ftou.gr - Best Served Ice Cold (AntiCommunity)
Έκδοση: Τετάρτη, 7 Απριλίου 2004

Blurring effect στο PhotoShop

Από Webmaster

ΔιαλέξειςΣτη σημερινή φόλα τιμημένοι μας περπατητές θα εξετάσομε την επεξεργασία εικόνων και συγκεκριμένα με το φίλτρο blur που υπάρχει σε όλα τα σύγχρονα προγράμματα όπως το Adobe PhotoShop, το Corel Photo Paint και άλλα.


Το φίλτρο blur χρησιμοποιείται κυρίως όταν θέλομε να "εξομαλύνομε" την εικόνα, να την κάνομε δηλαδή λιγότερο τραχεία. Λειτουργεί "θαμπώνοντάς" την. Ιδιαίτερα χρήσιμο όταν μεγεθύνομε μια μικρή εικόνα, ώστε να εξομαλύνει τις όποιες ατέλειες πιξελαρίσματος που πιθανόν να εμφανιστούν κατά τη μεγέθυνση. Στην εικόνα του παραδείγματός μας εφαρμόσαμε το φίλτρο Gaussian Blur του Corel Photo Paint (υπάρχει πανομοιότυπο και στο PhotoShop). Δίνοντας την τιμή 7 pixels είχαμε το αποτέλεσμα που δείχνει η εικόνα 1.


παρ. 1


Εικ. 1: Gaussian Blur 7px



Το αντίθετο του φίλτρου blur είναι το φίλτρο Sharpen. Έστω ότι θέλομε να μεγεθύνομε μια πολύ μικρή εικόνα. Θα εξυπηρετήσει πάρα πολύ ώστε να μην πιξελάρομε, αν εφαρμόσομε πρώτα το Gaussian Blur όπως φαίνεται στην εικόνα 1 και αμέσως μετά ελαφρύ Unsharp Mask. Το αποτέλεσμα που θα πάρομε μετά το φίλτρο sharpen μπορείτε να το δείτε στην εικόνα 2.


παρ. 2


Εικ. 2: Ελαφρύ Unsharp Mask


Η επόμενη εικόνα είναι παρμένη μετά τη μεγέθυνση της εικόνας και αφού εφηρμόσαμε το φίλτρο Gaussian Blur σε ποσότητα 3.5 pixels.


παρ. 3


Εικ. 3: Μεγέθυνση από 72 dpi σε 120 dpi + Gaussian Blur 3.5 px


Προτείνομε σαν άσκηση να αποθηκεύσετε την εικόνα 3 εις το δίσκο σας και να την επεξεργασθείτε μόνοι σας, εφαρμόζοντας το φίλτρο Unsharp Mask. Η εικόνα είναι σε μορφή .jpg και έχει μέγεθος 2.88 Kb. Προσπαθήστε να μην ξεπεράσετε τα 3 kb μετά την εφαρμογή του Unsharp Mask.


Διευκρινίζομε ότι με όποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας κι αν εργασθείτε, τα αποτελέσματα θα είναι παρόμοια.



Το ιδανικό θα είναι να φθάσετε την ευκρίνεια της αρχικής εικόνας. Η εικόνα 4 είναι η αρχική εικόνα χωρίς καμία απολύτως αλλοίωση και συμπεριλαμβάνεται στη φόλα αυτή για να μπορείτε να συγκρίνετε εύκολα την ευκρίνεια του δικού σας αποτελέσματος:



παρ. 4


Εικ. 4: Η αρχική εικόνα



Σχόλια από επισκέπτες: