ftou.gr - Best Served Ice Cold (AntiCommunity)
Έκδοση: Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2003

Φτιάξτε εφαρμογές για το κέλυφος των Windows

Από Webmaster

ΔιαλέξειςΣε παλιότερες εκδόσεις της Visual Basic ήταν δυνατό να φτιάξει κάποιος μια εφαρμογή που να τρέχει σε γραμμή εντολών (κέλυφος) των Windows, αλλά ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Μια όμως που η μαμά-Microsoft ζήλεψε τα σουσούμια του Linux, αποφάσισε να ακολουθήσει τη μόδα και να κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα για τον προγραμματιστή στο Visual Studio .NET (καιρός ήταν). Στη φόλα αυτή θα σας δείξω πώς μπορείτε να φτιάξετε μια τέτοια εφαρμογή με απλά βήματα. Προϋποθέτω ότι έχετε εγκαταστήσει το Visual Studio .NET.


1. Ανοίγουμε το Visual Studio και πατάμε Ctrl+N για να φτιάξουμε ένα νέο Project. Διαλέγουμε από αριστερά Visual Basic Projects και από δεξιά Console Application.


*


Στο κουτάκι Name μπορούμε να δώσουμε κάποιο άλλο όνομα, από το προεπιλεγμένο ConsoleApplicationΧΧΧ. Θέμα επιλογής. Στο Location διαλέγουμε το φάκελο που θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει το πείραμά μας και πάμε να πατήσουμε OK για να χτυπήσουμε το κεφάλι μας με το Antivirus:


2. Οι φανατικοί μου αναγνώστες θα ξέρετε ήδη την απέχθειά μου προς τα antivirus και ο λόγος είναι ότι σχεδόν πάντα εμποδίζουν χρήσιμα πράγματα, αντί να προφυλάσσουν από τα επικίνδυνα. Στο pc μου ο Νόρτονας έβγαλε alert για επικίνδυνο script. Είναι τα scripts του visual studio, τα οποία και θα πρέπει να επιτρέψουμε να εκτελούνται. Ρίχτε αεράτη ποντικιά λοιπόν όπως βλέπετε στην εικόνα:


*


...και πάμε τώρα στο ζουμί της υπόθεσης.


3. Το Visual Studio μας έχει έτοιμη μία λειτουργική μονάδα Module1.vb. Όσοι έχετε εμπειρία στον προγραμματισμό σε Visual Basic θα βρείτε το περιβάλλον γνώριμο. Για τους υπόλοιπους δεν παίζει πανικός, εδώ είμαστε εμείς! Θα παίξουμε με το αντικείμενο Console. Μπορεί να το βρίσκετε ηλίθιο να νιαουρίζετε στο κέλυφος των Windows, όμως βρίσκω πολύ πιο ηλίθιο να λετε "Hello World" κλεισμένοι μέσα στην απόλυτη μοναξιά του πισιού σας. Φτιάξτε τον κώδικα κάπως έτσι:

Module Module1
     Sub Main()
          'ti kanei niaou niaou sthn konsola?
          Console.WriteLine("niaou")
     End Sub
End Module

Πατήστε Ctrl+F5 για να δείτε πόσο τσίφτικα ακούγεται το νιαούρισμά σας μέσα στο γνώριμο παραθυράκι της γραμμής εντολών, ως μια πολλά υποσχόμενη κραυγή δεινής προγραμματιστικής ικανότητας σε "ανεξερεύνητες" περιοχές των Windows.


Για να γράψετε κενές γραμμές στο κέλυφος, απλώς δίνετε Console.WriteLine("").


4. Για να διαβάσουμε Input από το χρήστη, υπάρχει η μέθοδος Read και η μέθοδος ReadLine. Πάρτε παράδειγμα:

Console.WriteLine("Πάτα Enter για να προχωρήσει...")
Console.ReadLine()

Η μέθοδος ReadLine αισθάνεται ικανοποιημένη όταν πατηθεί Enter. Αν υπήρχε μεταβλητή μέσα στην παρένθεση, θα αντιστοιχούσε την είσοδο του χρήστη στη μεταβλητή αυτή.


5. Προγραμματίστε ανάλογα με τις ανάγκες σας. Βάλτε λούπες, συναρτήσεις, IF statements, μεταβλητές, χρησιμοποιήστε τις μεθόδους SetIn και SetOut για να διαβάσετε ή να γράψετε σε κάποιο txt αρχείο, κάντε πράξεις, φτιάξτε παπάδες! Πλέον ξέρετε τον τρόπο. Πατήστε Build, Build Solution από το μενού για να κάνετε compile στον κώδικα και θα βρείτε το .exe αρχείο που φτιάξατε, να κάθεται με δόξα και τιμή στο φάκελο BIN.


Περισσότερα για το άθλημα θα βρείτε στο MSDN.

 

Το εκτελέσιμο αρχείο - παράδειγμα αυτής της φόλας και τον πηγαίο κώδικα μπορείτε να τα κατεβάσετε από [ εδώ ] σε μορφή zip (2.16 Kb).



Σχόλια από επισκέπτες: