Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Ακορντεόν: Μια γκάιντα με πλήκτρα.
Σάββατο, 20 Απριλίου

somebody 16/4/2003 9:19:00 πμ

Οδός ευθυνών

Κάτι τρέχειΠαρά την αφόρητα άσχημη διάθεση από το βράδυ της Κυριακής και με πολύ κόπο, καταφέρνω να "βγάλω" σ' αυτές τις γραμμές λίγες σκέψεις, μα πολύ πόνο και οργή. Παρακολουθώ, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, υπουργούς, Νομάρχες, δημοσιογράφους (εντός και εκτός εισαγωγικών) και πλήθος άλλους αρμόδιους και αναρμόδιους, να παίζουν την κολοκυθιά με τις ευθύνες τους.

 

Με την ασφάλεια των συγκοινωνιών και των μεταφορών, με τη συντήρηση και την εικόνα του οδικού δικτύου της χώρας, με νόμους που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν μα που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν, με διατάγματα και αποφάσεις που καλύπτουν τις ευθύνες του καθενός, με μικτά κλιμάκια που θα έπρεπε να είχαν συγκροτηθεί από το 2000 από τις Νομαρχίες και που όσα συγκροτήθηκαν λειτουργούσαν... ώρες γραφείου! Αλήθεια από πού ν' αρχίσει κανείς; Πού να τελειώσει και τι να πρωτοκοιτάξει; Την ανυπαρξία όλων των παραπάνω; Το άθλιο, κακοσυντηρημένο και γεμάτο κακοτεχνίες οδικό μας δίκτυο το οποίο θεωρείται 6 φορές πιο επικίνδυνο από το καλύτερα οργανωμένο χώρας της Ευρώπης και 2,5 σχεδόν φορές πιο επικίνδυνο από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο; Τη σχεδόν ανύπαρκτη αστυνόμευση; Το χάος των παρανομιών από την απόκτηση του διπλώματος έως και τα ΚΤΕΟ; Την ανύπαρκτη οδική παιδεία και κυκλοφοριακή αγωγή των Ελλήνων οδηγών και την απαράδεκτη έως και εγκληματική συχνά συμπεριφορά τους στο τιμόνι;

 

Σε μια χώρα που σχεδόν όλα γίνονται "κατά λάθος", αυτό που συνέβη την Κυριακή το βράδυ στα Τέμπη, σε συγκλονίζει αλλά δε σε εκπλήττει.

 

Όταν οι Ελβετοί ασφαλίζουν τα φορτία στις νταλίκες τους, τους λέμε... ψώνια! Όταν οι Γερμανοί δεν ξεκινούν αν δε φορέσουν ζώνη ασφαλείας, τους λέμε... ρομποτάκια! Όταν οι Γάλλοι απαγορεύουν να υπάρχουν βενζινάδικα κάτω από πολυκατοικίες τους λέμε... τυπικούς και λεπτολόγους! Όταν οι Άγγλοι αφήνουν το αυτοκίνητό τους στο σπίτι και παίρνουν ταξί, επειδή εκεί που θα πάνε θα πιουν λίγο παραπάνω, τους λέμε... μαλάκες!

 

Ενώ εμείς είμαστε .... μάγκες, ωραίοι!

 

Οδηγούμε με ξεσκέπαστες νταλίκες, τρέχουμε με 200 (εε, τι το πήραμε το εργαλείο!), προσπερνάμε οποιονδήποτε και οπουδήποτε, δε φοράμε τη ζώνη ασφαλείας γιατί μας...καταπιέζει (και ως γνωστόν, ο τράχηλος του Έλληνα ζυγό δεν υποφέρει!), με το ένα χέρι έξω έτοιμο να πετάξει την...γόπα του τσιγάρου (έτσι ώστε μόλις γίνει μπουρλότο το έρμο το δασάκι, να ρίξουμε αμέσως την ευθύνη στους "αδίστακτους εμπρηστές" και στο..."ανύπαρκτο κράτος").

 

Και το βράδυ Παρασκευής ή Σαββάτου (δεν αποκλείονται οι... καθημερινές) φεύγουμε από την ταβέρνα, το σκυλάδικο ή την πίστα, τίγκα στο κρασί ή το ουίσκι, υποψήφιοι δολοφόνοι άπαντες, συχνά παρεΐτσα με το κράτος που βρίζουμε, τραγουδώντας στο τσακίρ κέφι..."Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει".

 

Δυστυχήματα γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Όχι όμως σαν αυτό στα Τέμπη. Αυτό, συγχωρήστε με γι' αυτό που θα πω, το προκαλέσαμε όλοι μαζί.

 

"...Νεότητα, στιγμή αιμάτινη, πληρωμή του ήλιου που αχρηστεύεις το θάνατο..."
Οδυσσέας Ελύτης

Μαθήματα Rohala Art

Σχόλια:

#1~konosk @ 16/4/2003 - 14:39
Τι να σχολιάσεις σε μια τέτοια περίπτωση. To μόνο που μπορείς να πεις «ήταν αναμενόμενο».
#2~aris @ 16/4/2003 - 18:53
Πολύ φοβάμαι πως το μόνο μέτρο που θα παρθεί θα είναι η απαγόρευση των εκδρομών για ένα διάστημα, μέχρι να ξεχαστεί το γεγονός. Τόσο μας κόβει, τόσα κάνουμε.
#3~Thalassa @ 17/4/2003 - 00:00
Somebody μακάρι όλα αυτά που εκφράζεις μέσω αυτού του άρθρου να γίνουν βίωμα σε κάθενα από εμάς.
Γιατί εμείς όλοι είμαστε εν τέλει εκείνοι που κρατούν το τιμόνι της ζωής...
#4~σουπιά @ 17/4/2003 - 14:19
>Ναί λέμε τους άλλους λαούς
>ξενέρωτους, γιατί λαμβάνουν
>τα μέτρα τους.....
>Όταν συμβαίνει κάτι στην χώρα
>μας φταίει "η κακιά η ώρα"!
>Ζήτω η Ελλάδα μας
>Ζήτω μας κι' εμάς...
#5~psekastiras @ 17/4/2003 - 21:23
Προσφάτως στον δήμο χχχχ, είχαν ξαμολυθεί τα όργανα της τάξεως και ξήλωναν πινακίδες ακόμη και 12 το βράδυ παρακαλώ.Όταν ένας οδηγός τους ρώτησε το γιατί, του απάντησαν ότι ο δήμος έχει έξοδα.ΆΚΟΥΣΟΝ ΆΚΟΥΣΟΝ.
Δεν ξέρουν να πάνε σε καμμιά εθνική οδό.
#6~psekastiras @ 17/4/2003 - 21:28
Ίσως φοβούνται μην τους πατήσει κανένα φορτηγό!!!!!!ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ.
Αγαπητοί μου δεν φταίνε αυτοί εμείς, εμείς οι απαράδεκτοι που τους ψηφίζουμε. ΑΚΥΡΟ ΡΕ ΔΑΓΚΩΤΟ
#7~somebody @ 17/4/2003 - 21:53
Στην εθνική οδό?????? Τι λες τώραααααα????? Και την ταλαιπωρία που τη βάζεις????
#8~Χαρμολύπη @ 18/4/2003 - 01:57
Εχτες, υπογραφηκε ....η πραξη προσχωρησης δεκα χωρων στην Ευρωπαικη Ενωση....Θα ηταν ευχης εργο να υπογραφει και μια πραξη ουσιαστικης προσχωρησης της Ελλαδας στην Ευρωπη...- επιτελους!!!
(εκει, η ζωη αξιζει περισσοτερο απο τον "ωχαδερφισμο" μας! )

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.