ftou.gr - Best Served Ice Cold (AntiCommunity)
Έκδοση: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

Ποιος είναι επιτέλους ο καλύτερος browser;

Από GrandmasterL

Φέξε μουΤα τελευταία χρόνια η διάδοση των browsers έχει αυξηθεί. Απογοητευμένοι από την κοτσάνα της Microsoft, πολλοί προγραμματιστές παγκοσμίως έβαλαν το λιθάρακι τους στα Ίντερνετς. Τώρα μάλιστα που έβγαλε και η Microsoft το σούπερ-ντούπερ σοσονάκι-ρύθμιση επιλογής browser (μετά το κράξιμο απ' την ΕΕ), έχουν ξεσηκωθεί άτομα στο Ίντερνετ να βγάλουνε τον καλύτερο browser. Έτσι κι εγώ αποφάσισα να κάνω μια σύγκριση.


1. Internet Εxplorer


Ο built-in φυλλομετρητής της Microsoft. Γνωστός σε όλους μας για τα κολλήμματά του και τις μαύρες τρύπες ασφαλείας. Πλην όμως λόγω της αφόρητης βλακείας που υπάρχει στον κόσμο, έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς. Είναι η ανυπέρβλητη λογικη του στιλ "δεν πειράζω τίποτα στο σύστημα και απλά κάνω τον πέφτουλα στο Smilebook ή στο Ψηλο5."


2. Mozilla firefox


Aνοιχτού κώδικα φυλλομετρητής που γράφεται τόσο από το Mozilla Foundation όσο κι απ' τον μπάρμπα-Νικόλα το γεράκο με το netbook απέναντι. Είναι δεύτερος στο μερίδιο αγοράς (περίπου 25% των χρηστών χρησιμοποιούνε την αλεπού).


3. Apple safari


Βγήκε το 2003 από την Apple ως δώρο-έκπληξη με το λειτουργικό της. Τώρα πια ειναι προκαθορισμένος browser και υπάρχει μέχρι και στα iPhone. Ήταν τρίτος με 4,46% μέχρι πρότινος μέχρι τον...


4. Google chrome

Βήκε ως beta το Σεπτέμβρη του 2008. Όπως και η μηχανή αναζήτησης Google, φημίζεται για τη λιτότητα και την ταχύτητά του, ενώ βασίζεται σε open source project, το chromium. Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια κατάφερε να φτάσει στην τρίτη θέση και ν' αφήσει το στόμα μας ανοιχτό, τόσο ανοιχτό όσο και τα Windows.


5. Comodo dragon


Ίδιος σαν 2 σταγόνες τσίσα με τον Chrome, διότι στηρίζεται στο chromium. Η διαφορά όμως ειναι στην ασφάλεια: Αν η Google κάνει tracking στους χρήστες Chrome και ο καθένας έχει ένα μοναδικό αριθμό, ο Comodo δεν κάνει τέτοιο πράγμα. Δεύτερο, η Comodo τον παρουσιάζει ως τον πιο ασφαλή της αγοράς, συν ότι παίρνει και και τα google exntesions (σαν τα add-on του Firefox).


6. Opera


H Opera είναι ένας ισσοροπημένος browser, συμβατός με όλα τα λειτουργικά συστήματα και τον χρησιμοποιεί και ο Webmaster. Μπαίνει σε Windows, Linux, FreeBSD, Solaris, Windows Mobile, απλά mobile, ακομα και Nintendo ds και wii! Τα έχει όλα εξ' αρχής, ακόμα και λειτουργία proxy για όσους έχουν αργές ταχύτητες. Έχει το μισό τοις εκατό της αγοράς (αν και οι κρυόκωλοι της Ρωσσίας τον χρησιμοποιούν σε ποσοστό 14 έως 17 τοις εκατό).


Τώρα που τά 'παμε και τα συμφωνήσαμε, πάμε να δούμε και τα 4 σημεία για τους browsers: Εμφάνιση, απόδοση, ασφάλεια, χαρακτηριστικά.


1. Εμφάνιση


Αν και αυτό το θέμα είναι υποκειμενικό, μου φαίνεται πως ο Chrome/Comodo πληρεί τα περισσότερα γούστα. Με πολύ μίνιμαλ εμφάνιση αλλά ταυτόχρονα λειτουργική για τις απλές ανάγκες των κοινών θνητών, η μηχανή Chromium έχει δουλέψει πολύ καλά. Ειδικά τώρα τελευταία που πρόσθεσαν και τα νέα θέματα, σε εμφάνιση για μένα έρχεται πρώτος μετά την Opera.


2. Απόδοση


Εδώ μιλάνε μόνο τα νούμερα. Με μια πολύ απλή δοκιμή, δηλ. άνοιγμα μιας σελίδας στον ίδιο υπολογιστή, οι browsers χρειάζονται διαφορετικούς χρόνους. Νάτοι λοιπόν:



Ο safari σε αυτόν τον τομέα φαίνεται να κερδίζει. Το μόνο σίγουρο είναι πως... I.E. σε φάγαμαν!


3. Ασφάλεια


Θεωρητικά, Chromium/Firefox/I.E. Έχουν τους ίδιους μηχανισμούς προστασίας. Σε κανέναν από τους 3 δε λείπει κάτι. Πρακτικά, οι Chromium έρχονται πρώτοι και ο comodo με διαφορά.


4. Χαρακτηριστικά


Ο πιο προσεγμένος φυλλομετρητής φαίνεται να είναι η Opera. Σου δίνει άπειρες δυνατότητες που ικανοποιούν όλα τα βίτσια. Οι περισσότερες όμως είναι τελείως άχρηστες σ' εμάς—τους κοινούς θνητούς μπουρτζόβλαχους, που δεν ξέρουμε τα mouse gestures. Οπότε, θα βάλουμε με βαριά καρδιά την ερυθροαλεπού, που έχει άπειρα μικρά μπλιμπλίκια και που μπορείς να επιλέξεις εσύ ποια απ' αυτά θες να σου βαραίνουν το surfing.


Σχόλια από επισκέπτες: