Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Όλοι θέλουν να πάνε στον Παράδεισο, αλλά κανείς δε θέλει να πεθάνει!
Τρίτη, 23 Απριλίου

vouvou 2/5/2003 12:14:00 πμ

Ένα κλικ μακριά

ΤσουγδιέςΈνας χώρος στον οποίο μπορείς να διαπιστώσεις την ισχύ του γραπτού λόγου είναι αναμφισβήτητα το IRC. Μου έχουν δημιουργηθεί κάποιες ερωτήσεις τις οποίες θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Μάλιστα είμαι σίγουρη πως και εσείς έχετε αναρωτηθεί πάνω στο θέμα.


Πώς λοιπόν να αντιμετωπίσω τους άλλους χρήστες; (και γιατί να λέγονται "χρήστες"; Δεν συνηθίζεται να δίνουμε αρνητική σημασία σε αυτό τον όρο;) Τι θα πω και πώς θα το πάρουν; Δυστυχώς για το ΙRC ζούμε στη χώρα με το πλουσιότερο λεξιλόγιο όπου συν τις άλλοις οι λέξεις έχουν ποικίλες ερμηνείες. Συνέπεια αυτού είναι να ερμηνεύει ο καθένας το γραπτό λόγο του άλλου σύμφωνα με τη διάθεση της στιγμής, την εξέλιξη της μέρας του μέχρι εκείνη τη στιγμή, τη νοοτροπία του, τις γνώσεις του κλπ.. Είναι δηλαδή καθαρά υποκειμενική η ερμηνεία που θα δώσει κανείς στο λόγο του άλλου. Πώς θα αντιληφθώ το ύφος του άλλου; Και αν κάνω λάθος; Τότε τι γίνεται;

 

Αναρωτιέμαι… ποιες λέξεις πρέπει να χρησιμοποιήσω ώστε να μην ενοχληθεί ο "απέναντι" μου; Μα εγώ, μονάχα την οθόνη μου βλέπω απέναντι! Πώς είμαι σίγουρη ότι ό,τι λέγεται ανταποκρίνεται και στην αλήθεια; Πώς θα ξέρω τη διάθεση του καθενός στο κανάλι ώστε να μιλήσω ανάλογα; Πώς μπορώ να γνωρίζω τις εμπειρίες του καθενός για να αποφεύγω λέξεις/φράσεις που δημιουργούν νοσηρούς συνειρμούς; Πώς;

 

Από την άλλη μεριά για ποιο λόγο να κρίνεται αυτό απαραίτητο; Γιατί δηλαδή να χρειάζεται να προβλέπω τις αντιδράσεις του άλλου; Θα μιλάω όπως συνηθίζω να μιλάω… Στο κάτω - κάτω δεν είμαι υπεύθυνη ούτε έχω το δικαίωμα να πείσω το συνομιλητή μου για κάτι. Ακόμα και αν έχω δίκαιο. Άλλωστε και το δίκαιο πολλές φορές είναι υποκειμενική υπόθεση. Αν όμως αυτό στεναχωρεί κάποιον άλλο; Αν αυτό με κάνει να φαίνομαι αυστηρή, κακιά, είρων; Τότε;

 

Επίσης αναρωτιέμαι κατά πόσο έχω τη δυνατότητα να αναφέρω στο συνομιλητή μου προβληματικές καταστάσεις που αφορούν εμένα προσωπικά. Πόσο ανεύθυνο, ανώριμο ακόμα και ανόητο είναι να εμπλέκω τον άλλο στα προβλήματα μου; Διότι αν ο άλλος έχει μια στοιχειώδη ευαισθησία ή έχει ζήσει κάτι παρόμοιο πολύ πιθανόν να επηρεαστεί. Και αντίστοιχα, σε ποιο βαθμό έχει ο άλλος τη δυνατότητα να εμπλέκει εμένα στα δικά του προβλήματα; Πόσο δίκαιο είναι, σε περίπτωση που δε θέλω να ακούσω κάτι, να σιωπήσω τον άλλο; (/ignore nickname)

 

Αναρωτιέμαι…

 

Όχι, οι ερωτήσεις δεν περιμένουν απάντηση. Όπως και νά 'χει, με ένα κλικ είμαι εκτός. Μακριά…

Μαθήματα Rohala Art

Σχόλια:

#1~sub92 @ 4/5/2003 - 10:48
Η ερμηνεία όπως σωστά το θέτεις είναι υποκειμενική. Μα η συνεχή παρουσία του "χρήστη" αφήνει ψείγματα του ήθους και του ύφους του. Οι νοσηροί συνηρμοί μέσα απο το διάλογο ξεδιαλύνονται. Κάποιες στιγμές οι έννοιες φαινόμαστε και είμαστε ταυτίζονται.
#2~konosk @ 4/5/2003 - 21:34
Μια καλή ευκαιρία για καλλιέργεια της διαίσθησης vouvouka
#3~vlammadi @ 5/5/2003 - 19:09
Swsth vouvou....
#4~Villon @ 7/5/2003 - 10:32
Όταν προσπαθείς να ευχαριστήσεις 1000 ανθρώπους γίνεσαι 1000 κομμάτια και κανένας δεν είναι ευχαριστημένος, εκτός αν περιοριστείς στα τυπικά: "Τι κάνετε, πως είσαστε κι εγώ καλά, ευχαριστώ, γειά σας!"
#5~aris @ 7/5/2003 - 17:02
Όπως συμπεριφέρεται κάποιος στον εαυτό του και στους γύρω του μέσα από τις επισκέψεις του, τη δουλειά του, τη διασκέδασή του, έτσι κατά βάθος συμπεριφέρεται και στο IRC. Απλά λείπει η οπτική επαφή... Χαλαρά θέλει το πράγμα κι ένα κρασάκι! ;)
#6~scrabble @ 8/5/2003 - 12:39
nomizw vouvouka......oti 8elei apla....psyxraimia,eygeneia-kyriws ayto-kai na threis tis apostaseis eidika se atoma pou den ta ksereis ka8olou.eksallou to enstikto mas mporei kai na mas odhgei swsta......pisw apo mia o8onh.....eytyxws!!!!!!

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.