ftou.gr - Best Served Ice Cold (AntiCommunity)
Έκδοση: Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2004

Τι θα φάμε σήμερα;

Από toxotria

ΤσιμπούσιΠοιος θυμάται τα μετά - Τσέρνομπιλ μαρουλάκια που τα κάναμε 50 μπουγάδες πριν τα φάμε; Τους πανικόβλητους Νεοέλληνες -και όχι μόνον- που άδειαζαν τότε τα ράφια με τα συντηρημένα γάλατα, για να μην φάνε ραδιενέργεια από το φρέσκο; Άραγε δεν την φάγαμε σιγά - σιγά και απολαυστικά σε άλλα σκευάσματα; Τις τρελλές αγελάδες; Είχε γίνει όλος ο κόσμος άνω-κάτω, πόσο γρήγορα ξεχάστηκε μόλις τα τηλεοπτικά κανάλια άλλαξαν θέμα... Ποιος θυμάται τις διοξίνες πριν 2-3 χρόνια, που δεν τρώγαμε κοτόπουλα και μαγιονέζα, μέχρι πάλι να τα πάρει κι αυτά το ποτάμι, μαζί με τόσα άλλα... όπως το πρόσφατο πάλι με τα γάλατα.

 

Τα μικρά κατά καιρούς "σκάνδαλα" της διατροφής μας ουσιαστικά κρύβουν ΤΟ μέγα σκάνδαλο που είναι συνολικά η σύγχρονη διατροφή. Διυλίζουμε κάθε φορά έναν "κώνωπα" και… καταπίνουμε στην κυριολεξία την κάμηλο, που είναι ολόκληρο το καλάθι της νοικοκυράς! Όσο δε για τις κατά καιρούς αποφυγές ενοχοποιημένων τροφών, είναι σίγουρο ότι όλες καταλήγουν πάλι στα στομάχια μας, μετά από κατάλληλη μεταμφίεση.

 

Τι γίνεται λοιπόν στην σύγχρονη αλυσίδα τροφικής παραγωγής και κατανάλωσης; Μύρια όσα, μερικά από τα οποία είναι γνωστά, άλλα άγνωστα ακόμη στο ευρύ κοινό, και μερικά άγνωστα ακόμη και στους υπεύθυνους, μιας και οι σύγχρονες μέθοδοι παράγουν προϊόντα που οι συνέπειες της κατανάλωσής τους ακόμη δεν έχουν καταγραφεί.

 

Καθημερινά και αναπόδραστα, στο φαγητό μας υπάρχουν αντιβιοτικά, γεωργικά φάρμακα, συντηρητικά και βελτιωτικά, χρώματα και "καλλυντικά", ορμόνες, χημικές ουσίες από απόβλητα ραδιενεργά ή χημικά κλπ και αυτό συχνά δεν αποτελεί καν αντικείμενο ελέγχου, γιατί από ένα σημείο και πέρα είναι αδύνατον να απαλλαγούμε απ' αυτά αν εξακολουθούμε να παράγουμε τρόφιμα με τις ίδιες διαδικασίες. Κατά καιρούς υποτίθεται ότι βγαίνουν κάποια "standards", αυθαίρετα και τελείως συμβατικά, τα οποία παρατηρούμε ότι συνέχεια "ανεβαίνουν" σε ανοχή, για να μην παρεμποδίσουν τις εξελίξεις στην παραγωγή. Οι υποτιθέμενοι έλεγχοι γίνονται για κάποιες γνωστές βλαβερές προσμίξεις, και είναι δειγματοληπτικοί και άτακτοι. Δεν υπολογίζουμε τον παράγοντα της μεροληψίας και της απόκρυψης, όχι γιατί αυτός δεν υπάρχει, αλλά γιατί το κεντρικό ζήτημα είναι ότι και χωρίς αυτόν το πρόβλημα είναι ήδη μεγάλο: Οι έλεγχοι, όσοι και όπως γίνονται, έρχονται να απαντήσουν σε ένα ζήτημα μόνον όταν αυτό ήδη έχει τεθεί και αποδειχθεί. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχουν μεγάλες "διαλάθουσες" ανυποψίαστες περίοδοι, για τις οποίες μόνον εκ των υστέρων ανατριχιάζουμε.

 

Το κυριότερο αίτιο των προβλημάτων μας είναι ότι θέλουμε μαζική παραγωγή, μεγάλες ποσότητες με χαμηλό χρηματικό και οικονομικό κόστος, συντήρηση για μεγάλα διαστήματα και διακίνηση παγκόσμια. Ποιος το θέλει δηλαδή, ο παραγωγός κατ αρχήν για ίδιον όφελος και κατά δεύτερον το "θέλει" ο σύγχρονος τρόπος ζωής που έχουμε πεισθεί να ακολουθούμε. Ετσι, τόσο η γεωργία όσο και η κτηνοτροφία και η υπόλοιπη διαδικασία παραγωγής τροφίμων, το μόνο που δεν διαφυλάσσουν είναι το περιβάλλον και η υγεία μας.

 

Αποκορύφωμα των σύγχρονων τεχνικών, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, από τα οποία οι επιπτώσεις μόλις έχουν αρχίσει να καταγράφονται, και θα έχουμε και άλλες εκπλήξεις. Μεταλλαγμένο ασφαλώς δεν θεωρείται πια το προϊόν μιας απλής διασταύρωσης μεταξύ συγγενών ειδών. Οι σύγχρονες τεχνικές ανασυνδυασμού DNA "ανακατεύουν" γενετικό υλικό ζώων και φυτών αδιακρίτως, αρκεί να παραχθεί ένα αποτέλεσμα κατ αρχήν ικανοποιητικό με καταναλωτικά κριτήρια. Οι πρώτες επίσημες διαπιστώσεις για τον άνθρωπο (πέρα από αυτές για το περιβάλλον που ασφαλώς και μας αφορούν) είναι οι ραγδαία αυξανόμενες αλλεργίες, οι οποίες μάλιστα δεν μπορούν να ανιχνευθούν όπως παλιά, γιατί δεν ξέρουμε πλέον την προέλευση των τροφικών αντιγόνων (αν πχ φαίνεται αν μας πειράζει το καλαμπόκι, δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι όντως φταίει το καλαμπόκι ή κάποια γονίδια… ποντικού που έχουν εμπλουτίσει τον σπόρο του, ή κάποια φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν κλπ). Ο μέγας υποκριτικός ισχυρισμός ότι η τεχνολογία των μεταλλαγμένων αφορούσε παραγωγή φθηνών μεγάλων ποσοτήτων τροφής για τον τρίτο κόσμο, έχει καταρρεύσει από χρόνια. Ο τρίτος κόσμος εξακολουθεί να πεθαίνει νηστικός και άρρωστος, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς φάρμακα, στο έλεος των "ανεπτυγμένων" χωρών που προτιμούν να θάβουν και να καταστρέφουν τρόφιμα χάριν του ελέγχου των τιμών τους.

 

Στην προσπάθειά μας, πέρα από τις γενικότερες κοινωνικές ανησυχίες, να σώσουμε ό,τι μπορούμε για μας και τα παιδιά μας, προσπαθούμε να υιοθετήσουμε λύσεις τύπου "τρώτε Ελληνικά προϊόντα" ή "φάτε κρέας από το χωριό" (για όσους έχουν ακόμη), ή "πάρτε συμπληρώματα διατροφής" ή "βιολογικά προϊόντα" κλπ. Δυστυχώς, αργά ή γρήγορα ο κοινός παρονομαστής του προβλήματος γίνεται εμφανής. Όχι πάντα, αλλά πάντως πολύ συχνά, αυτές οι λύσεις αποδεικνύονται κενές περιεχομένου: ο Έλληνας μικροπαραγωγός δεν είναι καθόλου αθώος στις τεχνικές καλλιέργειας, ούτε ο κτηνοτρόφος, ακόμη και του πιο μικρού κοπαδιού. Κι αυτό είτε το ξέρουν είτε όχι, μιας και όλη η αλυσίδα είναι μολυσμένη. Τα βιομηχανικά συμπληρώματα διατροφής ή τα είδη υγιεινής διατροφής συχνά αποδεικνύονται μια πολύ καλή απάτη, αντάξια του όλου σκηνικού. Τα δε βιολογικά, αν υποθέσουμε ότι είναι γνήσια, είναι είδη delicatessen, και ακόμη και αν είναι αυθεντικά, απευθύνονται σε μια οικονομική ελίτ.

 

Ο μέσος λοιπόν καταναλωτής τρώει τροφές υποβαθμισμένες σε διατροφική αξία, συχνά μολυσμένες με ένα κάρο παράγοντες γνωστούς και άγνωστους, και την ευδαιμονία του χαλάνε μόνο τα δελτία ειδήσεων που τον κάνουν συχνά να τρέχει έντρομος στο supermarket να προλάβει την καταστροφή, μέχρι να την ξεχάσει γιατί μια άλλη βγαίνει πιο "μοδάτη"…

 

Η σύγχρονη ιατρική αποδίδει στην διατροφή και στον τρόπο ζωής την πηγή νοσηρότητας και θνησιμότητας για την συντριπτική πλειοψηφία των ασθενειών του "ανεπτυγμένου" κόσμου.

 

"Είμαστε ό,τι τρώμε", και αυτό ισχύει γενικότερα. Ασφαλώς και πρέπει να παίρνουμε υπόψιν τις κατά καιρούς αποκαλύψεις και να ρυθμίζουμε την συμπεριφορά μας. Όχι όμως όσο κρατάει ένα σουξέ! Τα διάφορα παροδικά σκάνδαλα είναι κομματάκια του συνολικότερου παζλ της σύγχρονης διατροφής μας. Αποκαλύπτουν ένα καθολικότερο και φλέγον πρόβλημα στο οποίο οφείλουμε να πάρουμε μια συνολικότερη θέση, όχι μόνο σαν κατευθυνόμενοι καταναλωτές, αλλά σαν υπεύθυνοι πολίτες της γης.

 

Λοιπόν, τιιιι… θα φάμε σήμερα;


Σχόλια από επισκέπτες: