Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Είχα μια γκόμενα μέντιουμ αλλά με παράτησε πριν με συναντήσει καν.
Παρασκευή, 29 Μαρτίου

Webmaster 14/1/2012 8:24:00 πμ

Μπουντού και στα μούτρα σας

Κάτι τρέχειΣτην εποχή αυτή που ζούμε —εγώ δηλαδή, γιατί εσείς φυτοζωείτε—, οι λίγοι καλοί κομπιουτεράδες που απέμειναν χτυπήθηκαν πισώπλατα. Το Linux που αγαπήσανε, που εμπιστεύθηκαν και παραμετροποίησαν, αυτό το Linux πέθανε και δεν πρόκειται ν' αναστηθεί.


Το περήφανο Φινλανδέζικο λειτουργικό σύστημα, ως γνωστόν δένει με αρκετά desktop environments. Το KDE, το XFCE και τη GNOME. Αυτά τα περιβάλλοντα, κάθονταν επάνω από το κέλυφος του Linux (το Bash) και όταν ο μπούλης που το δουλεύει παίζει με το ποντίκι και κάνει κλικ δεξιά κι αριστερά, αυτά τα περιβάλλοντα μεταφράζουν το κλικ του σε εντολές Bash και γίνεται τελοσπάντων η δουλειά. Από το reboot μέχρι το παίξιμο της μουσικής, από την επεξεργασία εικόνας μέχρι το να μπει ο μπούλης στο Internet, όλα αυτά είναι εντολές Bash που σηκώνουν τα κατάλληλα προγράμματα ή αλλάζουν τα αρχεία ρυθμίσεων ή δίνουν εντολές στο σύστημα.



Εικ. Καλομαθημένος μπούλης με πολύχρωμα παράθυρα

Περνώντας ο καιρός, τα γραφικά περιβάλλοντα έγιναν όλο και πιο πλούσια, με αποτέλεσμα ο προαναφερθείς να γίνει ακόμα πιο μαμούχαλος και καλομαθημένος. Φτάσαμε δηλαδή σε μια κατάσταση πληθωρισμού άνεσης, τέτοια ώστε κανείς πλέον δεν μάθαινε Bash, ούτε που άνοιγε το terminal καθόλου, πα πα πα. Όλα τα έκανε με το ποντίκι και όλα από το γραφικό περιβάλλον. Και καθώς το σύστημα εξελισσόταν, εμφανίστηκε ένας εκατομμυριούχος κύριος Μπουντού με έδρα την Αγγλία και έφτιαξε λέει το "Linux για human beings" και το έκανε με theme σαν το φυστίκι αράπικο και ενάντια στο ρατσισμό και σού'πα μού'πες κι άλλες λούπες. Μέχρι και το Νέλσον Μαντέλα βάλανε να το διαφημίσει. Το περιβάλλον του Μπουντού ήταν η GNOME, μια Αμερικάνικη κουτσουλιά, μια προσβολή στην ανθρώπινη νοημοσύνη (όπως και όλες οι σύγχρονες Αμερικάνικες κατασκευές). Παρόλ' αυτά, πολλοί πείστηκαν να αγαπήσουν αυτή την απλοποιημένη μπούρδα και άλλοι ακόμα πιο αφελείς έτρεξαν να προσφέρουν κώδικα, themes, εικονίδια, με την ελπίδα να γίνει χρήσιμη και βολική τελοσπάντων και να μην είναι σαν γαμώ το σπίτι της. Και το κατάφεραν. Ανάμεσα σ' αυτούς, κι ο ίδιος ο δημιουργός του Linux, που δεν άντεχε να βλέπει το παιδί του να κακοποιείται μ' αυτόν τον τρόπο.

Το 2009 άρχισαν να εμφανίζονται κάτι περίεργες καινοτομίες στη GNOME του Μπουντού και μόνο, οι οποίες τότε δεν έβγαζαν νόημα. Π.χ. σε τι να βόλεβε να πάρουν τα κουμπιά Close και Minimize από δεξιά που τα έχει μάθει όλος ο κόσμος και να τα πάνε αριστερά; Αυτά τα κάνουν μόνο εκείνοι οι γενετικά μεταλλαγμένοι που χρησιμοποιούν Mac και μάλιστα παίρνουν αρρωστημένες πόζες όταν κάνουν κλικ στα κουμπιά αυτά από αριστερά. Όποιος τους έχει δει, ξέρει για τι πράμα λέω. "Και τι που μετακίνησαν τα κουμπιά;" είπα και τα ξαναγύρισα με μια αλλαγή στο config στα δεξιά και τέλειωσε το θέμα.

Όμως τον Απρίλη του 2011, ήρθε ο ξαφνικός θάνατος. Μια ύπουλη συνεργασία Άγγλων (Μπουντού) και Αμερικάνων (Gnome) που σκότωσε το Linux για κομπιουτεράδες, δηλαδή το υποβάθμισε σε ψοφίμι. Η GNOME 3, και η Unity. Τότε ήταν που στο κάστρο του Άρη Αγρίππα ακούστηκαν οι μοιραίες κραυγές:

ΠΟΙΟΣ ΠΟΥΣΤΗΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΛΑΚΙΑ;


ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ WEATHER APPLET; ΚΑΙ ΤΟ RIGHT CLICK ΔΕ ΔΟΥΛΕΥΕΙ;!!


ΤΙ ΘΕΣ ΜΩΡΗ ΚΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΤΕΤΟΙΑ ΩΡΑ;


Υποβάθμισαν το θρυλλικό μου πισί σε κινητό τηλέφωνο! Μα είναι πλέον προφανές ότι ο Εξαδάκτυλος πλήρωσε τα μεγαλοστελέχη της GNOME 3 για να χαλάσουν το Linux επίτηδες, ώστε να πουλήσει εκείνος τα Microsoft Windows χωρίς αντίπαλο.

Τιμημένε περπατητή τα πράματα είναι σοβαρά. Ο σώζων εαυτόν σωθήτω. Εγώ έβαλα πάλι την παλιά Gnome 2 να βλέπω το Weather Applet μου και να κάνω τη δουλειά μου μέχρι να σέρνεται το μηχάνημα αλλά όταν τα φτύσει θα υποχρεωθώ ή να δεχτώ το καινούργιο έκτρωμα ή να γυρίσω σε KDE σοσονάκια. Ή και να γίνω τελείως hardcore και να δουλεύω μόνο στο terminal και να γράφω τα άρθρα στο vi.
Μαθήματα Rohala Art

Σχόλια:

#1~Webmaster @ 19/1/2012 - 03:44
Να εδώ λέει πώς βάζουμε την παλιά Gnome στο καινούργιο σύστημα: Ubuntu 11.10 Fix: How to Add the Classic Desktop and Gnome 3 Shell As Login Options
#2~Webmaster @ 20/1/2012 - 06:44
Έκανα την αναβάθμιση. Τώρα έχω κι εγώ το σούπερ μοδάτο gnome-shell. Ψιλοδουλεύει αλλά χρειάστηκε να του βάλω του κόσμου τα extensions για να κάνει τη δουλειά που έκανε η Gnome 2.
#3~M1k3y @ 24/1/2012 - 00:28
Μάστερ, η συμβουλή μου: Παράτα τις Μπουμπουντούδες (που πρέπει πλέον να ονομαστούν απλώς "Linux για ηλίθιους"), και βάλε καμιά ανελέητα hardcore community-backed διανομή, βλέπε Arch ή Gentoo.

ΥΓ. Μπροστά σε αυτό το μείγμα ξερατού και πράσινης μύξας που ονομάζεται Gnome 3, ή την Υπέρτατη Παπαριά (ναι, με κεφαλαίο) που ακούει στο όνομα Unity, τα σοσονάκια και τα σαπουνάκια του KDE 4 φαντάζουν επίγειος παράδεισος. Και έχει και ενσωματωμένο weather applet!

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.