Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Το να μιλάς για τη μουσική είναι σαν να χορεύεις για την αρχιτεκτονική.
Πέμπτη, 13 Αυγούστου

Καθυστερηση Περιοδου

Απάντησε  Γράψε θέμα
Μήνυμα #144207 από eyaaki στις 21 Νοεμβρίου 2019, 12:49μμ

eyaaki

Εικονίδιο
μέλος από: 9/11/2019
μηνύματα: 4
αποδεκτές απ.: 0
Καλησπερα, ειμαι 17 χρονων και εχω 4 μερες καθυστερηση. Πριν 2 βδομαδες ειχα στα μεσα του κυκλου μου για 3 μερες λιγο αιμα και απ οτι διαβασα προκειται για ωορηξια. Εχω τηρησει ολους τους κανονες προφυλαξης, ξερει κανεις μηπως επιρεαζει η ωορηξια τον κυκλο? Γιατι εχω απειρο αγχος. Ευχαριστω εκ των προτερων!
προφίλάλλα...˵quote˶
10
Μήνυμα #144210 από chronus στις 21 Νοεμβρίου 2019, 6:13μμ

chronus

Εικονίδιο
μέλος από: 22/9/2016
μηνύματα: 45
αποδεκτές απ.: 2

Αποδεκτή απάντηση

Πολύ σωστά διάβασες ότι η ωορρηξία, η οποία συμβαίνει φυσιολογικά στα μέσα τού κύκλου, μπορεί μερικές φορές να συνοδεύεται από λίγο αίμα, συνήθως χωρίς ενοχλήματα. Σε πολύ γενικές γραμμές, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη και την είσοδό του στη σάλπιγγα, παράλληλα το ενδομήτριο (το εσωτερικό δηλαδή στρώμα τής μήτρας) "χτίζεται" με αγγεία και κύτταρα και γίνεται παχύ, ώστε αν τυχόν υπάρξει εγκυμοσύνη, να είναι έτοιμο να υποδεχτεί το γονιμοποιημένο ωάριο και να ξεκινήσει να το θρέφει αμέσως. Κατά τη διάρκεια αυτού του "χτισίματος", μπορεί να ξεφύγει λίγο αίμα. Όλο αυτό το υλικό που μαζεύεται μέσα στη μήτρα κατά τη διάρκεια του κύκλου, είναι στην ουσία αυτό που ρέει και φεύγει στο τέλος του, δηλαδή στην περίοδο, αν τελικά δεν υπάρξει εγκυμοσύνη και δεν χρησιμοποιηθεί. Επομένως, αυτό το λίγο αίμα που είδες στις δύο εβδομάδες, είναι φυσιολογικό. Δεν συμβαίνει πάντα, αλλά δεν είναι και σπάνιο. Να μην σε ανησυχεί.

Όσον αφορά την καθυστέρηση των τεσσάρων ημερών, επίσης δεν είναι κάτι που πρέπει να σε φοβίζει. Από μόνη της δεν λέει κάτι. Δεδομένου ότι παίρνεις προφυλάξεις κατά την ερωτική επαφή, η εγκυμοσύνη δεν είναι πιθανή αιτία. Μικρές καθυστερήσεις τής περιόδου συμβαίνουν κατά καιρούς σε όλες τις γυναίκες και μπορεί να οφείλονται σε πάρα πολλούς λόγους (ειδικά σε όσες γενικά δεν έχουν σταθερό κύκλο) που δεν είναι σημαντικοί ή απλά να οφείλονται στον προγραμματισμό του γεννητικού συστήματος. Ιδιαίτερα στην εφηβεία, μικρές διαταραχές συμβαίνουν πιο συχνά, δεδομένου ότι όλος ο κύκλος (και η περίοδος, που είναι το τελευταίο στάδιο του κάθε κύκλου) ελέγχονται από ορμόνες, οι οποίες στην εφηβεία είναι ούτως ή άλλως ασταθείς.

Η καθυστέρηση αυτή συνοδεύεται από συμπτώματα; Νιώθεις τα ιδιαίτερα ενοχλήματα που σου λένε ότι έρχεται περίοδος κάθε μήνα; Ή μήπως υπάρχει διαφορά; Νιώθεις πιο έντονα κάποια ενοχλήματα ή δεν νιώθεις τίποτα; Θ σου πρότεινα να περιμένεις ακόμα μια δυο μέρες. Αν τελικά δεις ότι η περίοδος δεν έρχεται ή αν νιώθεις έντονα ενοχλήματα χωρίς να έρχεται το αίμα ή χωρίς να έρχεται η σωστή ποσότητα αίματος, να κλείσεις ένα ραντεβού στον γυναικολόγο σου. Σε κάθε περίπτωση όμως, ψυχραιμία! Δεν είναι κάτι σοβαρό.

Υπόψιν ότι αν ως μέθοδο αντισύλληψης χρησιμοποίησες πρόσφατα το χάπι τής επόμενης μέρας ή αν έχεις τοποθετήσει σπιράλ, μπορεί να συμβούν τέτοιες μικρές διαταραχές περιόδου. Επίσης, αν είχες περάσει πρόσφατα ουρολοίμωξη. Αυτές μπορεί να είναι κάποιες από τις πιθανές αιτίες, αλλά και πάλι, δεν είναι κάτι σοβαρό.
προφίλάλλα...˵quote˶
Απάντησε Γράψε θέμα Τελευταία σελίδα

Δεν μπορείς να απαντήσεις, είσαι Guest. Πρέπει να γραφτείς μέλος ή να κάνεις login:
Εγγραφή Login