Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Δεν κάνω ποτέ προσευχή πριν φάω. Η μάνα μου μαγειρεύει καλά.
Παρασκευή, 19 Απριλίου

σουπιά 8/2/2003 1:31:00 μμ

Ο Πυγμαλίωνας

Φέξε μουΗ Αφροδίτη χαρίζει την ευτυχία σ' οποιονδήποτε πιστά την υπηρετεί. Έτσι έκανε ευτυχισμένο και τον Πυγμαλίωνα, τον μεγάλο γλύπτη της Κύπρου. Ο Πυγμαλίωνας μισούσε τις γυναίκες, ζούσε ολομόναχος κι' απόφευγε να παντρευτεί.

 

Κάποτε λάξευε σε λαμπερό φίλντισι το άγαλμα μιας κοπέλας εξαιρετικά ωραίας. Το άγαλμα έστεκε, σαν πλάσμα ζωντανό, μες το εργαστήρι του καλλιτέχνη. Νόμιζες πως ανασαίνει, πως, να, τούτη την στιγμή θα κουνηθεί, θ' αρχίσει να περπατάει και να μιλάει. Ώρες ολόκληρες δεν χόρταινε ο καλλιτέχνης να θαυμάζει το έργο του, ώσπου στο τέλος ερωτεύθηκε το άγαλμα της κοπέλας, που το 'χε με τα ίδια του τα χέρια φτιάξει. Της χάρισε γιορντάνια, βραχιόλια και σκουλαρίκια, μεγάλης αξίας, την έντυσε με πολύτιμα ρούχα και της στόλισε το κεφάλι με στεφάνι από λουλούδια. Συχνά της ψιθύριζε:

 

- Αχ να 'σουνα ζωντανή, να δυνόσουν ν' αποκριθείς στα λόγια μου, πόσο ευτυχισμένος θα 'μουνα!

 

Τ' άγαλμα όμως έμνησκε σιωπηλό. Ήρθαν οι μέρες που γίνονταν οι γιορτές για να τιμήσουν την θεά Αφροδίτη. Ο Πυγμαλίωνας έφερε μια κατάλευκη δαμάλα με χρυσωμένα κέρατα να την προσ΄φερει θυσία στην θεά του έρωτα. Άπλωσε τα χέρια του στην θεά κι' έκανε ψιθυριστά τούτη την δέηση:

 

- Ω! αιώνιοι θεοί, κι' εσύ Αφροδίτη που λάμπεις σαν το χρυσάφι. Αν σας είναι μπορετό να χαρίσετε οτιδήποτε σ' όποιον σας προσκυνάει, τότες χαρίστε μου μια γυναίκα που να 'ναι έμορφη σαν τ' άγαλμα της κοπελιάς που βγήκε από τα χνάρια μου!

 

Δεν τόλμησε ο Πυγμαλίωνας να παρακαλέσει τους θεούς να δώσουν ζωή στο άγαλμα, φοβόταν μήπως μια τέτοια παράκληση τους εξοργίσει. Στο βωμό πού ήταν μπροστά από τ' άγαλμα της Αφροδίτης, της θεάς του έρωτα, ξάφνου, ξεπετάχτηκε μια λαμπερή φλόγα. Μ' αυτό η θεά του 'δινε σημάδι ότι οι θεοί συνάκουσαν την παράκλησή του.

 

Γύρισε ο καλλιτέχνης σπίτι του. Ζύγωσε το άγαλμα και τι ευτυχία! τι χαρά μεγάλη! Το άγαλμα έγινε πλάσμα ζωντανό! Χτυπούσε η καρδιά του και στα μάτια σπιθοβόλαε η ζωή. Πανέμορφη ήταν η γυναίκα που χάρισε η Αφροδίτη στον Πυγμαλίωνα.

 

"ΜΥΘΟΙ & ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ" Ν. Α. ΚΟΥΝ

Μαθήματα Rohala Art

Σχόλια:

#1~bArItAs @ 8/2/2003 - 14:29
ME THN AFISA THS LARA CROFT STO DOMATIO MOY MPOROYME NA KANOYME TIPOTA...?
#2~konosk @ 8/2/2003 - 20:06
Πολύ καλό σουπιά, πολύ καλό. Το πρόβλημα είναι σύγχρονο. Κοντεύουμε να ερωτευθούμε τα pc μας. Λες να μεταμορφωθεί ανάλογα??????(Y) (Y)
#3~bmagi @ 9/2/2003 - 10:29
Δωσε εσυ το κατι τις baritas και κατι θα κανουμε...(6)
#4~σουπιά @ 11/2/2003 - 10:07
Κύριοι:
Σκεφθήκατε ποτέ ότι υπάρχουν γύρο σας, γυναίκες που μοιάζουν
μαρμάρινα αγάλματα, αλλά δεν είναι!
Δεν χρειάζεται να κάνετε προσφορές στην Αφροδίτη για να ζωντανέψουν, απλά κατάθεση ψυχής χρειάζεται....
#5~σουπιά @ 13/2/2003 - 14:44
ΠΟΛΥ θα ήθελα μια απάντηση
στο τελευταίο μου σχόλιο...
(N)
#6~bArItAs @ 14/2/2003 - 07:43
Πόσο πολύ θες .???..δεν μας είπες..
#7~ilove @ 22/8/2005 - 12:44
Αγαπητή σουπιά.
Ειμαι έτοιμος να καταθέσω ολη μου την ψυχική περιουσία.
Τα επιτόκια όμως που κυμαίνονται?
Ας αφήσουμε τα αστεία.
Το εχω πει και το ξαναλέω,για ολα ευθύνεται η ανωριμότητα μας και τα παιχνίδια που παίζουμε με τους ανθρώπους.
Εαν δεν μάθουμε να είμαστε τίμιοι με τον εαυτό μας,και δεν πάψουμε να παίζουμε παιχνίδια ανωριμότητος και επιβολής,τότε ολα θα είναι μαύρα.
na eiste kala

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.