Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Η πιο ακατάλληλη στιγμή να γίνεις πατέρας είναι 19 χρόνια πριν από ένα παγκόσμιο πόλεμο.
Πέμπτη, 28 Μαρτίου

bmagi 8/1/2003 2:05:00 πμ

Οι νόμοι της Φυσικής και η γάτα

ΔιαλέξειςΈχετε σκεφτεί ποτέ ότι όλα γύρω μας όσα συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα απλών νόμων της φυσικής; Θα θέλατε με 2-3 πολύ απλά πειράματα, να έχετε τη χαρά να επαληθεύσετε κάποια πράγματα που άλλοι χρειάστηκαν χρόνια ολόκληρα για να τα κατανοήσουν; Ε, γι' αυτό είμαι εγώ εδώ. Μην πανικοβάλλεστε. Το μόνο που χρειάζεστε για τα μικρά αθώα πειράματά μας είναι μια περιστρεφόμενη καρέκλα, μια οθόνη υπολογιστή και να μένετε εσείς η κάποιος φίλος σας σε πολυκατοικία με αρκετούς ορόφους (α… και το βασικότερο: μια γάτα).

 

Πιθανόν να βρεθούν κάποιοι ενοχλητικοί σαχλοφιλόζωοι και να αρχίσουν να πιπιλάνε τη καραμέλα περί κακομεταχείρισης των ζώων και σούξου και μούξου, αλλά σκεφτείτε αυτό που αυτοί οι ανεγκέφαλοι δεν τολμούν να σκεφτούν:

 

1ον: Η επιστήμη χρειάζεται και κάποιες στιγμές τόλμη και μικρές θυσίες.

 

2ον: Ρώτησε κανείς τη γάτα πόσο υπερήφανη αισθάνεται για τη δική της συμβολή στην επιστήμη; Εγώ όταν ρώτησα τη δική μου πάντως εάν ενοχλείται από το ότι θα της δώσω την ευκαιρία να συμβάλλει στην ανάπτυξη της γνώσης και τη διεύρυνση του επιστημονικού της ορίζοντα απαξίωσε και να μου απαντήσει. Άρα συμφωνούσε!

 

1. Χρήση του 1ου νόμου του Newton

 

Μία από τις απλούστερες και αγαπημένες μου μεθόδους. Όλα όσα χρειάζεστε είναι οι στοιχειώδεις γνώσεις φυσικής, και η γάτα φυσικά. Τοποθετείτε τη γάτα σε ένα διάδρομο, ο οποίος είναι φτιαγμένος από γλιστερό μάρμαρο (χεχεχε). Πιέζετε την ουρά της γάτας, οπότε αυτή ενοχλημένη αρχίζει να σπινάρει προσπαθώντας να ξεφύγει. Κρατάμε τη γάτα για λίγο σε αυτή την ομολογουμένως σαδιστική στάση, και ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση, αφήνουμε τη γάτα ελεύθερη. Μετά από αυτό, συμβαίνουν τα εξής: η γάτα αρχίζει να επιταχύνει, έως ότου αποκτήσει μία επιτάχυνση α, όταν καταλαβαίνει ότι μπροστά της βρίσκεται τοίχος και ότι κάποτε πρέπει να σταματήσει. Είναι όμως πολύ αργά για να σταματήσει, και η γάτα συνεχίζει την ευθεία πορεία. Στη γάτα δεν ασκείται καμία δύναμη, αφού η τριβή από το παρκέ είναι μηδενική σχεδόν, του αέρα δε λαμβάνεται υπ' όψιν και η αντίδραση του επιπέδου εξουδετερώνεται με το βάρος. Οπότε σύμφωνα με τον 1ο νόμο του Newton η γάτα θα συνεχίσει την πορεία της με την ταχύτητα που έχει ήδη αποκτήσει, και θα συγκρουστεί με τον τοίχο στο τέλος του διαδρόμου, με αποτελέσματα όχι τόσο ευχάριστα (για τη γάτα βέβαια)!

 

2. Χρήση στατικού ηλεκτρισμού και της λειτουργίας Degauss

 

Από τις πιο ενοχλητικές (για τη γάτα), η οποία όμως έχει άκρως εντυπωσιακά και διασκεδαστικά αποτελέσματα. Μπορείτε να καλέσετε γείτονες και φίλους ώστε να απολαύσετε όλοι αυτό το υπέροχο και σπάνιο θέαμα που προσφέρει χαρά σε μικρούς και μεγάλους. Ας επανέλθουμε όμως στη μέθοδο. Απαραίτητη είναι η κατοχή μιας οθόνης, η οποία να διαθέτει τη λειτουργία Degauss, η οποία το μόνο που κάνει είναι να απομαγνητίζει την οθόνη, δημιουργώντας στιγμιαία ένα ισχυρό πεδίο γύρω της. Αφήνουμε λοιπόν την οθόνη να λειτουργεί συνεχώς για κανά 12ωρο, και ύστερα τοποθετούμε τη γάτα επάνω στην οθόνη. Σε αυτό το σημείο ίσως θα χρειαστείτε τη βοήθεια κάποιου 2ου ατόμου, διότι η γάτα μπορεί να μην κάθεται επάνω στην οθόνη. Συγκεκριμένα η γάτα που χρησιμοποιώ εγώ για τα πειράματά μου, έχει μία περίεργη διαίσθηση ότι το φαινόμενο του απομαγνητισμού πρόκειται να λάβει χώρα, και γίνεται ανήσυχη! Αφού λοιπόν είναι όλα στη θέση τους ετοιμαζόμαστε για το μεγάλο μπαμ. Πατάμε το κουμπί του απομαγνητισμού (σε Eizo πχ. επιλέγουμε Screen manager-> Others-> Degauss_> Ok χεχεχεχε) , και voila οι τρίχες της γάτας σηκώνονται όρθιες, και η γάτα φανερά ενοχλημένη αρχίζει να νιαουρίζει! Είναι μία εντυπωσιακή μέθοδος η οποία προτείνω να μην εφαρμόζεται περισσότερες από 2 φορές την ημέρα, εάν θέλουμε να διαρκέσει η γάτα κάμποσο. Το συγκεκριμένο πείραμα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν αντί για μία οθόνη έχετε πρόσβαση σε ηλεκτροστατική γεννήτρια Van Der Graaf, η οποία παράγει ηλεκτροστατικά πεδία κλάσεις ανώτερα από της οθόνης.

 

3. Χρήση Κεντρομόλου - Φυγοκέντρου δύναμης

 

Μία πολύ απλή και οικονομική μέθοδος, με φανερά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι μία περιστρεφόμενη καρέκλα γραφείου και τίποτε άλλο. Απλά τοποθετείτε τη γάτα στην καρέκλα, και τη γυρίζετε πολύ γρήγορα γύρω από τον άξονά της για 5 λεπτά περίπου. Μόλις σταματήσετε, θα παρατηρήσετε ότι η γάτα εμφανώς ζαλισμένη προσπαθεί ναι καταλάβει από πού της ήρθε και κουνάει το κεφάλι δεξιά - αριστερά σαν τα σκυλάκια που πουλάνε οι λαθρομετανάστες στα φανάρια. Επαναλαμβάνοντας το πείραμα σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνεπάγεται την πλήρη εξολόθρευση της γάτας σε διάστημα μίας εβδομάδας περίπου. Προσοχή, μετά το συγκεκριμένο πείραμα μη βάλετε τη γάτα να περπατήσει γιατί πιθανότατα θα σωριαστεί κάτω, και ίσως σας αφήσει και κανά δωράκι για να τη θυμάστε στο χαλί.

 

4. Ελεύθερη πτώση και ταυτόχρονη επαλήθευση φαινομένου Doppler

 

Με αυτή την εκπληκτική μέθοδο καταφέρνετε 2 σε 1. Εξολοθρεύετε τη γάτα και επαληθεύετε ταυτοχρόνως τα αποτελέσματα του φαινομένου Doppler (αυτού μωρέ που πάντα θέλατε να επαληθεύστε, ναι ναι σίγουρα). Απαραίτητη η παρουσία 2ου ατόμου καθώς και η χρήση πολυκατοικίας με περιττό αριθμό ορόφων. Στο παράδειγμά μας έστω ότι πρόκειται για 5-όροφη πολυκατοικία. Δίνουμε τη γάτα στο συνεργάτη μας και τον στέλνουμε στον τελευταίο όροφο. Εμείς καθόμαστε στο μεσαίο όροφο (εδώ στον τρίτο δηλαδή) και δίνουμε το σύνθημα να αφήσει τη γάτα να πέσει από τον 5ο. Κατά την ελεύθερη πτώση ακούμε την ένταση στο νιαούρισμα της γάτας πρώτα να αυξάνει καθώς πλησιάζει, και μετά να μειώνεται καθώς απομακρύνεται. Αυτό είναι μία επαλήθευση του φαινομένου, και μία καλή ένδειξη ότι η γάτα τα έπαιξε και αν δεν πάει από ελεύθερη πτώση θα πάει από καρδιακή προσβολή. Για τους ενδιαφερόμενους, η συχνότητα f του νιαουρίσματος που θα ακούμε θα μεταβάλλεται σύμφωνα με τον τύπο: f = S·Us/Ui·fs όπου f με δείκτη s η συχνότητα του νιαουρίσματος, U η ταχύτητα του νιαουρίσματος, U με δείκτη s η ταχύτητα της γάτας, και U με δείκτη i η ταχύτητά μας (αν είμαστε κουνιστοί).

Μαθήματα Rohala Art

Σχόλια:

#1~ermis @ 8/1/2003 - 21:27
yparxei kai to paradosiako (pia) peirama, se tetratroxo afairoume thn tribh ston pisw aksona h apla pisw kinhsh me fagwmena elastika.. pairniyme thn
#2~ermis @ 8/1/2003 - 21:29
pairnoume 2 karidotsoufla kai pros8etoume sto hmish sylikonh, pianoume thn gata kai ths efarmozoume sta pisw podia ta karydotsoufla, kratame sta8era
#3~ermis 3/3 @ 8/1/2003 - 21:30
gia pente lepta mexri na sta8eropoih8ei h sylikonh kai afhnoume thn panikoblhth pia gata ston dromo, marmarino dapedo kai apolambanoume tis synepeies
#4~aris @ 9/1/2003 - 21:37
Ενδιαφέρον. Η πρώτη που δοκίμασα άντεξε μόνο μέχρι τα 2/3... ίσως στην επόμενη να είμαι πιο τυχερός.
#5~loukritia @ 9/1/2003 - 23:35
Αυτά έχετε σκοπό να μας κάνετε;
Μου φαίνεται θα πάρω τον Καστράτο και θα φύγουμε για πάντα.....
#6~ilove @ 17/8/2005 - 11:34
το γνωρίζω καλά πως το άρθρο εμπεριέχει
μια νότα(ντο,ρε..) χιούμορ.ποτέ ομως δεν μου αρεσε
να φερομαι ασχημα στους απροστάτευτους και στους αδύναμους.
τι εχετε να πείτε αν σας πω(σας το λεω) πως και εμεις είμαστε τα αναλωσιμα πειραματόζωα των
φαρμακοβιομηχανιών.
#7~Radienergeia @ 29/8/2008 - 17:49
θα συμφωνήσω με τον/την ~ilove. Αλλά θα προσθέσω πως αν ήσουν π.χ. φίλος μου και τα δοκίμαζες αυτά στη γάτα μου (ιδίως το 4), παίζει να σε πέταγα δίχως τύψεις και μάλλον με τη συνέπεια της μήνυσης, από τον 4ο όροφο. Μετά θα έγραφα άρθρο για το πόσο εντυπωσιακά αστεία ήταν η φωνή σου κατά τη διάρκεια της πτώσης.

Γειά μας(Y)

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.