Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Προσπαθώ να βγω από το ψυχολογικό αδιέξοδο, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ από πού μπήκα.
Τρίτη, 23 Απριλίου

djcostas 13/1/2003 10:23:00 πμ

Μύθοι και πραγματικότητα για τη μπίρα

ΤσιμπούσιΟ πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, εκτός από τη δημιουργική ενέργεια της μπίρας που τόνιζε, τη θεωρούσε ένα πολύτιμο φάρμακο και τη συνιστούσε ρητώς, ειδικά στους εξανθηματικούς πυρετούς. "Ας σταματήσουμε για λίγο, γράφει ο Ιπποκράτης, στο αφέψημα του κριθαριού, που ανάμεσα στις τροφές που παράγονται από τα δημητριακά, μου φαίνεται ότι είναι ένα προϊόν, που η χρήση του για τις παθήσεις οξείας μορφής αποτελεί μία δίκαιη επιβράβευση των θεραπευτικών υπηρεσιών που προσφέρει. Θέλω να παινέσω εκείνους που έκαναν αυτή την εκλογή, γιατί οι γλοιώδεις θρεπτικές ουσίες που περιέχει το κριθάρι είναι μαλακτικές, παρουσιάζουν ένα σύνολο ομοιογενές, ευχάριστο και ρευστό. Το κριθάρι περιέχει αρκετή υγρασία, καλμάρει τη δίψα και διευκολύνει τις κενώσεις του υπογαστρίου, αν χρειαστεί. Δεν έχει επίδραση στυπτική και δεν προκαλεί καμία δυσάρεστη ανωμαλία στην πέψη. Επίσης δεν παρατηρούνται φουσκώματα στομάχου".

 

Η μπίρα έπαιζε σπουδαίο ρόλο στην ιατρική για τους Βαβυλώνιους, οι οποίοι λάτρευαν τις θεές Νιντάμπα, θεά της μπίρας και Νινούρτα, θεά του κριθαριού, οι οποίες ήταν παράλληλα και θεότητες της θεραπείας. Το εθνικό ποτό των Γαλατών και των Γερμανών, η μπίρα, φημιζόταν για τις τονωτικές της ιδιότητες. Η μπίρα στην αρχαία Αίγυπτο ήταν ακόμα και ανάμεσα στα διάφορα καλλυντικά και αρώματα. Ο Πλίνιος γράφει πως οι γυναίκες της Αιγύπτου χρησιμοποιούσαν τον αφρό της μπίρας για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα της επιδερμίδας τους. Οι Αιγύπτιοι είχαν προάγει σε βαθμό τελειότητας τη ζυθοποιία, ώστε παρασκεύαζαν μπίρα πολυτελείας για εξαγωγή, που οι Έλληνες εκτιμούσαν πολύ.

 

Η χρήση της ήταν διαδεδομένη σ' όλους τους προχριστιανικούς πολιτισμούς. Από την ανακάλυψή της και μέσα από την πανάρχαια ιστορία βλέπουμε τη μπίρα σαν τροφή και ποτό μεγάλης αξίας, εκλεκτό και αγαπητό των θεών και των θνητών. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της μπίρας αναγνωρίστηκαν σ' όλο το διάστημα της αρχαίας επιστήμης. Κλωντ - Μπερνάρ, Παστέρ, και η υπερσύγχρονη τεχνολογία του σήμερα, χρωστούν πολλά και σ' αυτά που κληρονόμησαν από το μακρινό παρελθόν.

 

Συμπεράσματα

 

- Η μπίρα είναι τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας και χρήσιμο υγρό για τον οργανισμό.

- Είναι ένα ευχάριστο και δροσιστικό ποτό, που κάνει το φαγητό αληθινή απόλαυση και γίνεται εύκολα δεκτό από υγιείς και αρρώστους.

- Χάρη στα συστατικά της, η μπίρα, παρουσιάζει αξιόλογη ενεργητική αξία αλλά και μεγάλου ενδιαφέροντος τονωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες.

- Η μικρή περιεκτικότητά της σε αλκοόλ, όχι μόνο δε δημιουργεί πρόβλημα στον ανθρώπινο οργανισμό, εφόσον η χρήση της γίνεται με μέτρο, αλλά αντιθέτως μας επιτρέπει να επωφεληθούμε από τις τονωτικές της ιδιότητες που συνδέονται με αυτό.

- Η χρήση της σε οποιοδήποτε εδεσματολόγιο δεν έχει παρά αγαθά αποτελέσματα.

 

Τα κυριότερα συστατικά της μπίρας:

Βύνη

 

Προσφέρει στη μπίρα υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, ζωτικά οργανικά οξέα και βιταμίνες. Να αναφέρουμε ότι κατά τη βλάστηση δημιουργούνται μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, οι οποίες όμως εξαφανίζονται κατά τη ζύμωση, καθώς επίσης και μια άλλη εξ' ίσου ευαίσθητη βιταμίνη η Β1, που καταστρέφεται και αυτή εν μέρει κατά τη ξήρανση της βύνης και κατόπιν την απορροφά η μαγιά στη ζύμωση. Κατά συνέπεια στη μπίρα απομένει μία πολύ μικρή ποσότητα. Το 80% των φαινολικών ενώσεων (οργανικές ενώσεις, οι πολυφαινόλες) της μπίρας προέρχονται από τη βύνη και είναι αυτές που δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα, που μπορούν να δημιουργήσουν καρκινογένεση.

 

Μαγιά

 

Όπως και η βύνη, περιέχει όχι μόνο ένζυμα αλλά σε μεγάλο ποσοστό τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ο πλούτος αυτών των δύο πρώτων υλών σε υδροδιαλυτές βιταμίνες παίζει σπουδαίο ρόλο κατά την επεξεργασία των ενζύμων από τον οργανισμό, δηλαδή σε φαινόμενα ζωτικής φύσης. Επίσης με την ενζυματική επίδραση της μαγιάς παράγεται οινόπνευμα και διοξείδιο του άνθρακα.

 

Λυκίσκος

 

Αυτός περιέχεται μόνο στη μπίρα και η δράση του είναι ελαφρώς κατευναστική. Περιέχει πικραντικές ουσίες που διεγείρουν την όρεξη, αιθέρια έλαια και τανίνη. Η κατανάλωση μπίρας δεν κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν κουρασμένοι, αντίθετα μειώνει την υπερδιέγερση, όταν καταναλώνεται με μέτρο. Στο τέλος της ανάπτυξης του φυτού, ο λυκίσκος περιέχει διάφορες ποσότητες οιστρογόνων, που όμως η ξήρανση, ο βρασμός του γλεύκους και η χαμηλή δόση του, καθιστούν τη μπίρα ουσιαστικά ελεύθερη οιστρογόνων.

 

Νερό

 

Είναι το πιο σημαντικό, ποσοτικά, συστατικό της μπίρας σε περιεκτικότητα περίπου 92gr. / 100gr. Η ικανότητα της μπίρας να ξεδιψά βασίζεται, εκτός των άλλων, στην υψηλή περιεκτικότητά της σε νερό, καθώς και στα μεταλλικά της άλατα.

 

Αλκοόλ

 

Μία τυπική γερμανική μπίρα Pils περιέχει περίπου 4gr. Αλκοόλ ανά 100gr. ή περίπου 5ml/100gr. Εδώ θα αναφέρουμε αυτά που έγραψε ο Mark Keller, εκδότης της "Journal of studies on Alcohol": "Το αλκοόλ έχει πολλά πρόσωπα. Είναι τροφή, υγρό και καύσιμο, αλλά επίσης ο καθοριστικός και αναλγητικός παράγοντας. Επιπλέον είναι διεγερτικό και κατευναστικό, ενώ είναι παράγοντας που συμβάλλει θετικά στην αίσθηση της ευεξίας. Βεβαίως, μπορεί επίσης να ζαλίζει και να οδηγεί σε εξάρτηση". Οι συζητήσεις των επιστημόνων για το αλκοόλ, οι οποίες είναι πολλές και φαίνεται να τους απασχολεί αρκετά το θέμα αυτό, έχουν επικεντρωθεί τα τελευταία χρόνια σ' αυτά τα φλέγοντα σημεία. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά ξεκινώντας από τα θετικά, που όμως πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν αρνητικά και καταστροφικά, όταν δεν υπάρχει μέτρο.

 

Το αλκοόλ επιδρά στο μεταβολισμό των λιπών με αποτέλεσμα τη διαφορετική σύσταση του σώματος από τη μείωση του λίπους. Ο καθηγητής Dr. Joseph Keul, Department of Rehabilitative & Preventative Sports Medicine, στο Πανεπιστήμιο Clinic of Freiburg (1998), αναφέρθηκε στη θετική σχέση μεταξύ αλκοόλ - χοληστερίνης: "Όταν καταναλώνεται αλκοόλ, το ποσοστό της χοληστερίνης που δημιουργεί αρτηριοσκλήρυνση, μειώνεται. Αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν σε ανθρώπους που αθλούνται με μέτρο και ζουν μία λογική ζωή. Έτσι η με μέτρο κατανάλωση της μπίρας, μπορεί να αντικαταστήσει την ασπιρίνη, σαν προφυλακτικό κατά του εμφράγματος του μυοκαρδίου".

Και για να γνωρίσουμε πως έχουν τα πράγματα σχετικά με την ποσότητα αλκοόλ που μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς πρόβλημα, σύμφωνα με τους Dr. Piendl και Dr. Hans Hoffmeister, η καθημερινή κατανάλωση από 1γρ. έως 40 γρ. αλκοόλ, που αντιστοιχεί σε 0.1 λίτ. έως 1 λίτρο μπίρας, είναι τελείως ακίνδυνη για την υγεία.

 

Θερμιδική αξία

 

Η μπίρα έχει λιγότερες θερμίδες από το χυμό μήλου, το γάλα και τα ποτά τύπου Cola. Ανοίγει την όρεξη και προκαλεί αφυδάτωση. Ένα λίτρο μπίρας περιέχει μόνο 400 - 500 Kcal.

 

Πρωτεΐνες

 

Παρόλο που η μπίρα είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, περιέχει όλα τα απαραίτητα και αρκετά μη απαραίτητα αμινοξέα. Έτσι ταιριάζει τέλεια σαν βοηθητικό διατροφής σε δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες.

 

Μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία

 

Ο μεταλλικός πλούτος της μπίρας είναι ένα γεγονός αναμφισβήτητο. Περιέχει περισσότερα από 30 μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, τα οποία προέρχονται περισσότερο από τη βύνη. Ένα λίτρο μπίρας τη μέρα στη διατροφή ενός ενήλικα, σχεδόν καλύπτει κατά το ήμισυ τις ανάγκες του οργανισμού του σε μαγνήσιο, κατά 40% σε φωσφόρο και κατά 20% σε κάλιο. Είναι όμως και πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο και ασβέστιο. Αναλυτικά: Πολύ χαμηλή σε νάτριο ή Ισχυρή ενέργεια αφυδάτωσης. Πλούσια σε κάλιο / χαμηλή σε νάτριο ή Διουρητική ενέργεια. Χαμηλή σε ασβέστιο / πλούσια σε μαγνήσιο ή Προστασία από καρδιακές παθήσεις και από δημιουργία πέτρας στα νεφρά και τη χολή.

 

Βιταμίνες

 

Η μπίρα περιέχει όλες τις σημαντικές βιταμίνες Β, αλλά περιέχει επίσης βιταμίνες Α, D και Ε. Σύμφωνα με τον Dr. Anton Piendl, ένα λίτρο μπίρας καλύπτει το 35% την ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού, σε βιταμίνη Β6, 20% της Β2 και 65% σε νιασίνη. Ένα λίτρο μπίρας περιέχει περίπου 210 mg βιταμινών.

 

Οξέα φρούτων και γαλακτικά οξέα

 

Τα οξέα φρούτων, που μεταβολίζονται εύκολα και το γαλακτικό (L-lactate), που έχει ευεργετική επίδραση στη χλωρίδα του εντέρου, υπάρχουν μέσα στη μπίρα σε ποσότητα περίπου 650 mg/lt.

 

Διοξείδιο του άνθρακα

 

Στην αναψυκτική ιδιότητα της μπίρας, σημαντικός παράγοντας είναι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο περιέχεται στη μπίρα σε ποσοστό 0.5 gr. στα 100 gr. μπίρας. Κατά τον Dr. Anton Piendl και πάλι, το CO2 προσφέρει τα εξής: Διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος στο βλεννογόνο του στόματος. Αυξάνει τη σιελόρροια. Βοηθά στη δημιουργία υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι. Επιταχύνει την κένωση του στομάχου. Βοηθά στην έκκριση ουσιών που συνήθως απορρίπτονται με τα ούρα. Η μπίρα περιέχει σε μικρό ποσοστό πουρίνες και ισταμίνες. Το ποσοστό ισταμίνης (0.35 mg/lt) που περιέχει είναι αρκετά λιγότερο από το ποσοστό που είναι επικίνδυνο για μη αλλεργικό ενήλικα ανά γεύμα (5 - 6mg ισταμίνης/γεύμα).

 

Πολυφαινόλες

 

Τα επίπεδα αυτών στη μπίρα είναι αρκετά υψηλά, περίπου 153mg/lt και είναι αποτελεσματικές εναντίον των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου, καθώς επίσης αυξάνουν τη φυσική κατάσταση. Συγκρίσιμες ποσότητες βρίσκουμε στον καφέ, το τσάι και το κόκκινο κρασί.

 

Οσμωτική πίεση

 

Την οσμωτική πίεση, που έχουν όλα τα υγρά απ' ότι θυμόμαστε από το σχολείο, τη βρίσκουμε και στη μπίρα και είναι κατά μέσο όρο 1012 mmol/kg. Η χωρίς αλκοόλ μπίρα έχει οσμωτική πίεση 290 mmol/kg, η οποία είναι ίδια με αυτή του αίματος. Κατά συνέπεια μπορεί να χαρακτηριστεί και ισοτονικό ποτό και να θεωρηθεί ως το πλέον φυσικό και ιδανικό ποτό για τους αθλητές.

 

Άλλα συστατικά: Η μπίρα δεν έχει πρόβλημα σχετικό με τις τιμές των νιτρικών (ανόργανα), των οξαλικών (οργανικά) και της γλουτένης. Δεν περιέχει λίπος, χοληστερίνη, νιτρώδη και καφεΐνη. Οι καταναλωτές δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τα υποπροϊόντα της ζύμωσης, γιατί όλες οι μπίρες είναι αγνές και καλά ζυμωμένες.
Τέλος, περισσότερα από 2000 στοιχεία βρίσκονται μέσα στη μπίρα, το σύνολο των οποίων προσφέρει περισσότερα από ένα απλό άθροισμα όλων των συστατικών της.

Η ευεργετική αξία της με μέτρο κατανάλωσης μπίρας

 

Μύθος και πραγματικότητα:

 

"Φουσκωμένη κοιλιά"

 

Τα επιστημονικά ευρήματα γκρέμισαν ορισμένες προκαταλήψεις, όπως τη γνώμη που επικρατεί ακόμα και σήμερα από ορισμένους ανθρώπους, ότι κάποιος παχαίνει και κάνει "κοιλιά" πίνοντας μπίρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Keul, ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες διατροφής, σε συνδυασμό με υψηλή κατανάλωση μπίρας, οδήγησαν στο συμπέρασμα, πριν από 100 χρόνια, πως η κατανάλωση μπίρας οδηγεί στην παχυσαρκία. Ο αληθινός ένοχος όμως ήταν το λιπαρό φαγητό με υπερβολικές θερμίδες. Βέβαια δεν αμφισβητεί κανείς ότι η μπίρα κάνει το φαγητό πιο απολαυστικό με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης τροφής. Σύμφωνα πάλι με άλλες μελέτες, το βάρος του σώματος όχι μόνο δεν αλλάζει, όταν η μπίρα πίνεται με μέτρο, αλλά αντιθέτως, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί και να μειωθεί.

Ιδού, μερικές μόνο γνώμες ιατρών, που με όλο τους το κύρος, τα λένε όλα:

 

"Αυτοί που καταναλώνουν μπίρα με μέτρο (1 - 2 λίτρα / ημέρα, 40 - 80 γρ. αλκοόλ / ημέρα), είναι πολύ καλά στην υγεία τους από αυτούς που απέχουν τελείως ή από τους υπερβολικούς καταναλωτές, που επιπροσθέτως λένε ότι η ζωή τους είναι πιο άδεια και μοναχική. Οι οπαδοί της μπίρας έχουν μία πιο θετική αντιμετώπιση και λιγότερα προβλήματα υγείας. Έχουν μικρότερο κίνδυνο να υποφέρουν από καρδιαγγειακές παθήσεις. Συγκρινόμενοι με αυτούς που απέχουν τελείως, ο κίνδυνος είναι 20 - 50% χαμηλότερος." Καθηγητής Dr. Hoffmeister (1998)

 

"Δεν πρέπει λοιπόν να θεωρούμε τη μπίρα μόνο ως δροσιστικό ποτό, αλλά αντίθετα, σαν μία τέλεια τροφή. Είναι "τέλεια" τροφή, λόγω της περιεκτικότητάς της σε υδατάνθρακες και αζωτούχες ενώσεις. Είναι τροφή ζωντανή και πλούσια γιατί περιέχει, εξαιτίας της μαγιάς, τεράστιες ποσότητες βιταμινών. Είναι δροσιστική τροφή, γιατί προμηθεύει σημαντική ποσότητα θερμίδων" (Le Siecle Medical, 1929) M. Bellin du Coteau, Διδάκτωρ Ιατρικής, Παρίσι.

 

"Η μπίρα αποτελεί, λόγω των λευκωματοειδών ουσιών της, μαλτόζης και δεξτρίνης, και των οργανικών και μεταλλικών αλάτων, μία τέλεια τροφή, που ο συντελεστής πέψης της είναι πολύ υψηλός, αφού πρόκειται για ουσίες εν διαλύσει. Λόγω των πικρών στοιχείων του λυκίσκου που περιέχει, της μικρής ποσότητας οινοπνεύματος και του διαλυμένου ανθρακικού αερίου, η μπίρα ασκεί διεγερτική επίδραση στη γαστρική λειτουργία και έτσι διευκολύνει την αφομοίωση των άλλων τροφών. Η μπίρα προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες απαραίτητες για την άμυνά του απέναντι στις ασθένειες". (Brewer's News, 1936) Tourtel, Διδάκτωρ Ιατρικής.

 

"Η μπίρα δεν αποτελεί μόνο πηγή ενέργειας, αλλά προμηθεύει επίσης ικανοποιητικές ποσότητες φωσφορικών αλάτων και καλίου, που είναι από τις πιο χρήσιμες ουσίες για τον σχηματισμών των ιστών". (Journal of the Institute of Breing, 1924) R. H. Hopkins, Καθηγητής Βιοχημείας, Πανεπιστήμιο του Birmingham.

 

Ας δούμε το ρόλο της μπίρας σε συγκεκριμένες καταστάσεις του ανθρώπινου οργανισμού από τη θέση των επιστημόνων, που ασχολήθηκαν ειδικά με τα θέματα αυτά.

 

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

 

Εκτός από τη θρεπτική της αξία στη διατροφή της εγκύου, η μπίρα δίνει λύση και σε δύο σοβαρά προβλήματά της: στις διαταραχές της πέψης, που είναι πολύ έντονες κατά την εγκυμοσύνη, με τις γνωστές ναυτίες και τη δυσκοιλιότητα, αλλά και στις νευροφυτικές διαταραχές αυτής της περιόδου, με την καταπραϋντική της δράση. Η ευεργετική επίδραση της μπίρας στις γαστρεντερικές διαταραχές οφείλεται στις πικρές ρητίνες του λυκίσκου, στο διαλυμένο ανθρακικό οξύ και στις βιταμίνες. Η μπίρα επιτρέπεται σ' όλα τα διαιτολόγια των εγκύων εν αντιθέσει με άλλα ποτά με πολύ οινόπνευμα, τα οποία δεν συνιστώνται. Επίσης είναι γνωστό από την εποχή ακόμα της γιαγιάς, πως η μπίρα, όχι μόνο επιτρέπεται στη μητέρα που θηλάζει, αλλά και συνιστάται για την παραγωγή γάλακτος.

Η επίδραση της μπίρας στη γαλακτώδη έκκριση κατά το θηλασμό, οφείλεται στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κατά το πείραμα του Πολτ, το οποίο επικυρώθηκε από τους Βάχτελ, Κρόουν και Βαλιάνο. Ο Κλίνγκμαν επαλήθευσε, μετά από έρευνες που έκανε σε γυναίκες σε κλινική της Βόννης, πως το οινόπνευμα που περιέχει η μπίρα, σε πικρές ποσότητες βέβαια, καταστρέφεται από τον αδένα του μαστού που αποθηκεύει γάλα, πιο αποτελεσματικά απ' ότι καταστρέφεται από τα νεφρά, το δέρμα και τους πνεύμονες. Άρα δεν υπάρχει κίνδυνος να μεθύσει ούτε η μητέρα αλλά ούτε και το μωρό. Γενικότερα, βέβαια, πιστεύεται και έχει επιβεβαιωθεί από διάφορους γιατρούς, ότι η μπίρα είναι μία από τις καλύτερες γαλακτογόνες τροφές και, λόγω του πλούτου της σε οργανικά και μεταλλικά στοιχεία εξασφαλίζει ταυτόχρονα μια διατροφή πλούσια, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του θηλασμού.

 

"Είναι διαπιστωμένο ότι τα άτομα που καταναλώνουν τακτικά μικρές ποσότητες μπίρας τρέφονται καλύτερα από εκείνα που δεν καταναλώνουν καθόλου. Γι' αυτό επιμένω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αθρεψίας, η κατανάλωση μπίρας με αλκοόλ 4% αποτελεί παράγοντα υγείας. Ξέροντας τη σημασία της ισορροπίας της διατροφής της μητέρας ως προς την υγεία των δοντιών του παιδιού, θεωρώ τη μπίρα ως ένα πολύτιμο στοιχείο για το διαιτολόγιο της εγκύου γυναίκας". M. Dewey, Διδάκτωρ Ιατρικής

 

"Ύστερα από μεγάλες εγχειρήσεις ή από τοκετούς που συνοδεύονται από αιμορραγία και από γενική εξάντληση, η τροφή δύσκολα λαμβάνεται. Στις περιπτώσεις αυτές παρατήρησα ότι μικρές δόσεις οινοπνεύματος, ιδίως δυνατής μπίρας, ασκούν διεγερτική, αλλά και γεννητική επίδραση". G.Schuler - Hilbing, Διδάκτωρ Ιατρικής

 

"Για τις τροφούς, από το δεύτερο μήνα του τοκετού, η μπίρα αποτελεί αναμφίβολα, μία από τις καλύτερες γαλακτογόνους τροφές που έχουμε να συστήσουμε. Αυτό το έχω αποδείξει εκατό φορές με πειράματα".

 

Παιδιά

 

Ο καθένας μας σήμερα ξέρει ποιες τροφές είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη των παιδιών, λόγω των πλούσιων βιταμινών τους, ποιες απλώς επιτρέπονται και ποιες απαγορεύονται. Αυτό, βέβαια, γνωρίζουμε ότι αφορά στις στερεές τροφές και μας είναι εντελώς άγνωστες οι αρετές ορισμένων ποτών, όπως η μπίρα. Πρέπει λοιπόν να αποβάλουμε ορισμένες παρωπίδες που έχουμε, να αναγνωρίσουμε την αξία της μπίρας και στη διατροφή των παιδιών και να μη κοιτάμε με "στραβό μάτι" ορισμένους γονείς που επιτρέπουν τη μικρή ποσότητα μπίρας στα παιδιά τους. Η θρεπτική αξία της μπίρας για το παιδί είναι κάτι παραπάνω από μία εργαστηριακή απόδειξη. Είναι ένα γεγονός που έχει αποδειχτεί και εξηγηθεί μέσα από έρευνες. Εξ' άλλου, η σύγχρονη τεχνική παρασκευής της μπίρας εξασφαλίζει συντήρηση του προϊόντος τέτοια, που θα το έθετε πάνω από κάθε κριτική, ακόμα και των πιο αδιάλλακτων οπαδών του Παστέρ!

 

Άλλωστε τα παιδιά από μόνα τους έχουν μία αδυναμία στη μπίρα, στον αφρό της και στο "γλυκό" ανθρακικό της, ενώ τους δίνει το δικαίωμα να μπορούν να πιουν ένα ποτό της αρεσκείας τους, που τους ανοίγει την όρεξη. Είναι ισχυροί οι λόγοι λοιπόν, οι οποίοι μας υποχρεώνουν να θεωρήσουμε τη μπίρα σαν μία τροφή που δεν πρέπει να παραλείπουμε να την δίνουμε στα παιδιά. "Θα ήταν λοιπόν λογικό και ακίνδυνο να συμβουλεύσουμε τα παιδιά να πίνουν μπίρα, που επιπλέον προσφέρει θρεπτικές ουσίες και κυρίως βιταμίνες. Ασφαλώς, η δόση θα είναι μέτρια και χωρίς κίνδυνο", "Η μπίρα είναι επίσης το πιο υγιεινό ποτό και προστατεύει το παιδί και τον έφηβο από κάθε δυνατή μόλυνση", "Η βυθοζύμη είναι η πλουσιότερη πηγή βιταμινών Β και η μπίρα είναι το μόνο συνηθισμένο ποτό που τις περιέχει σε αρκετή ποσότητα", "Λιγότερο πλούσια σε οινόπνευμα, περισσότερο όμως θρεπτική, η μπίρα επιβάλλεται τόσο για το παιδί και τον έφηβο, όσο και για τους μεγάλους". "Οι βιταμίνες της μπίρας", Διατριβή επί διδακτορία, Νανσύ, 1939.

 

"Η μπίρα δε θα έπρεπε να υπόκειται στα ίδια απαγορευτικά μέτρα, που ισχύουν για τα οινοπνευματώδη ποτά. Είναι βέβαιο, ότι το παιδί εξακολουθεί να έχει ανάγκη από βιταμίνες όσο αναπτύσσεται και ότι η μπίρα είναι μία από τις τροφές που μπορούν να του τις προσφέρουν. Επειδή, μεταξύ των ποτών, η μπίρα και το φρέσκο γάλα είναι τα μόνα που περιέχουν τις βιταμίνες που χρειάζεται για την ανάπτυξη, γίνεται αυτονόητο ότι μία καλά μελετημένη και μέτρια χρήση μπίρας δεν μπορεί παρά να έχει οφέλη για το παιδί". Ζυθοποιία - Βυνοποιία, 1929.

 

"Η μπίρα ευνοεί πάρα πολύ την ανάπτυξη και τη συντήρηση του οργανισμού", "Η μπίρα λοιπόν δεν είναι μονάχα τροφή πρώτης τάξεως, αλλά και ένας ανεκτίμητος παράγοντας υγείας". Ιατρική Επιστήμη, 1930.

 

Υπερήλικες

 

"Πολλοί γιατροί θεωρούν τη μπίρα ως απαραίτητη για την τροφή των γερόντων. Η μπίρα, όταν πίνεται σε κανονικές ποσότητες, παρέχει στο σώμα ενέργεια υπό μορφή τροφής, που αφομοιώνεται πολύ γρήγορα. Η παραγωγή αυτής της ενέργειας δεν απαιτεί παρά ελάχιστη προσπάθεια του πεπτικού εντέρου", "Όσο για τους γέροντες, των οποίων όλες οι λειτουργίες του σώματος βραδύνουν, η μπίρα, όταν καταναλώνεται κατά τη διάρκεια των γευμάτων, διεγείρει την όρεξη και επιταχύνει τις περισταλτικές κινήσεις. Μ' αυτό τον τρόπο υποβοηθά την πέψη του φαγητού. Η μπίρα λοιπόν είναι μία μορφή τροφής που επιτρέπει σε ορισμένα γεροντικά άτομα να διατηρούνται σε καλή υγιεινή κατάσταση". "Μπίρα και Υγεία" 1954. Hubert Guilpin, M. B. A. Harvard ΗΠΑ, H.E.G. Παρίσι.

 

Εδώ θα αναφέρουμε μία περίπτωση μακροβιότητας, ενός Ιρλανδού που έπινε μόνο μπίρα. Ο Jean - Jacques Rousseau τον παρουσίαζε ως παράδειγμα που "δεν μπορώ να μην αναφέρω, γιατί σε τόσες πολλές σκέψεις μας βάζει". "Ένας ιδιώτης ονομαζόμενος Patrice O'Neil, που γεννήθηκε το 1647, παντρεύτηκε ξανά το 1760 για 7η φορά. Υπηρέτησε στους Δραγόνους, κατά το 17ο έτος της βασιλείας του Καρόλου Β και σε διάφορα σώματα ως το 1740, οπότε αποστρατεύτηκε. Πήρε μέρος σ' όλες τις εκστρατείες του βασιλιά Γουλιέλμου και του Δούκα του Μάλμποροου. Αυτός ο άνθρωπος δεν ήπιε τίποτε άλλο παρά μόνο μπίρα συνηθισμένη. Τρεφόταν πάντοτε με χορταρικά και δεν έτρωγε κρέας παρά μόνο σε μερικά γεύματα, όταν παρευρισκόταν μαζί με την οικογένειά του. Συνήθιζε να ξυπνά και να κοιμάται με το φως του ήλιου, εκτός εάν δεν του το επέτρεπαν τα καθήκοντά του. Σήμερα είναι 113 χρόνων, ακούει καλά, στέκεται καλά και περπατά χωρίς μπαστούνι. Παρά τη γεροντική του ηλικία ούτε μία στιγμή δε μένει αργόσχολος. Κάθε Κυριακή πηγαίνει στην ενορία του, με τη συνοδεία των παιδιών του, των εγγονών του και των δισέγγονών".
(Emile ou de l'Education, Livre I, Editions Garnier Freres, Paris, 1924).
Jean - Jacques Rousseau

 

Αθλητές

 

"Η γαλλική μπίρα, με αλκοόλ 4 - 5 %, συνιστάται σ' όλους, γιατί είναι κατ' ουσία υγιεινή. Η χαμηλή περιεκτικότητά της σε οινόπνευμα, τα σάκχαρά της, οι πεπτόνες της, τα δραστικά στοιχεία που περιέχει σε φυσική κατάσταση, αποτελούν ασύγκριτη πηγή διατήρησης της ζωής. Για όλα αυτά τα πλεονεκτήματά της μπορεί να θεωρηθεί ως ιδεώδες ποτό των αθλητών. Αυτοί το ξέρουν, εξ' άλλου, πολύ καλά και γι' αυτό το λόγο πολλοί απ' αυτούς, χειμώνα - καλοκαίρι, προτιμούν τη μπίρα". "Εκτός από την εξαίρετη γεύση της, η μπίρα οφείλει στο λυκίσκο τη λουπουλόνη, που καταπραΰνει, τις ρητίνες, που της χαρίζουν την πικράδα, το άρωμά του, που έχει επίδραση ορεκτική και χωνευτική - Για τους λόγους αυτούς η μπίρα, ποτό που περιέχει οινόπνευμα χωρίς να είναι οινοπνευματώδες, είναι συγχρόνως το καλύτερο ορεκτικό, χωνευτικό και μία ασύγκριτη πηγή ενέργειας. Καλμάρει και ισορροπεί, δίνει ύπνο και δύναμη για δουλειά" - " Γι' αυτό συνιστάται στους αθλούμενους ιδίως, στους οποίους παρέχει εφεδρεία ενέργειας που τους είναι συχνά απαραίτητη στους αγώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων οφείλουν να καταβάλλουν προσπάθεια ιδιαίτερα σκληρή" - "Η μπίρα, δίνει καλά αποτελέσματα τόσο κατά την ανάβαση όσο και κατά την κατάβαση. Είναι το ιδεώδες ποτό των χιονοδρόμων και οι φίλοι μας οι Νορβηγοί μάς έδωσαν συχνά το παράδειγμα". (Η μπίρα, η κατασκευή της και η φυσιολογική της επίδραση. Διατριβή επί διδακτορία, Τουλούζη, 1939). Andre de Sambucy de Sorgue, Διδάκτωρ Ιατρικής.

 

Νευρικότητα

 

Φυσικά νευρολόγοι δεν είμαστε για να αναπτύξουμε το θέμα, γνωρίζουμε όμως πολύ καλά πως η φυσική και ψυχική κόπωση, η εξασθένηση, η αγωνία, ο νευρικός ερεθισμός ακόμα και η αϋπνία είναι μερικά μόνο συμπτώματα νευρικότητας. Είναι ακόμα γνωστό, πως η νευρικότητα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές πάνω σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και πως για να τη θεραπεύσουμε πρέπει να την τονώσουμε και να την καταπραΰνουμε. Η μπίρα λοιπόν, λόγω του μικρού βαθμού αλκοόλ και των θρεπτικών της συστατικών, είναι από τις τροφές που μπορούν να προλάβουν, αλλά και να θεραπεύσουν τη νευρικότητα. Ο λυκίσκος δεν ασκεί πάνω της μόνο γευστικές και αρωματικές απολαύσεις. Ασκεί, κυρίως λόγω της λουπουλόνη, καταπραϋντική και υπνωτική επίδραση στον οργανισμό. "Η μπίρα είναι απ' όλα τα οινοπνευματώδη ποτά το πιο θρεπτικό. Η κατανάλωσή της, συνιστάται, όταν γίνεται με μέτρο, εναντίον της κόπωσης, της αϋπνίας, των αγωνιών, των φοβιών, των πονοκεφάλων και των καταπτώσεων, που είναι συμπτώματα άμεσης νευρασθένειας για όσους κουράζονται πολύ ή βασανίζονται". Sir James Crichton Browne, Διδάκτωρ Ιατρικής

 

"Η περιεκτικότητα της μπίρας σε μεταλλικές ουσίες και σε βιταμίνες, εκτός από την αξία της σε θερμίδες, την καθιστούν πολύτιμη τροφή που μπορεί να συγκριθεί με το γάλα. Χάρη στο χωνεμένο ήδη σάκχαρο της βύνης που περιέχει και που αφομοιώνεται γρήγορα, η μπίρα αντιπροσωπεύει ποτά που συνιστώνται ιδιαιτέρως για καταστάσεις σωματικής και διανοητικής κόπωσης. Οι καταπραϋντικές ιδιότητες του λυκίσκου έχουν τονωτικό αποτέλεσμα στην ανορεξία και στη νευρική κόπωση". Clarence W. Lienb, Διδάκτωρ Ιατρικής

 

"Για τις γυναίκες που πάσχουν από νευρική κούραση κλιμακτηρικής περιόδου, ένα ποτήρι μπίρα την ημέρα κατά τα γεύματα, μπορεί να έχει μεγάλη αξία, γιατί επιδρά ως πικρό τονωτικό και παρέχει συγχρόνως μεγάλες ποσότητες θρεπτικών ουσιών σε υγρά τροφή". Chalmers Watson, Διδάκτωρ Ιατρικής

 

"Δεν συνιστώ σχεδόν ποτέ βρώμιο ή υπνωτικά στους νευροπαθείς. Έχω τη γνώμη ότι είναι ασφαλώς προτιμότερο και για το στομάχι να πίνουν μπίρα", "Ο λυκίσκος είναι ένα καταπραϋντικό", "Για τις αδύνατες γυναίκες που υποφέρουν από αδράνεια του στομάχου και αϋπνίες, πρέπει να συνιστούμε τη μπίρα για το βράδυ. Επίσης, κατά την κλιμακτηρική περίοδο πρέπει να την προτιμούμε από το βρώμιο και τα υπνωτικά". Bernhard Aschner, Διδάκτωρ Ιατρικής

 

"Μερικές ποσότητες μπίρας με τα γεύματα ασκούν ευνοϊκή χαλάρωση του νευρικού συστήματος. Αποτελούν, αναντίρρητα, ένα από τα επιθυμητά στοιχεία του διαιτολογίου, που οφείλουν να ακολουθούν τα άτομα που παρουσιάζουν πίεση του αίματος". S. Weiss Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (ΗΠΑ).

 

Αϋπνία

 

Το μαρτύριο της αϋπνίας λίγο πολύ έχει βασανίσει τους περισσότερους ανθρώπους, ενώ για ορισμένους είναι το μεγαλύτερο από όλα τα δεινά. Είναι ο φαύλος κύκλος της κούρασης - αϋπνίας, που αυξάνει την κούραση, που με τη σειρά της αυξάνει την αϋπνία. Υπάρχει ασφαλώς τρόπος για την καταπολέμησή της με φάρμακα, τα οποία όμως σ'αυτές τις περιπτώσεις δημιουργούν εκνευρισμό και ερεθίζουν, ενώ η μακροχρόνια χρήση τους προκαλεί εθισμό και δηλητηρίαση καθώς και άλλα πολλά βάσανα.

"...η μπίρα, με ενεργητική και καταπραϋντική δύναμη, εξασφαλίζει στο νευρικό μας σύστημα, που έχει καταντήσει λεία της τεχνητής και πολυτάραχης ζωής της εποχής μας, μια τροφή που επανορθώνει και ρυθμίζει, υπό την μορφή ενός ελαφρού και δροσιστικού ποτού με εξαίρετη γεύση, παράγοντας όχι ευκαταφρόνητος και σε καλή τιμή. Οι συγγραφείς - ιατροί, φυσιολόγοι, υγιεινολόγοι κ.α. - όλου του κόσμου, συμφωνούν για το ρόλο της μπίρας στην πρόληψη και τη θεραπεία της αϋπνίας".

 

Αναιμία

 

Η ορεκτική, τονωτική και χωνευτική ενέργεια της μπίρας, την καθιστούν πολύτιμη τροφή στα διαιτολόγια των αναιμικών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

"Οι ουσίες που βρίσκονται μέσα στη μπίρα, όπως η δεξτρίνη, το σάκχαρο και οι πρωτεΐνες, είναι τροφές μεγάλης αξίας. Δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε την περιεκτικότητά της σε φωσφόρο και σε κάλιο που έχουν σημασία για την αιματοποίηση και τις αλλαγές των ιστών". Martin Hess Διδάκτωρ Θετικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Ιένας

 

" Η περιεκτικότητα της μπίρας σε μεταλλικά άλατα ευνοεί την ανανέωση του αίματος και των ιστών". Linguerri Διδάκτωρ Ιατρικής, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Βενετία.

 

"Τα φωσφορικά άλατα και το κάλιο της μπίρας έχουν σημασία για την ανανέωση του οργανισμού. Ο φωσφόρος αποτελεί υλικό κατασκευής, χρησιμοποιούμενο για την διατήρηση των οστών, του κεντρικού νευρικού συστήματος και των πυρήνων όλων των κυττάρων. Το κάλιο επεμβαίνει στη διαμόρφωση των μυών και ευνοεί το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος". W. F. Christie, Διδάκτωρ Ιατρικής.

 

"Δίκαια, λοιπόν, η μπίρα θεωρείται σαν άμεσο ανακουφιστικό του οργανισμού". E. Vaillant, Διδάκτωρ Ιατρικής, Παρίσι.

 

Διάφορες παθήσεις

 

Μία γερμανική παροιμία λεει: "Die Brauerei ist die beste Apotheke", Η ζυθοποιία είναι το καλύτερο φαρμακείο. Η αλήθεια για τη διαιτητική και θρεπτική αξία της μπίρας είναι πια ένα επιστημονικό γεγονός όλο και περισσότερο αποδεδειγμένο. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι και αυτές μία πραγματικότητα και αναφέρουμε εδώ ατόφια αυτά που έγραψε ο καθηγητής C. Enders πριν από πενήντα περίπου χρόνια, τα οποία μοιάζουν αληθινά και προφητικά για την εποχή του: "Η ζυθοποιία ανήκει κατά ένα τρόπο στο φαρμακείο. Η μπίρα είναι ένα λαϊκό ποτό που γεννήθηκε από ένα παλιό ιατρικό ένστικτο. Περιμένει να της αναγνωρίσει η σύγχρονη επιστήμη την αξία της ως φάρμακο". C. Enders, Διευθυντής του Επιστημονικού Σταθμού Ζυθοποιίας Μονάχου.

 

Ο γιατρός Hubert Guilpin αναφέρει μέσα από στατιστικές, πως το τρομώδες παραλήρημα των αλκοολικών, καθώς και η αλκοολική κίρρωση, ποτέ δεν συναντήθηκαν στους καταναλωτές μπίρας.Υπάρχουν κι άλλες αναρίθμητες και διαφορετικές περιπτώσεις, που η μπίρα αποτελεί ζωτικό στοιχείο για τους ασθενείς.

 

"Έτσι στις ηπατικές παθήσεις οι γιατροί αναγνώρισαν την ευεργετική επίδραση της μπίρας. Η παρουσία του γλουτοθείου, θειαμινικού αμινοξέος, μπορεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό να εξηγήσει αυτή την ενέργεια. Το γλουτοθείο είναι ένας παράγοντας του φυσιολογικού ηπατικού μεταβολισμού, η συμβολή του οποίου παίζει σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των τοξινών. Αυτό που είναι αληθινό στη δερματολογία, είναι επίσης και στη γαστρεντερολογία, όπου η φρέσκια μαγιά είναι ένα εξαίρετο φάρμακο.
Η ελάχιστη αυτή ποσότητα οιστρογόνων ουσιών από 0.001 έως 0.036 χιλιοστών του γραμμαρίου σε κάθε λίτρο, θα μπορούσε να παίξει, ιδίως στις γυναίκες κατά την παύση των εμμήνων, ένα σημαντικό ρόλο στη νεύρο - ενδοκρινική ισορροπία με τη βοήθεια της πασίγνωστης καταπραϋντικής ενέργειας της μπίρας - Η μπίρα έχει αξία σε αναρίθμητες παθήσεις. Μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι η μπίρα δεν είναι βλαβερή, με την προϋπόθεση να μην γίνεται κατάχρηση. Αντίθετα, η συμβολή της θα είναι συχνά ευεργετική για τον άρρωστο". Hubert Guilpin

 

Οι Ιάπωνες ερευνητές, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών που δημοσίευσαν πέρσι, θέτουν το ενδεχόμενο πως ο λυκίσκος, ένα από τα βασικά συστατικά της μπίρας, είναι όπλο ενάντια στον καρκίνο. Λένε πως αυτό το κάτι που υπάρχει στη μπίρα και πιθανότατα προέρχεται από το λυκίσκο, εμποδίζει τη δράση των εταιροκυκλικών αμινοξέων. Έτσι, καταναλώνοντας μπίρα με καλοψημένο κρέας, το οποίο βρίθει καρκινικών κυττάρων, καταπολεμάται ο κίνδυνος μεταφοράς τους στο ανθρώπινο σώμα. Για το θέμα του καρκίνου αναφέρουμε επίσης τη δημοσίευση που έγινε παλαιότερα πάνω σ' αυτό: Οι Maison, Pourbaix και Camerman του Καρκινικού Ινστιτούτου του Καθολικού Πανεπιστημίου της πόλης Louvain, κατόρθωσαν να γιατρέψουν με χυλό κριθαριού τα δερματικά καρκινώματα σε ποντίκια. (Acta Biologica, 1941)

 

"Η μπίρα περιέχει γλουτοθείο και άλλα παρεμφερή συστατικά σε μικρές ποσότητες... Λαμβάνοντες υπόψιν το ρόλο που παίζουν τα προϊόντα αυτά στην ανταλλαγή των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών ακόμη, αντί να απαγορεύεται η μπίρα σε περιπτώσεις ανεπάρκειας της λειτουργίας διαφόρων οργάνων, όπως στην περίπτωση του διαβήτη, η κατανάλωσή της, σαν πηγή του γλουτοθείου και παρεμφερών προϊόντων, έπρεπε, αντιθέτως, να συνιστάται". "Απεδείχθη ότι το γλουτοθείο έχει προφυλακτική ενέργεια στην περίπτωση της διφθερίτιδας και διαφόρων παθήσεων που οφείλονται σε κρυολόγημα. Αυξάνει την ενεργητικότητα αμύνης των κυττάρων εναντίον κάθε είδους δηλητηρίου. Καλυτερεύει τη γενική κατάσταση της υγείας και την άμυνα του οργανισμού". G. Chabot, Καθηγητής Ανωτάτου Ινστιτούτου Ζυμώσεων Γάνδης.

 

"Σε μια ομάδα καρδιακών, σε κατάσταση ανεπάρκειας με οιδήματα, όπως επίσης και σε 20 περιπτώσεις, μη καρδιακών, χορηγήσαμε μία δόση 670 γραμμαρίων μπίρας pilsen (2,8% vol.) κάθε μέρα. Στους περισσότερους καρδιακούς σημειώσαμε μία ελαφρά διουρητική ενέργεια. Συστήνουμε λοιπόν τη χορήγηση μπίρας στους καρδιακούς ως και στα άτομα με υπέρταση". C. Wallgren, Διδάκτωρ Ιατρικής / Εργαστήριο Clinique Central / Νοσοκομείο Saint Erik, Στοκχόλμη.

 

"Ο καθηγητής γιατρός Wilhelm Stepp κατατάσσει τη μπίρα μεταξύ των καλύτερων φαρμάκων για τη θεραπεία των καταγμάτων. Αφού εξέτασε τις θεραπευτικές ιδιότητες της μπίρας, ύστερα από αίτηση ενός ιατρικού γερμανικού περιοδικού, απέδειξε ότι η μπίρα είναι μία πλούσια πηγή σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχει κυρίως ενεργητικές ουσίες εναντίον της πελλάγρας, καθώς και λακτοφλαβίνη, που δρα ευεργετικά κατά την ανταλλαγή της ύλης των οργανισμών. Ο καθηγητής Stepp συμβουλεύει να πίνει κανείς μπίρα στο φαγητό και τη συστήνει για τη θεραπεία της φυματίωσης και της αναιμίας. Βεβαιώνει ότι είναι πραγματικά απαραίτητη για να επισπεύσει τη θεραπεία των καταγμάτων". (L'Echo de la Brasserie, 1935).

 

"Η μπίρα ενδείκνυται σε μερικές περιπτώσεις δυσπεψίας των φυματικών, αναιμικών και αδενοπαθών (τότε η μπίρα μπορεί να είναι δυνατή τύπου stout, ή Μονάχου)".
Επιτομή Διαιτητικής και ασθενειών Διατροφής, Παρίσι 1926. G. Mouriquand, Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Λυών

 

"...κι εγώ ο ίδιος σε βαριές περιπτώσεις γρίπης, που συνοδεύονται από ανορεξία, συνέστησα δυνατή μπίρα ως φάρμακο και ως δυναμωτικό". G. Schuler - Hilbing, Διδάκτωρ Ιατρικής.

 

Είναι ατελείωτα τα επιστημονικά συγγράμματα πάνω στη μπίρα και στο ρόλο της σε όλες τις ασθένειες που βασανίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη. Κάπου θα πρέπει να σταματήσουμε, γιατί όπως είπαμε και στην αρχή του κεφαλαίου, το θέμα αυτό αποτελεί από μόνο του ένα ολόκληρο βιβλίο. Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και ας πειραματιστεί παρακολουθώντας τα αποτελέσματα πάνω στον ίδιο του τον εαυτό. Να μην ξεχνάμε βέβαια, πως όλα έχουν μέτρο και όρια και πως για να ευεργετηθούμε από τη θετική ενέργεια της μπίρας θα πρέπει να κρατάμε αυτά τα μέτρα στη ζωή μας.

 

Απόψεις στην Ελλάδα

 

"Η μπίρα είναι ένα κλασικό παράδειγμα χρησιμοποίησης μικροβίων στην υπηρεσία του ανθρώπου. Η σημασία των ζυμομυκήτων στην παραγωγή αλκοολούχων ποτών όπως η μπίρα, έχει εντυπωθεί σε όλες τις γενιές. Η διαδικασία παραγωγής της μπίρας είναι τόσο πολύπλοκη, που είναι απορίας άξιο πώς οι άνθρωποι την σκέφτηκαν. Για την παραγωγή της μπίρας εκατομμύρια ζυμομύκητες δουλεύουν ακατάπαυστα για να μετατρέψουν το σάκχαρο του ζυθογλεύκους σε οινόπνευμα, θυσιάζοντας τελικά τη ζωή τους. Είναι γνωστό πως η κατάχρηση οινοπνεύματος έχει βλαπτική επίδραση στον οργανισμό, ενώ η μικρή κατανάλωση είναι ευεργετική. Η συγκέντρωση οινοπνεύματος στην μπίρα είναι σχετικά μικρή. Περιέχει δε και άλλες ουσίες, που όχι μόνο της προσδίδουν τις μοναδικές της γευστικές ιδιότητες, αλλά δρουν και ευεργετικά στην υγεία του ανθρώπου, όπως φαίνεται από πρόσφατες μελέτες. Αν και είναι νωρίς για εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, εμείς μπορούμε να απολαμβάνουμε τη μοναδική γεύση της μπίρας, πάντα όμως με μέτρο!" Ανδρέας Μεντής, Βιοπαθολόγος - Κλινικός Μικροβιολόγος, Προϊστάμενος Εργαστηρίου Βακτηριολογίας και Διαγνωστικού Τμήματος Ελληνικoύ Ινστιτούτου Pasteur. (1999)

 

"Η θρεπτική αξία της μπίρας οφείλεται στην παρουσία της βύνης και της μαγιάς. Είναι γνωστή η περιεκτικότητα σ' αυτήν του συμπλέγματος των βιταμινών B, η δράση της βύνης, καθώς και οι καταπραϋντικές ιδιότητες του λυκίσκου. Η κατανάλωση μπίρας, σε μέτριες ποσότητες είναι ευεργετική. Οι μέτριες ποσότητες είναι από 240ml - 2 lt. Τρία ποτήρια μπίρας την ημέρα χαμηλώνουν την πίεση και σε σχέση με τους τακτικούς πότες. Βοηθά επίσης την καρδιά και γενικά το καρδιοαγγειακό σύστημα. Αυξάνει την καλή χοληστερίνη HDL και αποτρέπει τη δημιουργία μικροθρόμβων στα μικρά αγγεία και στην καρδιά. Η κατανάλωση πέραν των 3 λίτρων την ημέρα δημιουργεί κινδύνους, εξαιτίας της δημιουργίας θρόμβων στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα δυσάρεστες συνέπειες. Η υπερκατανάλωση οδηγεί σε προβλήματα: Αλκοολισμό, τροχαία ατυχήματα, υπέρταση, εμβολικά επεισόδια, κίρρωση του ήπατος, ενισχύει της ανεπιθύμητες ενέργειες από τα φάρμακα κ.ά. Η με μέτρο κατανάλωση της μπίρας μακραίνει τη ζωή".Γιάννης Νικολούζος, Ιατρός - Παθολόγος (1999)

 

"Η μπίρα, είναι ένα φυσικό ποτό που προέρχεται από το κριθάρι, το λυκίσκο, το νερό και το μεταβολισμό της μαγιάς. Σε λελογισμένη χρήση, ένα - δύο ποτήρια την ημέρα, βοηθάει στη λειτουργία του οργανισμού και έχει θρεπτική αξία. Έχει να δώσει στον οργανισμό. Σίγουρα είναι φυσικό και όχι ξένο για τον οργανισμό ποτό, που βοηθάει στη θρέψη και κάνει καλό στην υγεία". Κώστας Δημητριάδης, Ζυθοποιός Διευθυντής εργοστασίου της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας (1999)

 

"Η μπίρα είναι προϊόν αγνό, χωρίς πρόσθετες ύλες. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε αιθυλική αλκοόλη, είναι προτιμότερη η κατανάλωσή της από τα "σκληρά" ποτά (ουίσκι, βότκα, ρούμι), τα οποία καταναλώνονται σήμερα σε βαθμό κατάχρησης από την ελληνική νεολαία. Μια μέση κατανάλωση μπίρας, 1 - 2 λίτρα την ημέρα, έχει θρεπτικές επιδράσεις στην υγεία. Τροφοδοτεί τον οργανισμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και με περισσότερο από τριάντα άλατα και ιχνοστοιχεία. Η μεγάλη περιεκτικότητά της σε ασβέστιο και μαγνήσιο βοηθά στην αντιμετώπιση καρδιακών παθήσεων. Επίσης σε πρόσφατη έρευνα, που έγινε στο Πανεπιστήμιο Okayama της Ιαπωνίας, διαπιστώθηκαν θετικές επιδράσεις για την πρόληψη του καρκίνου".Χρήστος Δημτσούδης, Ζυθοποιός, Μηχανικός. DIPL. ING.CUNIV - WEIHENSTEPHAN Υπεύθυνος Παραγωγής Ζυθοποιίας Μακεδονίας Θράκης (1999)

Μαθήματα Rohala Art

Σχόλια:

#1~Villon @ 13/1/2003 - 10:30
Δδήτω ο Ιππ... Ιπππ (χιπς) ..ποκράτηθ και η Ντ.. νιμπ... (όρθιος!!) ...Νιντάμπα...
#2~djcostas @ 13/1/2003 - 13:27
Όποιος βιάζεται πίνει πρώτος...
#3~aris @ 13/1/2003 - 19:47
Το αποστήθισα για να έχω την απάντηση έτοιμη σε όσους με φωνάζουν μπέκρακα.
#4~konosk @ 17/1/2003 - 01:31
Φιλαράκο είσαι πολύ διαβασμένος βλέπω. Μάλλον θα την αποστηθίσω κι εγώ γιατί μ' έβγαλες από τις ενοχές μου:D
#5~ροντος @ 10/3/2004 - 22:18
Τι μπίρα και μαλακίες?τζατζικι φιλε σουβλάκι για παντα

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.