Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Είστε μοσχάρια – πίνετε γάλα αγελάδας.
Κυριακή, 5 Μαΐου

Τίρανα καλούν Αθήνα...ακούει κανειειείς??

Απάντησε  Γράψε θέμα
Μήνυμα #52313 από Utopikos_Stoxas στις 19 Μαρτίου 2009, 12:51πμ

Utopikos_Stoxas

Εικονίδιο
μέλος από: 31/10/2007
μηνύματα: 151 αποδεκτές 0
        Στο άκουσμα της λέξης Αλβανία η στερεοτυπική αντίδραση πολλών ημεδαπών είναι, "λαθρομετανάστες","εγκληματικότητα",διαφθορά", "υπανάπτυξη", "Ελλάδα του 50' " και άλλα τέτοια κλισέ. Πόσο όμως αυτές οι παγιωμένες αντιλήψεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, που βιώνει αυτή τη στιμή το γειτονικό κράτος; Μήπως βρεθούμε προ εκπλήξεως, αν τολμήσουμε να δούμε και λίγο πέρα από τη μύτη μας, μήπως αθόρυβα αλλά σταθερά τείνει να αντιστραφεί η κατάσταση, χάρη στην προσπάθεια πεφωτισμένων ανθρώπων με όραμα, κοινωνική συνείδηση και ηθική ακεραιότητα; Μήπως τελικά η Αλβανία θα μας βαλει τα γυαλιά;...πολύ πιθανό

             Ως περιούσιος λαός, που δώσαμε τα φώτα μας, συνεχίζουμε να εθελοτυφλούμε μπροστά στο προφανές,ότι και οι εξελίξεις και η ιστορία μας προσπερνανε.Ως θεματοφύλακες του δυτικού πολιτισμού βαυκαλιζόμαστε για τη μοναδικότητα μας, μέσω μιας στείρας ως επί το πλείστον αταβιστικής θεώρησης της ιστορίας αλλά και της διαχρονικης θέσης του ελληνικού έθνους σε συνάρτηση με τις διεθνείς εξελίξεις.

             Φτασαμε πλέον αρετές να θεωρούνται η "κουτοπονηριά" η "καπατσοσύνη" και άλλες τέτοιες γραφικές έννοιες συνδεόμενες με τον νεοέλληνα. Η αστική οικιστική ανάπτυξη οδήγησε στην τερατογέννηση της σύγχρονης Αθήνας. Ο πολτισμός μιας χώρας ανάμεσα σ' άλλα αντανακλάται και στην αστική αρχιτεκτονική, στην ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάπτυξη, που οδηγεί σε μια οικιστική ευ-τοπία. Σεβασμός στον άνθρωπο και τις ανάγκες του σε συνδιασμό με το περιβάλλον και τον πολιτισμό αναδεικνύουν την πολιτιστική ταυτότητα μιας πόλης.
     
      Η Αθήνα έχει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας χαοτικής εχθρικής προς τους κατοίκους της πόλης, γεγονός που την κατηγοριοποιεί σε μία ομάδα μητροπόλεων όπως το Κάιρο και η Τεχεράνη με τις οποίες έχει και πολλές ομοιόητες. Έχει και τον δήμαρχο του μπετόν και των εργολάβων που δεν θα αφήσει απ' ό,τι φαίνεται πάρκο και άλσος άθικτο. Γιατί σ' αυτή τη χώρα η έννοια ανάπλαση-αξιοποίηση έχει ταυτιστεί πάντοτε με την τσιμεντοποίηση,τα εμπορικα κέντρα και το όνομα ενός συγκεκριμένου εργολάβου παραμένει μια ελληνική πρωτοτυπία.

      Δεν ειναι ευθύνη μόνο του τωρινού δημάρχου αλλά όλων των προκατόχων του και έιναι ακόμη βαθύτερο το πρόβλημα καθώς ανάγεται στην πελατειακή σχέση της εξουσίας με τα εκάστοτε οικονομικά συμφέροντα. Συνεπώς μιλάμε για πολιτικο-κινωνικό-οικονομικό τοπιο μιας υπαναπτυκτης χώρας με θεσμικές αδυναμίες,μεγάλη διαφθορά, διαπλεκόμενα συμφέροντα και μια κρατική εξουσία με κοντόφθαλμη οπτική και έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

        Την ώρα λοιπόν που εδώ στην Αθήνα οι πολίτες είναι ακόμα υποχρεωμένοι να διαδηλώνουν για κομμένα δέντρα στο κέντρο τής πόλης, στα Τίρανα γίνονται πράγματα που θα ζηλεύαμε: Αφού γκρέμισε δύο χιλιάδες αυθαίρετα, δημιούργησε πάρκα σε έκταση 400.000 τ.μ., φύτεψε 9.000 δένδρα και εξελέγη τρίτη φορά δήμαρχος, ο Εντι Ράμα βάζει σε λειτουργία το δεύτερο στάδιο της ανάπλασης της αλβανικής πρωτεύουσας, θεμελιώνοντας με διεθνείς διαγωνισμούς δύο έργα μεγάλης συμβολικής αξίας για την πόλη.


        Το ένα αφορά την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Σκάνμπεργκ και το άλλο τη διαμόρφωση επί της βορινής ακτής της λίμνης των Τιράνων μιας μοντέρνας «πυκνής αστικής συνοικίας», η οποία θα περιλαμβάνει κατοικίες, γραφεία, δημόσια κτίρια, εμπορικά καταστήματα, ένα ξενοδοχείο και εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής.

       Και τα δύο μεγάλα αυτά έργα έχουν σχεδιαστεί από ευρωπαϊκά γραφεία. Την ανάπλαση της πλατείας Σκάνμπεργκ ανέλαβε το βελγικό αρχιτεκτονικό γραφείο 51Ν4Ε και το πρότζεκτ «Tirana Rocks» στη λίμνη των Τιράνων θα γίνει από το διάσημο ολλανδικό γραφείο MVRDV σε συνεργασία με εικαστικούς της Αλβανίας που γνωρίζουν καλά και τον τόπο. Ανάμεσά τους ο Ανρί Σάλα, που το 2003 είχε επιμεληθεί την Tirana Biennial μαζί με τον Χανς Ούλριχ Ομπριστ, της οποίας το θέμα «U- topos» προσπαθούσε να ανιχνεύσει τον τόπο όπου το όνειρο μπορεί να βρει τη θέση του.


      Αλβανοί εικαστικοί σε συνεργασία με ολλανδούς αρχιτέκτονες θα αναμορφώσουν την περιοχή γύρω από τη λίμνη των Τιράνων.
Οταν κατέρρευσε το καθεστώς του Εμβέρ Χότζα, στα Τίρανα ζούσαν 280.000 άνθρωποι. Σήμερα πλησιάζουν το εκατομμύριο. Χωρίς οικιστικούς κανόνες, χωρίς σχέδιο πόλεως, χωρίς τίποτε να μπορεί να συγκρατήσει την επιθυμία τους να αποκτήσουν ένα κομμάτι γης στην «απελευθερωμένη» πρωτεύουσα, η πόλη αναπτύχθηκε άναρχα επάνω στον γκρίζο και πληκτικό οικιστικά αστικό καμβά που είχε αφήσει πίσω του ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός. Αυτό θυμίζει έντονα την αντίστοιχη εποχή της "αντιπαροχής" του Καραμανλή, του πρεσβύτερου και της άναρχης άνοικοδόμησης της Αθήνας.

        Εκείνη την περίοδο έφτασε από το λαμπερό Παρίσι, όπου διέμενε αυτοεξόριστος, ο τότε ζωγράφος και νυν δήμαρχος Τιράνων και πολιτικός (πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος) Εντι Ράμα και κατάφερε να κάνει κάτι το οποίο δεν θα μπορέσει να κάνει ποτέ κανένας έλλην δημοτικός άρχων: οραματίστηκε μια καλύτερη συνθήκη για την πόλη του και πήρε όλα τα ρίσκα - δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του και πολλές επιθέσεις από το χώρο των μεγάλων συμφερόντων της πολιτικής και του χρήματος. Το όραμα ενός και μόνο ανθρώπου υπήρξε καταλυτικό σε μια χώρα, όπου βασίλευε η διαφθορά και ο φόβος απέναντι σε πάσης φύσεως συμφέροντα σε επίπεδα τέτοια που συγκρίνονται με αυτά της Λατινικής Αμερικής.

            Εβαψε τα γκρίζα κτίρια με χρώματα έντονα και φωτεινά, επιστρέφοντας στην πόλη την ανάσα της. Οταν απομακρύνθηκαν οι πρώτες σκαλωσιές από το οικοδομικό τετράγωνο στη Rruga e Durresit, εκατοντάδες άνθρωποι κατέβηκαν στο δρόμο, δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό χάος και όλοι μιλούσαν για τα χρώματα.
       Τα χρώματα που «κάλεσαν» τους πολίτες να αντιδράσουν συμμετοχικά στη δημόσια ζωή, τους παρότρυναν να διεκδικήσουν και πάλι τον δημόσιο χώρο σαν ένα κομμάτι μεγάλο της ζωής τους και να τον πάρουν από τα χέρια της μαφίας, των εμπόρων ναρκωτικών και των εργολάβων.

      Σε λίγο μπήκαν και τα πρώτα φώτα στους δρόμους και άρχισαν να καθαρίζονται όλοι οι δημόσιοι χώροι από τα αναρίθμητα παράνομα κτίσματα. Ενώ λοιπόν στην Ελλάδα συζητείται ακόμα η πρόθεση -και μόνον αυτή- για να κατεδαφιστεί κάποιο κτίσμα έκτρωμα, στην πρωτεύουσα της Αλβανίας επί δημαρχίας του Εντι Ράμα έχουν κατεδαφίστεί μέχρι σήμερα 2.000 αυθαίρετα.

Εάν τα δύο μεγάλα αυτά έργα, στη λίμνη και στην πλατεία Σκάνμπεργκ, ευτυχήσουν και δεν ακυρωθούν από τη μεγάλη αντίδραση της πολιτικής εξουσίας, θα ανεβάσουν πολύ ψηλά τον πήχη στην πολεοδομική και αρχιτεκτονική ανάπλαση των πόλεων στα Βαλκάνια.

          Το άλλο πρότζεκτ θα ξεκινήσει το 2010 στη νότια πλευρά των Τιράνων και πάνω στη βορινή ακτή της λίμνης με την πυκνή βλάστηση. Η καινούρια αυτή ανάπλαση θα γίνει από το ολλανδικό γραφείο MVRDV και τα θεαματικά κτίρια που έχουν σχεδιάσει οι Ολλανδοί, εκτός που μοιάζουν να αψηφούν τη βαρύτητα, θα είναι επενδεδυμένα με τοπική πέτρα και θα σχηματίζουν ένα πέτρινο σύμπλεγμα το οποίο ονομάζεται Tirana Rocks.

     Eμείς μπορούμε να συνεχίσουμε να κρυβόμαστε στο Θησείο, να κοιτάμε την Ακπρόπολη, να πίνουμε τα fredo μας, μια που πλέον έχουμε εκπολιτιστεί και το φραπόγαλο είναι μπαναλαρία....ποιος Καλατράβα και Καλασπρώξε..εδώ ειναι Ελλάδα " ΡΕ " !!!!.....Καληνύχτα σας..
προφίλάλλα...
Απάντησε Γράψε θέμα Τελευταία σελίδα

Δεν μπορείς να απαντήσεις, είσαι Guest. Πρέπει να γραφτείς μέλος ή να κάνεις login:
Εγγραφή Login