ftou.gr - Best Served Ice Cold (AntiCommunity)
Έκδοση: Σάββατο, 21 Φεβρουαρίου 2004

Και τώρα τι θα γίνομεν με τον πηγαίο κώδικα;

Από Webmaster

Κάτι τρέχειΝα που αξιώθηκα να το ζήσω κι αυτό, να δω τα όμορφα χωριά όμορφα να καίγονται. Στην περίπτωση αυτή όμως τα πράγματα είναι πολύ τραγικά και ολίγον τι κωμικά παράλληλα. Βγήκε σε κοινή θέα το μυστικό, ο κώδικας των Windows NT και 2000.


Αυτό που έπαθαν στις αρχές του μήνα στη Microsoft, οι ίδιοι θα το θυμούνται για πολύ καιρό ακόμα, εμείς όμως θα το ξεχάσουμε. Ήταν η απάντηση του πεπρωμένου στις πομπώδεις εξαγγελίες περί ασφάλειας και αξιοπιστίας. Δεν έχει σημασία πόσο και ποιο τμήμα του πηγαίου κώδικα διέρρευσε, ούτε ποιος το τσούρνεψε, τουλάχιστον για μας που πλατσουρίζουμε στα βαλτόνερά τους. Μια σκέψη πάνω στο γεγονός είναι ικανή να με κάνει ν' ανατριχιάσω: Τι συνέπεις θα είχε μια ολική διαρροή του κώδικα των Windows;


Καταστροφολογία:


Υπάρχουν σοβαρά πληροφοριακά συστήματα βασισμένα σε Windows. Ναι, μη γελάς. Αν βρεθεί κανάς μαζόχας και μελετήσει τις μεθόδους προγραμματισμού, αυτόματα θα ξέρει τις δυνατότητες και τις αδυναμίες του λειτουργικού, άρα και των πληροφοριακών συστημάτων που είναι βασισμένα σ' αυτό. Και δε μιλάμε για τον υπολογιστή του Μπάρμπα Νικόλα που έχει site, αλλά για δίκτυα υπουργείων (μη γελάς είπαμε), μεγάλων εταιρειών, πανεπιστημίων, οργανισμών, συστήματα μετάδοσης και λήψης δεδομένων, συστήματα μπάσταρδα με linux/unix και Windows μαζί. Οπ, για ξαναδές το τελευταίο: Αν φτιαχτεί ένα πρόγραμμα για linux που να χτυπάει τις ευαισθησίες των Windows, τότε τέλειωσε, έπεσε το δίκτυο ή έφυγαν απόρρητα δεδομένα.


Αντικαταστροφολογία:


Υπάρχουν σοβαρές εταιρείες κατασκευής software που μέχρι στιγμής τα έβρισκαν "μπαστούνια" για να φτιάξουν σταθερές εφαρμογές σε Windows. Γνωρίζοντας λοιπόν τον πηγαίο κώδικα του λειτουργικού, θα ξέρουν ταυτόχρονα και την αρχιτεκτονική του οπότε θα μπορούν να φτιάξουν επιτέλους "δεμένες" εφαρμογές με το λειτουργικό.


Η καταστροφολογία στην αντικαταστροφολογία:


Θα πάψουν πια το Outlook Express, ο Internet Explorer, ο Media Player και η Microsoft Virtual Machine να παίζουν από θέση ισχύος. Γερό χτύπημα. Όσα δεν κατάφεραν τα δικαστήρια, θα τα καταφέρει μια απλή διαρροή του στιλ "κάτι τρέχει" (στα γύφτικα;).


*Η ιστορία έχει δείξει ότι η Microsoft θέλει να βγάζει κι από τη μύγα ξίγκι, επομένως μην ξαφνιαστείς αν δεις να θριαμβολογεί μετά από μια τέτοια καζούρα και να ανακοινώνει την έκδοση του πρώτου της open-source λειτουργικού. Μην είναι αυτή η απαρχή του Microsoft Linux; Ίσως να το δούμε κι αυτό. Άλλωστε οι πιο πολλοί που γράφουν τον κώδικα έχουν μελετήσει και δουλέψει αρκετά πάνω σε συστήματα Linux και μάλιστα προσαρμόζουν ορισμένες λειτουργίες του στα Windows. Για φαντάσου... Microsoft Windows για το σπίτι, Microsoft Linux για την επιχείρηση ή για servers με Microsoft Office και Internet Explorer προεγκατεστημένα. Τώρα που έχουμε πολύ πιπέρι, ας βάλουμε και στα λάχανα.


Με γοήτευσε σαν προγραμματιστή που είδα τα σχόλια μέσα στον κώδικα όπως βγήκαν στα φόρα. Μα πιο πολύ με απογοήτευσε ως προγραμματιστή να βλέπω τα σχόλια της κάθε θείτσας για τον κώδικα που έγραψαν κάποιοι που είναι δυστυχισμένοι γκουρού στο είδος τους και ταιριάζουν τα αταίριαστα για να συμβαδίσουν με τις επιταγές του ιδιότυπου στιλ marketing που υιοθετεί ο εργοδότης τους.


Ο καιρός θα περάσει. Ή θα βρεθεί ποιος την έκανε τη δουλειά, ή θα βρεθεί εξιλαστήριο θύμα. Έτσι γίνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό που έπαθαν στις αρχές του μήνα στη Microsoft, οι ίδιοι θα το θυμούνται για πολύ καιρό ακόμα, εμείς όμως θα το ξεχάσουμε. Θα παίζουμε με το νέο Microsoft Linux και θα προσπαθούμε να κάνουμε το νέο Linux Media Player να τρέξει επιτέλους το codec που θα επιμένει να crashάρει τον πυρήνα.


Άλλωστε η παρακμή είναι φυσιολογική μετά την ακμή. Και για τους μεν και για τους δε...


Οι τίτλοι Microsoft και Windows είναι δηλωμένα trademarks. Η λέξη "παρακμή" είναι δηλωμένο nickname στο irc.ftou.gr από τον KalhaS.


Σχόλια από επισκέπτες: