Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Μεγάλες στιγμές της αρχαιότητας: Η Μαλβίνα Κάραλη στην τηλεόραση, να τρίζει συθέμελα το σκατοπολιτισμό σας.
Τρίτη, 19 Μαρτίου

ScandalousAngel 21/2/2019 11:23:00 μμ

Η Ελληνίδα γραμματέας

ΤσουγδιέςΑν και θα βιαστείς να με πεις προκατειλημμένη, βασισμένη σε στερεότυπα και κωμικές φιγούρες, η Ελληνίδα γραμματέας είναι μια πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα που ακροβατεί μεταξύ τσουγδισμού και νορμαλισμού.


Η εργασιακή εμπειρία είναι πηγή γνώσης και σοφίας, σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα με λογική και μια δόση κυνισμού. Στο εργασιακό μου ταξίδι που πολύ το απολαμβάνω γι’ αυτά που μου προσφέρει αλλά το μισώ για τα νεύρα που μου προκαλεί, γνώρισα την Ελληνίδα assistant ή διοικητικό στέλεχος ή coordinator ή όλοι αυτοί οι ιδιαίτεροι τίτλοι που χρησιμοποιούν τελοσπάντων οι βοηθοί γραφείου.


Ως βοηθός της βοηθού και όχι χαλίφης στην θέση του χαλίφη, την παρακολούθησα στενά βγάζοντας αρκετά συμπεράσματα για την ύπαρξη της.


Αρχικά η (τσούγδω) γραμματέας μας, είναι μια κοπέλα-γυναίκα γύρω στα 35 - 40, που δε λέει ποτέ την ηλικία της. Έχει γλυκιά νιαουριστή φωνή για να καλοπιάνει τα ανώτερα στελέχη, μήπως δει αύξηση και να φαίνεται ότι κουτσομπολεύει καλοπροαίρετα. Ο χώρος που εργάζεται είναι μια προέκταση του σπιτιού της. Κούπες, αρκουδάκια, αποσμητικό χώρου, αερόθερμο και γλαστράκια θα στολίζουν τα ράφια με τα αρχεία και τα σημαντικά έγγραφα που με κόπο άλλοι έχουν συντάξει και τρέξει να παραδώσουν. Αν σε κάποιο συρτάρι κρύβει και ένα σουτιέν μήπως ιδρώσει και θελήσει να αλλάξει, δεν θα με εξέπληττε.


Το 8ωρο είναι δύσκολο και βαρετό στο γραφείο ειδικά όταν η φίλη μας έχει μια ιδιαίτερα πιεστική δουλειά. Η θέση αυτή απαιτεί δύναμη και όπως όλοι γνωρίζουμε η τροφή είναι γνώση αλλά κυρίως πηγή ενέργειας. Εδώ θα αφηγηθώ μια ιστορία για να σου προσφέρω, περπατητή, μια γλαφυρή εικόνα της κατάστασης.


Η Ελληνίδα γραμματέαςΑντικαθιστώ την αγαπημένη μας assistant όσο τρώει στο δίπλα εστιατόριο και έχω βρει την ησυχία μου για μισή ώρα. Παράλληλα, κάνω κάποιες μικροδουλειές στο γραφείο. Σε κάποια στιγμή μου τελειώνουν οι συνδετήρες και φυσικά «το αφεντικό» μου με έχει εκπαιδεύσει τόσο καλά που εκείνη την κρίσιμη στιγμή, δεν είχα ιδέα που είναι. Κρύος ιδρώτας με έλουσε γιατί η γκρίνια της όταν κάτι δεν είναι έτοιμο είναι ίδια με τον ήχο που βγάζουν τα νύχια στον μαυροπίνακα, ΑΝΥΠΟΦΟΡΗ. Σκέφτομαι ν' ανοίξω τα συρτάρια του γραφείου. Μα νά'τες όλες οι προμήθειες μαζεμένες, τι ανακούφιση, εδώ υπάρχει ό,τι χρειάζομαι για την αρχειοθέτηση: σοκολάτες, μπισκοτάκια, πατατάκια...


Έπρεπε να πονηρευτώ από πού έρχονταν τα σνακ και τα μασουλητά όλη μέρα. Αλλά ότι θ' ανακάλυπτα ολόκληρο ψιλικατζίδικο στο συρτάρι του γραφείου, ΠΟΤΕ.


Έπειτα χαπακώνεται με (placebo) βιταμίνες με λεβάντα, σίδηρο, μουρουνέλαια κτλ. για ένα έξτρα boost.


Δυστυχώς όμως η ενέργεια δεν ανακουφίζει τη μοναξιά και η απέχθεια της για μένα αποκλείει το ενδεχόμενο συνομιλίας πέρα από την ψιλή κουβέντα (Αγγλιστί, small talk).


Εδώ έρχεται ο σύζυγος.


Επειδή με έχεις ήδη βγάλει προκατειλημμένη θα μπορούσα να σου πω ότι η Ελληνίδα γραμματέας είναι γεροντοκόρη με μουστάκι. Εδώ όμως σου δίνω την επιλογή της παντρεμένης με μουστάκι.


Η αγαπητή μας λοιπόν θα βρει καταφύγιο στην φωνή του άντρα της, τον οποίο δε διστάζει να καλέσει από το τηλέφωνο του γραφείου για να τον ρωτήσει απλά τι κάνει, πάνω από τρεις φορές στο 8ωρο. Θα το θεωρούσα γλυκό αν δεν περιελάμβανε μουρμούρα, ανακοίνωση απαίσιου μεσημεριανού φαγητού, ανακοίνωση επίσκεψης σε αχώνευτα πεθερικά κι άλλα βασανιστήρια.


Τώρα θα μου πεις, καλέ μου αναγνώστη, ωραία αυτά που μας περιγράφεις, αλλά πώς η Ελληνίδα γραμματέας παραμένει στην θέση της; Ο κλάδος μου δεν ασχολείται με τη μεταφυσική και την μαγεία γι’ αυτό θα μπω στο τεχνικό κομμάτι. Αρχικά, έχει εμένα (εγωκεντρισμός). Είτε υπερβάλλω είτε όχι, οι χοντρές δουλειές είναι για μένα άρα έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο να κάθεται ενώ λειτουργεί το γραφείο. Ένας άλλος λόγος είναι ότι έχει την ικανότητα να μαγειρεύει τόσο τις καταστάσεις, που πάντα φταίνε τα υπόλοιπα γραφεία κι εκείνη πάντα βρίσκει το λάθος. Αλλά το όπλο της είναι το αγαθό ενδιαφέρον της για τους άλλους που μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ της σε στιγμές κρίσης: «ΑΧ λάθος τα έκανες βρε παιδί μου, άλλα έχε χάρη που έφερες δωράκι στον μικρό τις προάλλες και μας θυμήθηκες».


Σίγουρα η προσωπικότητα της Ελληνίδας γραμματέως δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό το πόστο αλλά στα πλαίσια του σοβαρού και του αστείου, αυτός ο χαρακτήρας είναι ένα βάρος που υπάρχει σε κάθε δουλειά. Δεν είμαι η κατάλληλη για να δώσω λύση, αλλά αν σκεφτώ κάτι καλό θα σε ενημερώσω, ως τότε, πάω να βρω που είναι αυτοί οι γα****** συνδετήρες!

Μαθήματα Rohala Art

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.