Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Δυο πράγματα που τα παιδιά χειρίζονται με θαυμαστή ευκολία είναι οι γονείς.
Παρασκευή, 29 Μαρτίου

Webmaster 29/1/2010 2:12:00 πμ

Γιατί πρέπει να καταργηθούν οι δυναμικές IP

Κάτι τρέχειΑπό τα πολύ παλιά τα χρόνια (1995 και δώθε) που δόθηκε το Internet στους βρωμοπόδαρους κοινούς θνητούς (εσάς δηλαδή) αποφάσισαν οι τεχνικοί να δίνουν στον καθένα μια διεύθυνση IP στην τύχη κάθε που συνδεόταν. Ο βασικός λόγος που το έκαναν αυτό (και το συνεχίζουν ξεδιάντροπα και σήμερα) είναι συμφέρον στην υπέρτατη μορφή του: Δεν αφήνουν τον πελάτη να στήσει σέρβερ. Αν όλοι είχαν στατικές διευθύνσεις IP, θα μπορούσαν να έχουν άνετα web server, ftp και mail server στο laptop τους κάτι που κόστιζε στους ίδιους τους ISP οι οποίοι πούλαγαν τότενετ και web hosting.


Μα οι καιροί άλλαξαν και ξύπνησε ο κόσμος. Και ελευθερώθηκε περισσότερο η αγορά και γέμισε ο τόπος εταιρείες web hosting και DNS servers. Οι ISP ειδικά της ταλαίπωρης χώρας σας έχουν κολλήσει τα μυαλά τους και τα συστήματά τους στις dynamic IP addresses. Και να το αποτέλεσμα:


  1. Δεν μπορεί κανείς να έχει σωστή, απόρρητη και άνετη επικοινωνία φωνής και video χωρίς νταβατζή (Microsoft, Smilebook, etc). Με το να μην αφήνουν τους clients να επικοινωνούν κατευθείαν μαζί τους, δουλεύουν για να βγάζουν λεφτά και να δίνουν πληροφορίες στον Εξαδάκτυλο (Bill Gates) ώστε να χρησιμοποιεί ο κόσμος τις μπακατέλες προγράμματα (MSN) του ιδίου. Βάζει η Ευρώπη καυγά τώρα στη Microsoft για τον Explorer που είναι η τρίχα και δεν βάζει στους ISP για τις dynamic IP που είναι το παλούκι! Ο υπολογιστής σήμερα είναι όπως ήταν το τηλέφωνο πριν 50 χρόνια. Μόνο που και πριν 50 χρόνια τα τηλέφωνα είχαν δικό τους άριθμό και μπορούσε ο κόσμος να τα καλεί. Δεν ήταν ένας αριθμός στην τύχη κάθε φορά που έμπαινε στην πρίζα η συσκευή.

  2. Κάθε εγκατάσταση server στον προσωπικό υπολογιστή γίνεται αδύνατη. Ούτε το προσωπικό σου website που λέει ο λόγος δεν μπορείς να κάνεις host στο σπίτι σου. Αυτό νομίζω πρέπει να αποτελεί δικαίωμά σου και επιλογή σου. Όχι να υποχρεώνεσαι να πληρώσεις EXTRA μια τρίτη εταιρεία hosting για μικρής κυκλοφορίας website.

  3. Ο εντοπισμός του εγκληματία γίνεται πιο δύσκολος. Πρέπει να βρει ο ISP την ώρα και τη στιγμή που διαπράχθηκε το έγκλημα τι IP είχε ο δράστης και δώστου και οι διαφορές ώρας στα κράτη και δώστου και η ανθρώπινη μαλακία, άντε σου μετά να βγάλουν άκρη. Και επίσης σε μας που διαχειριζόμαστε το IRC, πολλές φορές μας έχει μπει τρικλοποδιά από αυτή την καταραμένη πρακτική. Βάζουν που βάζουν οι αστοιχείωτοι δυναμικές IP, δε φροντίζουν τουλάχιστον να τις ξεχωρίζουν με κάποιο γεωγραφικό όριο, αλλά τις βάζουν χύμα και άτακτα σαν τα κεφάλια τους τα κλούβια. Και έτσι αν θέλουμε να κάνουμε ban έναν από otenet, πρέπει να κάνουμε ban ΟΛΗ την otenet. Είναι πραγματικά γελοίο που κανείς από τους τόσους πτυχιούχους που παίρνουν λεφτά εκεί μέσα και μισθούς, δεν έχει σκεφτεί να λύσει αυτό το πρόβλημα.

  4. Πρακτικά αχρηστεύεται κάθε έννοια στατιστικής. Διότι άλλο οι μοναδικοί επισκέπτες και άλλο οι επισκέπτες ενός site. Αλλά μοναδικοί με βάση τι, τα cookies, την IP ή το σαλιωμένο δάχτυλο που εκτός από το κατά πού φυσάει ο άνεμος τώρα, εν έτει 2010 βρίσκει και clients να ούμε;

Το μόνο επιχείρημα υπέρ της dynamic IP είναι η ανωνυμία που όμως δεν ευσταθεί γιατί θα μπορούσε να την προστατέψει όποιος θέλει με το να μη φανερώνει ότι η μοναδική IP του αντιστοιχεί στο όνομά του — ή τελοσπάνων συμπεριφερόμενος υπεύθυνα.


Ζητούμε να καταργηθούν οι δυναμικές IP άμεσα και να μπουν στην ίδια αποθήκη με ό,τι έχει βασανίσει και κρατήσει πίσω το Internet (IE6, Netscape, Frontpage, Dreamweaver, etc).

Μαθήματα Rohala Art

Σχόλια:

#1~Doctoras @ 30/1/2010 - 21:55
Να μαντεψω η αφορμη για να γραψεις
αυτο το αριστουργημα ειμε ημουν εγω?χαχαχα
#2~Webmaster @ 31/1/2010 - 19:02
Ναι, όπως το είπες!
#3~Dimitriou @ 12/2/2010 - 09:10
Να προσθέσω:

Αν υπήρχαν τουλάχιστον γεωγραφικές IP θα υπήρχε περισσότερη διαδικτυακή διαφήμιση, αφού θα μπορούσαν να διαφημιστούν τοπικές επιχειρήσεις. Δηλαδή εννοώ η διαφήμιση της Τρικαλινής επιχείρησης να εμφανίζεται μόνο σε Τρικαλινούς χρήστες.
#4~asd0r @ 24/2/2010 - 00:58
το 1ο επιχείρημα όμως θα ήταν επικίνδυνο για newb χρήστες, θα μπορούσε ο καθένας να έχει την IP σου. επίσης, ανωνυμία 0. εξ'άλλου έχουμε τόσο άθλιο upload που και ιστοσελίδα να είχαμε θα έκανε κάμποσο για να φορτώσει και γενικώς θα έχει φόρτο ο "server". θα ποστάρω όμως κάτι που μου τι δίνει που μπορεί να έρθει και στην ελλάδα, αύριο, γιατι γράφω 1η ώρα.
#5~Conflict @ 27/12/2010 - 13:46
Συγκεκριμενα και επειδη εχουν Dynamic τι τους νοιαζει?!

ΝΟ-ΙΡ προγραμμα,και δεν πανε να μου αλλαξουν 100 ΙΡ εγω θα εχω μια σε Host Mode,που θα μου βγαζει 1 αποτελεσμα :)

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.