς. Ανάμεσά τους κι εσείς κι εγώ όλο και κάποιες φορές ρίξαμε μια ματιά να δούμε τι λένε τα ζώδια. Πριν με βάλετε μαζί με τους φανατικούς ενάντιους της Αστρολογίας, θα πρέπει να σας πληροφορήσω ότι τη μελέτησα σε βάθος για αρκετά χρόνια, πριν βγάλω μερικά συμπεράσματα που σας τα γράφω εδώ. Δυστυχώς γι' αυτούς που πιστεύουν, δυστυχώς για τους επαγγελματίες του είδους, έχω να πω ότι δεν είναι ούτε επιστήμη, ούτε καν τέχνη, στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ένα παραμύθι. Κυριολεκτώ με τη λέξη παραμύθι.

 

Ο μηχανισμός της αστρολογίας, βασίζεται στα δώδεκα ζώδια. Τα δώδεκα αυτά ζώδια όντως είναι υπαρκτά ως αστερισμοί. Ο Κριός, ο Ταύρος, οι Δίδυμοι, αυτές οι ομάδες αστεριών υπάρχουν στον ουρανό και πήραν το όνομά τους από τους πρώτους που παρατήρησαν τα αστέρια, επειδή έμοιαζαν κατά κάποιο τρόπο με κάτι. Π.χ. ένας αστερισμός που μοιάζει με ζυγαριά, ονομάστηκε Ζυγός. Στην πράξη βέβαια, πρόκειται για αστέρια πολύ απομακρυσμένα από μας, τόσο απομακρυσμένα που κατά κάποιο τρόπο φαίνονται ως "σταθερά" σε σχέση με το δικό μας ήλιο. Και επειδή ο ήλιος μας είναι κοντά, ενώ τα δώδεκα ζώδια είναι απομακρυσμένα, κατά κάποιο τρόπο φαίνεται ότι ο ήλιος "κινείται" σε σχέση με τους αστερισμούς των ζωδίων. Κάθε μήνα, ο ήλιος φαίνεται μπροστά από διαφορετικό ζώδιο. Κάθε χρόνο διαγράφει όλο το ζωδιακό κύκλο, και επιστρέφει στην ίδια θέση. Ο κύκλος αυτός ονομάζεται εκλειπτική τροχιά, μια και σ' αυτήν την τροχιά κινούνται εκτός από τον ήλιο, η σελήνη και οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, οπότε σ' αυτήν συμβαίνουν και οι εκλείψεις, φαινομενικά πάντα ως προς τον παρατηρητή που βρίσκεται στη Γη. Αυτά για να μαθαίνετε πέντε πράγματα αστρονομίας και για να πουλήσω και μούρη ότι τα ξέρω ως μαθηματικός.

 

Η αστρολογία λέει το πρώτο κουφό: Εάν γεννηθείς στις 30 Απριλίου π.χ. που ο ήλιος "φαίνεται" να βρίσκεται μπροστά από τον αστερισμό που μοιάζει με Ταύρο και έχει το όνομα του Ταύρου, τότε ανήκεις στο ζώδιο του Ταύρου. Και ως Ταύρος (ζώο) έχεις σταθερότητα, είσαι πεισματάρης, υλιστής κλπ κλπ... Το πρώτο κουφό το πιάσατε; Ο αστερισμός του Ταύρου (μια ομάδα αστεριών που τυχαία ίσως ονομάστηκε Ταύρος) με το πέρασμα του ήλιου από μπροστά του, σου δίνει στο χαρακτήρα σου τα χαρακτηριστικά του σχετικού ζώου.

 

Αυτά βέβαια αναφορικά με τον ήλιο. Όμως εκτός από τον ήλιο, συμβαίνει και οι υπόλοιποι πλανήτες καθώς και η σελήνη να κινούνται στο ζωδιακό κύκλο. Ο ήλιος χρειάζεται 12 μήνες για έναν πλήρη κύκλο, η σελήνη όμως (όπως τη βλέπουμε από δω) κάνει αυτόν τον κύκλο σε 28 ημέρες οπότε περνάει "σφαίρα" από τα ζώδια. Λέει λοιπόν η Αστρολογία: Έχεις μεν τον ήλιο στον Ταύρο (δηλ. είσαι Ταύρος) αλλά έχεις και τη Σελήνη στον Καρκίνο. Μπορεί λοιπόν η Σελήνη να φαίνεται στον Καρκίνο (στον αστερισμό), αλλά εσύ έχεις τα χαρακτηριστικά του κάβουρα. Είσαι ντροπαλός, χαμηλών τόνων και κάποια ακόμα που έπλασε η ανθρώπινη φαντασία ανά τους αιώνες. Βέβαια δε στέκονται μόνο εκεί, προχωράνε και στους πλανήτες. Οι πλανήτες στην Αστρολογία, λογαριάζονται ως ουράνια σώματα μόνο για να προσδιορίσουν τη θέση τους. Από κει και πέρα λογαριάζονται ως Θεοί. Οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων, με τα χαρακτηριστικά που τους έδωσε η μυθολογία (γι' αυτό και γράφω για παραμύθι πιο πάνω). Η Αφροδίτη ήταν η θεά του έρωτα. Επομένως ο πλανήτης Αφροδίτη, εκφράζει στην Αστρολογία αυθαίρετα τον έρωτα. Αυτό είναι και το δεύτερο κουφό της υπόθεσης.

 

Για τη δημιουργία του αστρολογικού χάρτη ενός ατόμου, ξεκινάνε από τον αστερισμό που "ανέτειλε" τη στιγμή που γεννιόταν το άτομο. Αυτός λέγεται Ωροσκόπος. Ξεκινώντας από τον ωροσκόπο, χωρίζουν ένα κύκλο σε 12 κομμάτια, τους λεγόμενους 12 οίκους. Δημιουργούν λοιπόν μια "αναπαράσταση" του ουρανού όπως ήταν τη στιγμή που γεννιόταν το άτομο. Και λένε: Ο πρώτος οίκος αντιπροσωπεύει τον εαυτό σου, ο δεύτερος τα οικονομικά σου, ο τρίτος τα αδέρφια ή τις μετακινήσεις σου κ.ο.κ. Αν έχεις τον πλανήτη Αφροδίτη στο δεύτερο οίκο, είναι σαν να έχεις τη θεά του έρωτα, της έμπνευσης και της γονιμότητας στον τομέα τον οικονομικών σου, δηλαδή τα οικονομικά σου είναι "γραμμένο" να αυγατίσουν. Μην ξαφνιάζεστε, αυτός είναι ο μηχανισμός τους. Συνδυασμός δηλαδή των δύο παραπάνω κουφών που παράγουν ένα τρίτο, σύνθετο κουφό.

 

Κλασσικό επιχείρημα των αστρολόγων είναι ότι οι πλανήτες επηρεάζουν το μωρό την ώρα της γέννησης με "μυστηριώδεις" μαγνητικές δυνάμεις. Όμως, μα την αλήθεια, τρισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων φορές ισχυρότερη είναι η έλξη που ασκεί στο βρέφος ο μαιευτήρας τη στιγμή που ξεγεννάει τη μάνα του, παρά ο πλανήτης Πλούτωνας που βρίσκεται κάμποσα εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από το μωρό. (4ο κουφό)

 

Το πέμπτο και πιο κραυγαλέο, είναι οι ερμηνείες και οι προβλέψεις. Δε θα δείτε, δε θα ακούσετε ποτέ αστρολόγο να πει: "Αύριο θα κερδίσεις 3500 ευρώ". Μπορεί πει ότι σας περιμένει μεγάλη "καλοτυχία", ότι κάτι καλό θα σας συμβεί, ότι έχετε εύνοια στον έρωτα, ό,τι κι αν πει όμως θα είναι γενικότητες. Υπάρχουν και ορισμένοι φευγάτοι που κάνουν συγκεκριμένες προβλέψεις, ποτέ όμως δεν έπεσαν μέσα. Υπάρχουν τέλος κι άλλοι που "ψυχανεμίζονται" τις καταστάσεις και προβλέπουν με βάση τη λογική τους και όχι φυσικά με βάση αυτά που βλέπουν στα άστρα.

 

Σε συζητήσεις μου με πολλούς αστρολόγους, είδα ότι οι μισοί πιστεύουν τα απίστευτα. Οι άλλοι μισοί καταλαβαίνουν ότι κάπου η θεωρία "δε στέκει", όμως κόβουν το λαιμό τους ότι η Αστρολογία δουλεύει σωστά. Μπορεί όντως να είναι ένα πέρασμα για τη χρήση της διαίσθησης, μπορεί να δουλεύει επειδή λέει γενικότητες και αρλούμπες εύκολες να προσαρμοστούν στη ζωή του καθενός, όμως δεν παύει να είναι μια απάτη στην οποία πέφτει πολύ χρήμα.


Σχόλια από επισκέπτες: