ftou.gr - Best Served Ice Cold (AntiCommunity)
Έκδοση: Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2005

Ποιοι και πώς ξεβράκωσαν τη χώρα μας

Από Webmaster

ΤσουγδιέςΑπό τη μέρα που βγήκε ευρέως το ρημάδι το ίντερνετ και στην Ελλάδα, η Ελλάδα ξεβρακώθηκε. Ίσως η λέξη "απογύμνωση" να ηχούσε καλύτερα αλλά η λέξη "ξεβράκωμα" είναι εκείνη που εκφράζει πιο παραστατικά την κατάσταση. Ξεβράκωμα εξευτελιστικό, τόσο μεταφορικό όσο και κυριολεκτικό.


Δε θα αναλύσω τις ξεβράκωτες του τύπου από 'κει με τα ζαντολάστιχα (που κι αυτές υστερούν μακράν των "ξένων" - θες επειδή τό 'χουνε δάσος, θες επειδή οι παρτενέρ μη συνάδοντας με τα κάλλη της "μοντέλας" δείχνουνε την τριχωτή κοιλιά τους να καλύπτει το μισό τσουτσουνάκι τους, θες επειδή η μηχανή είναι κακή και βγάζει θολές φωτογραφίες), αλλά θα σταθώ στο μεταφορικό, ατιμωτικό ξεβράκωμα που έκανε επιδέξια και γρήγορα ο Γούγλης στη χώρα μας.


Τη στιγμή ακριβώς που ενθουσιασμένος ο Νεοέλληνας αγόρασε υπολογιστή-σοσονάκι, τάνυσε πασίχαρης το προγούλι του και θρονιάστηκε με ύφος να απολαύσει τη μαγεία του ίντερνετ, εκείνη τη μαύρη στιγμή έβγαλε στην επιφάνεια το τέρας που ξεβράκωσε τη χώρα: Μπήκε στο Γούγλη. Γράφει λοιπόν ο σοσονάτος: "ΓΚΟΜΕΝΑ" στην αναζήτηση και πατάει Enter. Του βγάζει ο Γούγλης 2.640 αποτελέσματα, άλλα με κεφαλαία, άλλα με πεζά άτονα. Γράφει "γκόμενα" με πεζά τονισμένα, βγάζει ο Γούγλης 6.410 αποτελέσματα. Γράφει "gkomena", βγάζει ο Γούγλης 2.180 αποτελέσματα. Απαιτούμενες γνώσεις για χρήση του Γούγλη: Χρήση γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου και μια στοιχειώδης ορθογραφία. Επίπεδο γνώσεων: τετάρτη άντε πέμπτη δημοτικού.


Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα: Από σύνολο 11.230 αποτελεσμάτων που πήρε γράφοντας σωστά και λάθος τη λέξη, τα 4.820 δηλαδή το 43% ήταν λάθος! Και μιλάμε φυσικά για μια λέξη που έχει αποτυπωθεί στο μυαλό αντρών και γυναικών, που δεν επιδέχεται άλλα ορθογραφικά λάθη (σιγά μην τη γράφει κανείς γκώμενα) και είναι δημοφιλής στις αναζητήσεις. Επομένως: Κάποιος που αναζητά τη λέξη "γκόμενα" γράφοντάς τη σωστά στο Γούγλη, χάνει το 43% των αποτελεσμάτων, επειδή κάποιοι συντάκτες, αρθρογράφοι, γουεμπάστορες και μέλη φόρουμ - τσαταδόροι επιμένουν συστηματικά να τη γράφουν λάθος!


Αν ψάξουμε το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος θα δούμε κάτι ακόμα πιο εκπληκτικό. Κάποιος, για παράδειγμα, που αναζητά μια φράση όπως "τη σελίδα μου" (χρησιμοποιώντας εισαγωγικά), θα πάρει 2.720 αποτελέσματα ακριβώς. Αν κάνει την αναζήτηση λάθος, γράφοντας "την σελίδα μου", θα πάρει 9.580 "λάθος" αποτελέσματα, δηλαδή υπερτριπλάσια των σωστών, μεταξύ των οποίων από websites σοβαρών εταιρειών, και φορέων. Σας προτρέπω να κάνετε το παραπάνω πείραμα μόνοι σας, είναι σωματικά ανώδυνο. Τι κι αν στην τρίτη δημοτικού μαθαίνουμε ότι τα άρθρα δεν παίρνουν το "ευφωνικό" ν όταν ακολουθείται σύμφωνο άλλο εκτός των κ, π, τ, και των διπλών ψ και ξ, εμείς δε μασάμε.


Πέρα από το τεχνικό υπόβαθρο της κάκιστης μετάφρασης σε ο Θεός να το κάνει γλώσσα (αποκερματισμός δίσκου κλπ) των Windows που χρησιμοποιεί ο μέσος σοσονάτος Νεοέλληνας, το ίντερνετ είναι, είτε το θέλετε είτε όχι, βασισμένο κυρίως σε κείμενο. Δεν είναι τηλεόραση, δεν είναι ράδιο. Είναι κατά κύριο λόγο διάβασμα, πληροφορία.


Φτάσαμε μάλιστα στο εξευτελιστικό σημείο, αυτοί που γράφουν σωστά να σνομπάρονται απ' αυτούς που γράφουν λάθος και να βλέπουμε αυτούς που γράφουν λάθος να μην το παραδέχονται κιόλας!


Αυτά σας γράφω από το μακρινό Αρκτικό Κύκλο, πραγματικά λυπημένος και ανήσυχος, για τη γλώσσα, για τις συνήθειες, για την κοινωνική σας συμπεριφορά. Είθε τα παιδιά σας να μάθουν τουλάχιστον σωστά ελληνικά, όχι τίποτ' άλλο, αλλά για να μπορούν να ξεχέσουν ευπρεπώς εκείνους τους προγουλάτους μπούληδες που επειδή έχουν μια κάποια εξουσία νομίζουν ότι μπορούν να τα αντικαταστήσουν με τα "δικά τους τα παιδιά", τα αγράμματα εκείνα κακομαθημένα που βγάζουν χωρίς αιδώ το βρακί της χώρας σε έναν παγκόσμιο χώρο ανταλλαγής γνώσης.


Σχόλια από επισκέπτες: