ftou.gr - Best Served Ice Cold (AntiCommunity)
Έκδοση: Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2005

Σωστό γράψιμο σε ελληνικά

Από Webmaster

ΔιαλέξειςΜια και δεν υπάρχουν πουθενά στο Internet πληροφορίες σωστής τυπογραφίας για τα ελληνικά, γράφω εδώ κάποια πράγματα ως προσφορά για να πάψει πια το ελληνικό Internet να είναι γεμάτο κακογραμμένα κείμενα σε greeklish ή τελείως απαράδεκτα ελληνικά που δε βγαίνουν στις αναζητήσεις ή που δε διαβάζονται εύκολα. Αν ενδιαφέρεσαι να γράφεις σωστά χωρίς να γίνεσαι ρόμπα, τιμημένε περπατητή, εδώ θα βρεις αυτά που χρειάζεσαι.


Ελληνικά γράμματα


Τα ελληνικά πλέον μπαίνουν εύκολα στα περισσότερα συστήματα. Στο Linux, είτε KDE έχετε είτε Gnome είναι ζήτημα 2-3 κλικ από τις Keyboard Preferences που θα βρεις στο μενού. Στα Windows μπαίνουν από το Control Panel (Keyboard Settings - Input Languages). Η πιο συνηθισμένη συντόμευση πλητρολογίου στο Linux για να αλλάζουμε από αγγλικά σε ελληνικά είναι τα δύο Alt μαζί και στα Windows το αριστερό Alt με το αριστερό shift μαζί. Δεν είναι δικαιολογία να πεις ότι το pc σου δε γράφει ελληνικά λοιπόν, όπου και να βρίσκεσαι.


Κεφαλαία και τόνοι


Πίστεψέ το, υπάρχουν πολλοί που για να γράψουν ένα κεφαλαίο γράμμα ανάβουν το Caps Lock, πατάνε το γράμμα και σβήνουν μετά το Caps Lock. Με τρώει ο κώλος μου; Βγάζω το παντελόνι και το βρακί, τον ξύνω και μετά τα ξαναβάζω. Αίσχος και ρομπιά. Το κουμπί Shift κάνει αυτή τη δουλειά για ένα κεφαλαίο γράμμα. Το κρατάμε πατημένο, γράφουμε το γράμμα και το αφήνουμε. Πολλοί γράφουν μόνο με κεφαλαία ή χωρίς τόνους επειδή δεν ξέρουν πού είναι ο τόνος! Είναι στο αγγλικό πλήκτρο ";" και τον πατάμε πριν το γράμμα που τονίζεται. Αν το τονισμένο γράμμα είναι στην αρχή της πρότασης, πατάμε τον τόνο, μετά κρατάμε πατημένο το shift και γράφουμε το γράμμα. Έτσι θα βγει και τονισμένο και κεφαλαίο. Τα διαλυτικά γράφονται με shift και ";". Τόνος και διαλυτικά μαζί, στο Linux βγαίνουν ισορροπημένα πατώντας με τη σειρά τόνο, shift+τόνο και μετά το γράμμα. Στα Windows βγαίνουν ανισόρροπα, με alt+ctrl+τόνο ή φακίρικα με shift+w.


Κενά, στίξη, διακοσμητικά στοιχεία


Όταν γράφουν ορισμένοι σε φόρουμ και σχόλια μεταφέρουν την αμηχανία τους στο πληκτρολόγιο και γεμίζουν τον τόπο τελείες, θαυμαστικά και ερωτηματικά. Δεν το κάνουν για έμφαση, το κάνουν από χαζομάρα. Δες εδώ:



Γιατί τα κεφαλαία είναι κιτς


ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ είναι δυσανάγνωστο. Κεφαλαία χρησιμοποιούμε συνήθως στις ταφόπλακες. Όχι σε μεγάλα κείμενα. Έχει αποδειχθεί ότι ένα κείμενο γραμμένο μόνο σε κεφαλαία χρειάζεται διπλάσια ώρα για να το διαβάσει κάποιος.


Η υπερβολή


Πρόσεξε τώρα: Είναι ορισμένοι (πχ. το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας που πουλάει ελληνικές .gr διευθύνσεις Internet) που καταργούν τα greeklish ακόμα κι εκεί που χρειάζονται. Δίνουν λέει ελληνικά domain names, δηλαδή αντί για www.ftou.gr να μπορεί ο περπατητής να μπει στο ίδιο site γράφοντας www.φτου.gr. Αυτό είναι καταδικασμένο να αποτύχει και το μποϋκοτάρουμε ως τη μέγιστη e-ηλιθιότητα της χρονιάς 2005. Οι λόγοι είναι πολλοί και δε με κόφτει να τους γράψω σ' αυτό το άρθρο. Στο IRC, όπου γράφουμε ταυτόχρονα πολλές εντολές σε αγγλικά, είναι κοινά αποδεκτό να γράφουμε σε greeklish. Δε λέω ότι είναι τέλειο, αλλά εξυπηρετεί. Τα γραπτά του IRC δε μένουν και δε σκανάρονται από μηχανές αναζήτησης. Είναι συνήθως μιας χρήσης, αρκεί να μη σου γίνουν τα greeklish συνήθεια και αρχίσεις αντί για ξ να γράφεις ks στις εξετάσεις και στα άλλα γραπτά σου.


Η συμβολή του ftou


Από σήμερα το ftou.gr έχει απαγορέψει εντελώς τα κεφαλαία με το Caps Lock στο φόρουμ του και στο IRC του. Θα ακολουθήσει και απαγόρευση των greeklish από το φόρουμ και τα σχόλια στα άρθρα. Θέλουμε αυτοί που μας διαβάζουν να μαθαίνουν και όχι να στραβώνονται.


Αυτά τα ολίγα είχα να σας πω περί τυπογραφίας κι αν κανείς έχει να προσθέσει τίποτα ας το γράψει στα σχόλια. Πολύ κουράστηκα.


Σχόλια από επισκέπτες: