Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Μεγάλες στιγμές της αρχαιότητας: Λάκης Παπαδόπουλος – Δεν ξαναβόσκω άλλες βουβάλες "Με πολjήσαν παραμύθια θα τα βρώ μπαστούνια δήθιν, παραλjίγου να πιστέψου τουν κουμπάρου τουν ξιφτίλα"
Παρασκευή, 29 Μαρτίου

Lilla 21/12/2002 8:40:00 πμ

Τι ακριβώς γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;

ΑραλίκιΈνα πράγμα που δεν καταλαβαίνω, είναι τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα. Όταν ήμουν πιτσιρικάς στο σχολείο θυμάμαι μας λέγαν κάτι για την γέννηση του Χριστού, που εμείς οι καλοί χριστιανοί γιορτάζουμε κλπ κλπ. Βλέπετε πολλούς χριστιανούς γύρω; (το "καλούς" το παρακάμπτουμε γιατί το είδος έχει εκλείψει). Εγώ προσωπικά απ΄ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, δεν έχω δει κανέναν. Τόσα χρόνια βλέπω ζώα με ανθρώπινη μορφή (ο καθρέφτης συμπεριλαμβάνεται) που καπηλεύονται αυτήν την τάχα "εορταστική" ατμόσφαιρα.

 

Έχετε κοιτάξει ποτέ πιο βαθιά τι σημαίνουν στις μέρες μας τα Χριστούγεννα; Υπάρχουν πολλών ειδών περιπτώσεις. Να μην έχεις οικογένεια: Τότε λες να τελειώνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί δεν την αντέχεις τόση προσποιητή ευτυχία. Να έχεις αλλά να σε ξεχνάνε τάχα για να κάνουν ρεβεγιόν (καινούργιο σπορ είναι αυτό… σκέφτονται να το κάνουν και ολυμπιακό άθλημα) με φίλους. Αλλά το χειρότερο από όλα είναι οι οικογενειακές συναθροίσεις. Εκεί πας για να δεις τους μεγαλύτερους ηθοποιούς που υπάρχουν, υποκρισία και δηλητήριο σε πακέτο του ενός. Δίποδα που έχουν σαν σκοπό να δείξουν για λίγες ώρες την ανθρώπινη υπόσταση που τους λείπει τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Υπάρχουν βέβαια και οι οικογένειες που περνούν μόνες τους αυτές τις μέρες. Και εκεί είναι το αποκορύφωμα. Ενώ θα περίμενε κανείς να περάσουν καλά η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι από το πρωί ως το βράδυ (αυτό είναι ακόμα και για μένα ανεξήγητο, το σίγουρο είναι ότι συμβαίνει πάντα σε όλες τις οικογένειες).

 

Και φτάνει η Πρωτοχρονιά. Όλοι μαζεύονται, από τον πιο φτωχό (βλέπε δημοτικά γεύματα) ως τον πιο πλούσιο, για να χαρούν την αλλαγή του χρόνου. Και δεν καταλαβαίνω: χαίρονται επειδή περιμένουν ο καινούργιος χρόνος να είναι καλύτερος; Αυτό και αν είναι ηλιθιότητα χειρίστου είδους μάλιστα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να κοιμόμαστε και να ευχαριστούμε το Θεό που την σκαπουλάραμε και σήμερα (οι πιο συνεσταλμένοι τουλάχιστον έτσι κάνουμε). Χαιρόμαστε λοιπόν που έρχονται χειρότερες μέρες;

 

Σιχαίνομαι τις μέρες αυτές που παίρνουμε άδεια για να γιορτάσουμε τάχα, ενώ εμείς τρέχουμε για να κάνουμε ό,τι μερεμέτια έχουν μείνει από τις άλλες μέρες.

 

Σιχαίνομαι τις μέρες αυτές όλοι προσπαθούν να μας πιούνε το αίμα (ταξιτζήδες (+ 0,80 €) , δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες (εορτοδάνεια), ιδιώτες (δήθεν εκπτώσεις), μπακάληδες (έλα πάρε πάρε, ίσα που προλαβαίνεις να τα φας πριν λήξουν -αν τρέχεις γρήγορα-), συγγενείς (θα έρθουμε να μας κάνετε το τραπέζι φέτος είπατε; -ποιοι; πού; πότε;-).

 

Σιχαίνομαι την υποκρισία που κάθε χρόνο καταλαμβάνει όλο και περισσότερους από μας.

 

Σιχαίνομαι την Πρωτοχρονιά γιατί όλος ο κόσμος μου δείχνει ότι έρχονται χειρότερες μέρες.

 

Σιχαίνομαι την Πρωτοχρονιά γιατί η γκόμενα μου βάζει τις φωνές να κάνουμε "έξω" ρεβεγιόν και εγώ δεν έχω λεφτά ούτε για τα φίλτρα των τσιγάρων μου , πόσο μάλλον για τα 50 € που χρειάζονται στο πιο ξεφτίλα μαγαζί.

 

Σιχαίνομαι τις παραμονές τα πρωινά γιατί με ξυπνάνε οι μικροί άθλιοι εγκληματίες όχι για να μου πούνε τα χαρμόσυνα νέα αλλά για να μου ξεκολλήσουνε από το πετσί μου φράγκα. Και όταν βλέπουν το ευρώ (δεν είμαι φραγκοφονιάς, αλλά δεν έχω λεφτά για 100 παρέες που περνάνε) με κοιτάνε με μια σιχασιά σαν με φτύνουν.

 

Σιχαίνομαι την φάτσα του χοντροβούβαλου Άη Βασίλη στο κουτάκι της Coca Cola.

 

Σιχαίνομαι τις αισχρές διαφημίσεις που ακούω από το ραδιόφωνο του στιλ: "Μπαμπά είναι αλήθεια ότι υπάρχουν παιδάκια που δεν έχουν λεφτά για δώρα; Ναι παιδάκι μου. Και γιατί δεν πάνε στο Jumbo;"

 

Σιχαίνομαι τους μάγους που βρίσκουν πάντα το αστέρι παρόλο το νέφος.

 

Για μένα Πρωτοχρονιά σημαίνει μια μπουκάλα whisky με πάγο και 5 πακέτα τσιγάρα κοιτώντας από την ταράτσα τις σκοτεινές περιοχές, αυτές που είναι μακριά από τα φώτα, αυτές που είναι πάντα μακριά από τα φώτα, προσπαθώντας να ξεθάψω από τον χρόνο που μας πέρασε κάτι καλό που έκανα ή κάτι που έκανα για τον εαυτό μου.

 

Δεν είμαι απαισιόδοξος ούτε μηδενιστής. Ανέκαθεν είχα την φιλοσοφία: "καλύτερα αισιόδοξος και τρελός παρά απαισιόδοξος και σωστός", αλλά τέτοιες μέρες που όλοι χαίρονται, δεν είναι πρέπον κάποιος να κάνει το αντίθετο;

 

Τσουρνεμένο από το http://users.hol.gr/~kafar/ - Προσαρμογή στο ftou.gr από Webmaster

Μαθήματα Rohala Art

Σχόλια:

#1~Villon @ 21/12/2002 - 08:56
Χα-χα, Άρη! Διαφωνούμε, εμείς θα διασκεδάσουμε, διότι ΠΡΕΠΕΙ να διασκεδάσουμε! Έστω και με το ζόρι!!!
#2~araklas @ 21/12/2002 - 09:22
Αποφασίζουμε και διατάζουμε: ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ! Η αναδημοσίευση δεν είναι τυχαία. Ο τύπος που έγραψε το κείμενο έχει πιάσει το νόημα 100%
#3~bmagi @ 21/12/2002 - 10:22
Αρουκο οχι δεν θα συμφωνησω Πολλα απο αυτα ειναι σωστα αλλα η ελπιδα (για το καλυτερο) πεθαινει παντα τελευταια.
#4~aris @ 21/12/2002 - 11:42
Το καλύτερο είναι η ουσία και το ουσιαστικότερο είναι η αγάπη. Ειδικά αυτές τις μέρες! ;) :)
#5~katrin @ 21/12/2002 - 13:36
Όπου Πιώμα και χαρά ο Villon.... πρώτος και καλύτερος!
#6~vas_arg @ 21/12/2002 - 19:34
Συμφωνώ ειδικά με αυτό για τους μικρούς άθλιους... Τα "χρόνια πολλά" που λένε όταν ανοίξεις την πόρτα έχουν εντελώς τυπικό χαρακτήρα. Λεφτά θέλουν!
#7~SoulRiver @ 21/12/2002 - 21:23
Oi mikroi einai oi monoi kerdismenoi & athoi.oloi perimename ta Xmass giati an perimename apo tin afragia pou mas dernei na paroume dwro gamiseta
#8~hgrig @ 22/12/2002 - 08:09
OI AΔΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΕΛΙΚΑ ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΟΜΑΣΤΕ;
#9~bmagi @ 22/12/2002 - 10:02
Το ξερω παιδες Εχετε δικιο αλλα παρολ αυτα εμενα η χαρα που βλεπω στο προσωπο του πιτσιρικα οταν του δινω το ευρωπουλο μαρεσει Ειναι και δικη μου χαρα
#10~Dj Costas @ 25/12/2002 - 17:31
Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο,δε μπορώ να βλέπω χαρούμενους ανθρώπους στις γιορτές και μίζερους όλο τον υπόλοιπο χρόνο.
Λυπάμαι αλλά δε θα πάρω...
#11~γαβ-γαβ @ 24/9/2003 - 22:57
τώρα μελαγχόλησα γιατί θυμήθηκα κάποιες τέτοιες γιορτές που δεν τις εύχομαι ούτε σε εχθρό
#12~GERI @ 25/5/2004 - 14:28
ΠΟΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ??????????????????????????????????????

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.