ftou.gr - Best Served Ice Cold (AntiCommunity)
Έκδοση: Πέμπτη, 7 Αυγούστου 2003

Το overclocking και οι επιδόσεις στο marketing

Από Webmaster

ΓιαλαντζίOverclocking με λίγα λόγια είναι ο εξαναγκασμός του επεξεργαστή σου ώστε να δουλέψει σε υψηλότερες συχνότητες από εκείνη για την οποία κατασκευάστηκε. Όρος στενά συνδεμένος με το "Power User" δηλαδή το "βετεράνο" κατά κάποιο τρόπο στα πισιά. Το overclocking βοηθάει στην αύξηση των επιδόσεων. Τρίχες! Το overclocking βοηθάει στο γέμισμα της τσέπης τους, κάτι που αυτό το άρθρο θα αποδείξει.


Και μπαίνω στο ζουμί της υπόθεσης. Ποιος δε θέλει τον αρχαίο του Celeron να βάζει κάτω τον τελευταίο Pentium; Ποιος δε θέλει να παίζει βαριά 3-D παιχνίδια, να σηκώνει βαρβάτες εφαρμογές σε χιλιοστά του δευτερολέπτου; Θες να μάθεις πώς γίνεται; Αναλυτικές οδηγίες για το εγχείρημα, θα βρεις πρόθυμα πολλά περιοδικά του χώρου να σου δώσουν. Θα σου κοτσάρει και τον τίτλο ευγενείας Power User ενώ στην ουσία θα είσαι Power Loser.


*Δίπλα από τις σελίδες των οδηγιών θα δείτε ως εκ θαύματος διαφημίσεις μητρικών καρτών και επεξεργαστών. Ο ρουφιάνος του marketing ξαναχτυπά σιωπηλά: Ναι εγώ γουστάρω το πισί μου να αποδίδει τα μέγιστα και θα πουσάρω τον επεξεργαστή του μέχρι να βγάλει σπίθες. Πόσο όμως θα κερδίσω σε επιδόσεις και με τι αντίτιμο; Εκεί τα πράγματα δεν είναι σαφή. Εμπιστέψου λοιπόν το ftou.gr που (μέχρι στιγμής) δεν τα παίρνει από καμιά εταιρεία και γι' αυτό τα λέει τσεκουράτα:


Δε σε παίρνει για μαγκιές με τον επεξεργαστή.


Τι θα κερδίσεις


*Άντε και το πιέζεις το εργαλείο. Το μέγιστο που θα κερδίσεις είναι ένα 20% πραγματικών επιδόσεων στην καλύτερη περίπτωση. Άσε τα benchmarks να λένε για απίστευτες επιδόσεις. Στην πράξη τι γίνεται είναι το θέμα. Θα κερδίσεις και ένα μεγαλύτερο νούμερο στη συχνότητα του επεξεργαστή, έτσι να τό 'χεις να το βλέπ'ς να το χαίρεσαι.



Τι θα χάσεις


Χρόνο ζωής του επεξεργαστή σου. Τόσο απλά. Αν το θες και πιο σύνθετα προχωράω στο παρασύνθετο:


Όταν αυξάνεις τη συχνότητα του FSB πέρα από μια τιμή το σύστημα τείνει να γίνεται ασταθές με αποτέλεσμα το πλήρες "πάγωμα". Εξαναγκάζεσαι λοιπόν ν' αυξήσεις την τάση λειτουργίας. Με τις δύο όμως αυτές κινήσεις, έχεις ήδη καταργήσει την εγγύηση του επεξεργαστή. Όταν αυξάνεις την τάση λειτουργίας, μοιραία αυξάνεις τη θερμότητα που εκλύεται από τον επεξεργαστή και αυτό (αν δεν έχεις σούπερ ανεμιστήρα) σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας του. Υψηλότερη τάση λειτουργίας σε συνδυασμό με υψηλότερη θερμοκρασία λειτουργίας οδηγεί σε ένα φαινόμενο "ηλεκτρομετανάστευσης" κάτι που οι πραγματικοί power users το γνωρίζουν πολύ καλά. Είναι με απλά λόγια η απώλεια ή κακή συμπεριφορά ηλεκτρονίων από το ρεύμα του επεξεργαστή. Το φαινόμενο αυτό μειώνει σημαντικά το χρόνο λειτουργίας του και τον θέτει σε αυξημένο κίνδυνο.



Πότε θα το χάσεις


*Ας εξετάσουμε το εξής σενάριο: Κάνεις αναπαραγωγή ενός δύσκολου flash με ταυτόχρονα ανοιχτό το photoshop και τη μουσική στο τέρμα. Είσαι και συνδεμένος στο Internet με το PCI modemάκι σου. Εκείνη την ώρα, φόλα 500: Κόβεται το ρεύμα! Ο overclocked και ήδη ζορισμένος επεξεργαστής έχει μεγάλες πιθανότητες να τινάξει τα πέταλα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις μνήμες ή ακόμα και με τα IDE κανάλια (τα κανάλια που συνδέουν τους σκληρούς δίσκους και τα DVD/CD με τη μητρική). Τότε είναι που θα τρέχεις πανικόβλητος. Δε σχολιάζω την περίπτωση που έχεις UPS, πιστεύω "μπήκες" στο νόημα.



Γιατί σε ωθούν να κάνεις overclocking;


Γιατί τους συμφέρει να κάψεις τον παλιό σου επεξεργαστή και την παλιά μητρική. Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να βρεις ίδια υλικά, θ' αναγκαστείς να στραφείς σ' αυτά που πωλούνται. Αν κάψεις τον παλιό σου Celeron π.χ. θα αναγκαστείς να αγοράσεις νέο επεξεργαστή, νέα μητρική και νέες μνήμες. Από το κάψιμο του παλιού σου εργαλείου και μετά ξεκινάει το τσάμικο του εμπορίου. Αν έχεις σκοπό να αντικαταστήσεις το παλιό σου σύστημα σύντομα, κάνε overclocking, ίσα για να με επιβεβαιώσεις και να έχεις έναν επιπλέον λόγο να το αντικαταστήσεις.


Στα παραπάνω συμπεράσματα, πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις. Δε σε συμφέρει να ποντάρεις όμως σ' αυτές.



Σχόλια από επισκέπτες: