ftou.gr - Best Served Ice Cold (AntiCommunity)
Έκδοση: Κυριακή, 15 Αυγούστου 2004

Άντε μωρέ doping και σαχλαμάρες

Από Webmaster

ΓιαλαντζίΕξακολουθώ να είμαι ενάντιος στην Ολυμπιάδα που διεξάγεται, για πολλούς και διάφορους λόγους. Η τελετή έναρξης όμως ήταν καλή. Το "καλή" εδώ σημαίνει ότι πέτυχε τους στόχους της, και τις προσδοκίες όλων όσων δούλεψαν γι' αυτή, ειδικά δε το ότι ικανοποίησε τους εθελοντές. Μπράβο λοιπόν και ζήτω μας. Διάβασα πολλά άρθρα, κυρίως από δίκτυα του εξωτερικού και ειδικά βρετανικά. Μίλησα με πολύ κόσμο, κυρίως μη-Έλληνες και ειδικά Βρετανούς. Όλοι, μα όλοι, έλεγαν: "Ναι μεν, αλλά..."


Αν, τιμημένε μας περπατητή, σ' ενδιαφέρει η κυνική γνώμη ενός γουοναμπί ψύχραιμου πολίτη, διάβασε το άρθρο. Δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από τη γνώμη μου, στηριγμένη επάνω στη δική μου λογική, την έκφραση της οποίας οι θαυμαστές μου ήδη γνωρίζουν για την επιτηδευμένη ανισοροπία της και οι πολέμιοί μου για την ανεπιτήδευτη ωμότητά της.


Έχοντας μελετήσει τη φιλολογία των ημερών και τα λογικά συμπεράσματα σχετικά με τους Κεντέρη - Θάνου αισθάνομαι τις κωμικοτραγικές προεκτάσεις της κατάστασης, αλλά περισσότερο την ξεφτίλα και, κρίμα για την τίμια δουλειά πολλών, η ξεφτίλα είναι διεθνής. Παρήγορο βέβαια το ότι δεν ξεφτιλίστηκε η χώρα, ξεφτιλίστηκαν όμως αυτοί οι δύο. Η αλήθεια και τα σκατά πάντα επιπλέουν.


Το πραγματικό πρόβλημα όμως, αυτό που βρίσκεται στην άκρη του μυαλού μας και δεν τολμάμε να το αγγίξουμε, είναι η γενίκευση.


Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο μηχανισμό του κακού: Ο προπονητής, χρησιμοποιώντας τις διασυνδέσεις του, κατάφερνε να κάνει ανενόχλητος τη "δουλειά" του. Σας δίνω ήρωες, έχω λεφτά, έχω γνωριμίες, μη μου τα σφαιρίδια τάραττε ότι τάχαμου τους δίνω ουσίες, άντε μην τα πάρω. Ξέρετε ποιος είμαι εγώ και με ποιους έχω άκρες; Διαπλεκόμενος τσαμπουκάς. Πόσες φορές στη ζωή σου το έχεις συναντήσει (ή το έχεις υιοθετήσει!) αυτό; Οι "ήρωες" δε, ωσάν χεσμένες μωρές παρθένες κρύβονται πίσω από το άσυλο του νοσοκομείου και λένε: "Όλα θα πάνε καλά", ο εστί μεθερμηνευόμενον: Ο προπονητής (ενν. οι διασυνδέσεις του) θα καθαρίσει. Πόσες φορές στη ζωή σου το έχεις συναντήσει (ή το έχεις υιοθετήσει!) αυτό; Ο υπουργός, πηγαίνει κυριλάτη επίσκεψη στο νοσοκομείο. Εύχεται καλή ανάρρωση και φεύγει, την ώρα που όλος ο κόσμος τραβάει τα μαλλιά του. Δικό σου το συμπέρασμα.


Παραλλήλισε τώρα το μηχανισμό αυτό, με ανάλογους στην καθημερινότητά σου. Στη δουλειά σου, στα γκομενικά σου, στους φίλους σου.


Ευθύνη λοιπόν έχουμε όλοι μας γι' αυτό το χάλι, διότι εμείς έχουμε ανάγει τη συμπεριφορά αυτή σε κύριο γνώρισμα της Νεοελληνικής κουλτούρας, κάτι που οι αρχαίοι φίλοι μας θα ονόμαζαν ύβρι και όχι πολιτισμό και θα ήταν πρόθυμοι να μας χώσουν ένα γερό, αγγελοπουλοδασκαλίστικο κατακέφαλο στην καρκάλα, με φόντο την ελιά και τα πυροτεχνήματα.



Σχετική αρθρογραφία:


Σημερινά άρθρα της Ελευθεροτυπίας (εξωτερικό link)
Άρθρο του BBC (εξωτερικό link)

Σχόλια από επισκέπτες: