Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Αν νομίζεις οτι κανείς δε νοιάζεται για σένα, δοκίμασε να αφήσεις δυο τρεις λογαριασμούς απλήρωτους.
Πέμπτη, 18 Απριλίου

enoxos 24/10/2003 7:01:00 πμ

Η απάντηση που όφειλα σε κάποιους

ΓιαλαντζίΚαταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους ασχολήθηκαν με το άρθρο μου, "Γράμμα σε μια άγνωστη", πραγματικά είχε περισσότερη απήχηση από όση θα περίμενα. Εάν πω ότι με παραξένεψαν κάποιες αντιδράσεις βγαλμένες από άτομα που έχουν από καιρό αποκοιμίσει τις ευαισθησίες και τον ρομαντισμό τους θα έλεγα ψέματα. Τα βλέπω, τα λυπάμαι και τα συμπονώ πραγματικά.

 

Δυστυχώς τα συναντώ παντού, στο δρόμο να προσπερνούν με σκυμμένα κεφάλια χωμένα μέσα στα προβλήματα τους, χαμένα στα αδιέξοδα τους. Τα βλέπω να κάθονται στα τραπέζια δίπλα στον εκάστοτε σύντροφο τους και να παίζουν με το κινητό, να χαζεύουν αδιάφορα την ζωή να περνάει από μπροστά τους μην μπορώντας να την απολαύσουν. Τα παρατηρώ να στέκονται με το ποτό στο χέρι διασκεδάζοντας την πλήξη τους, να χορεύουν την μοναξιά τους περιστοιχισμένα από τις μοναξιές των άλλων. Ακούω τον πόνο στα λόγια τους.

 

Μην αντέχοντας τη διαφορετικότητα κάποιου που μπορεί να διακρίνει την ομορφιά της ζωής, που μπορεί ακόμα να ονειρεύεται και να ζητάει την δυνατότητα να προσφέρει αγάπη χωρίς όρια, που μπορεί ακόμα να γράφει και να λέει όλα αυτά που υπάρχουν μέσα στην ψυχή του χωρίς τον φόβο του χλευασμού τους, χωρίς ντροπή να παραδεχτεί ότι είναι ρομαντικός. Είναι δύσκολο γι' αυτούς, το ξέρω, να βλέπουν κάποιον που δε φοβάται τη μοναξιά, δε συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από αυτό που επιθυμεί, απλά και μόνο για να έχει κάποιον σαν ντεκόρ στην καρέκλα δίπλα του.

 

Ίσως κάποτε ξυπνήσουν και αντιληφθούν την κενότητα που περιβάλλει τις σχέσεις τους, ίσως τότε να δουν ότι δεν χρειάζεται να προσφέρουν το σώμα τους βορρά στις ερωτικές επιθυμίες βρικολάκων που διψάνε για σπέρμα (όπως λέει και ο Τζιμάκος σε κάποιο τραγούδι) απλά και μόνο για να νιώσουν ένα χάδι, να βρουν μια αγκαλιά, να νιώσουν την ανθρώπινη επαφή που έχουν ανάγκη. Δε μπορούν να βιώσουν τίποτα παραπάνω σε μια συνουσία εκτός από έναν οργασμό, εάν τον αισθανθούν κι αυτόν, γιατί από φόβο μη χάσουν το αποκούμπι τους ίσως τον προσποιηθούν.

 

Αυτός που θα ξενερώσει λοιπόν ή θα βαρέσει ένεση, φτωχές μου, δεν είναι ο ρομαντικός, το μαύρο σας πρόβατο αλλά εσείς. Όλες εσείς οι κενές και αγάπητες* υπάρξεις που χαθήκατε μέσα στα πρέπει που σας οριοθέτησαν άλλοι. Το έχω ξαναπεί αλλά δεν το καταλάβατε τελικά, αναπνέετε αλλά δεν ζείτε, περπατάτε αλλά δεν προχωράτε πουθενά. Κινήστε σα μαριονέτες σε κάθε τίναγμα του σκοινιού που κρατάν οι αφέντες σας. Ξέρω ότι σας είναι ανυπόφορο να βλέπετε ανθρώπους, έστω και αυτούς τους λίγους, απαγκιστρωμένους από τα ψεύτικα γελάκια σας, από τα πλαστά σας χάδια και τις ακάλυπτες υποσχέσεις σας. Χαρείτε τα κάλλη της εμφάνισης σας, εάν έχετε, για όσο διάστημα κρατάνε. Αφήστε την ψυχή σας να αιχμαλωτίζεται όλο και πιο πολύ από τα υλικά αγαθά που σας υπόσχονται και μην ασχολείστε με άτομα που αναζητάν αυτό το κάτι παραπάνω από την ζωή τους.

 

Τουλάχιστον μη βάζετε τις τρικλοποδιές της ζήλιας σας στην πραγματικότητα που θέλουν να ζήσουν. Αναλωθείτε στη δικιά σας εικονική και ξεχάστε όλους εμάς τους μικρούς και χαζούς που ακόμα αναζητάμε την ουτοπία μιας ζωής με πραγματική ευτυχία και αληθινό έρωτα. Αφήστε την ειρωνεία και το δήθεν στυλάκι που σας έχουν πει ότι έχετε και ψάξτε να βρείτε την δικιά σας ονείρωξη μέσα από τους όμοιους σας. Πιστέψτε με είναι πολλοί και αναζητάν θηράματα του ύφους σας. Εύχομαι μόνο όταν και εάν ξυπνήσετε από τον συναισθηματικό σας λήθαργο να βρεθεί κάποιος από αυτούς που τώρα ειρωνεύεστε να ασχοληθεί μαζί σας. Εύχομαι να θέλει και τότε θα δείτε όλα αυτά που τώρα φαντάζουν ξενέρωτα στα τυφλά μάτια σας τι ακριβώς σημαίνουν.

 

Εάν είστε τυχερές, πραγματικά τυχερές όμως, θα έρθει κάποιος που θα γράψει κάτι παρόμοιο για σας. Ελπίζω μόνο να μπορέσετε να εκτιμήσετε τα λόγια του, να ανακαλύψετε τι κρύβει μέσα στην ψυχή του και να μπείτε στον πραγματικό κόσμο των αισθήσεων. Τότε θα είναι η αρχή της υπόλοιπης ζωής σας. Της ζωής που ανήκει σε όλους μας, που μας οφείλετε μακριά από όλα τα δήθεν που ταλανίζουν τώρα το μυαλό σας. Θέλω να πιστεύω ότι κάποτε θα τη ζήσετε.

 

Κάποτε θα νιώσετε τι ακριβώς σημαίνει να σε αγαπάνε γι αυτό που είσαι και όχι για αυτό που θέλουν να είσαι, όχι για τα στητά σας οπίσθια, τα μεστά στήθη και τα καλλίγραμμα πόδια, αλλά για την πραγματική σας ομορφιά. Την ομορφιά της ψυχής σας, την καθαρότητα των ματιών σας και θα νιώσετε τι σημαίνει γυναίκα. Τότε θα ξαναβρείτε την χαμένη σας θηλυκότητα και θα βιώσετε την πραγματική ευτυχία. Έως τότε καλή σας τύχη και όνειρα γλυκά.

 

Φιλικά, Ένοχος.

 

*αγάπητες: αυτές που δεν αγαπήθηκαν ποτέ. Τουλάχιστον πραγματικά.

Μαθήματα Rohala Art

Σχόλια:

#1~Erotevmenaki @ 24/10/2003 - 08:28
Μπραβο. Τα λες υπεροχα. Δυστυχως ομως υπαρχουν και ανδρες με τις ιδιες αντιληψεις.. δεν ειναι μονο προνομιο γυναικειο! Στην εποχη μας δυστυχως θεωρητε μειονεκτημα να εχεις ευαισθησιες. Μακαρι ολοι να ειχαν την ευαισθησια να δουν την ψυχη, το πραγματικο μας εγω. Συμφωνω σε καθε σου λεξη. Οταν αγαπας πραγματικα με ολη την δυναμη της ψυχης σου, τοτε βλεπεις πραγματι το μεγαλειο της ΑΓΑΠΗΣ. Φιλικα Γ.
#2~dexter @ 24/10/2003 - 08:31
στα λογια δεν ειμαι καλος,ομως αυτα τα λιγα που λεω,τα εννοω. Πολυ ωραιος, μπραβο.;)
#3~gena @ 24/10/2003 - 09:18
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΡΙΣΕΩΣ:
Τι γίνεται παίδες μου όταν εσύ έχεις ψυχούλα αλλα κανένας δεν ενδιαφέρεται να τη γνωρίσει; Όταν ακόμα και η ίδια σου η οικογένεια σε πρεσσάρει να κάνεις upgrade στο ντύσιμο, μαλλί (εμφάνιση γενικότερα) επειδή κάποιοι στενόμυαλοι (δυστυχώς συντριπτική πλειοψηφία), θεωρούν ότι είναι καλύτερο να έχουν πλάι τους μια γλάστρα;
Άντε να σε πάρει απο κάτω, άντε να πεισμώσεις και να βάλεις στη διαπασών τη Γαλάνη στο:"Σ' όποιον αρέσουμε".
Στην τελική όμως μένεις μόνος ή δέχεσαι να το παίζεις γλάστρα. Με την αγανάκτηση που νιώθεις όμως τί κάνεις;
Sorry αν ακούγομαι λιγότερο ρομαντική σε σχέση με το άρθρο και τα υπόλοιπα σχόλια, αλλά δυστυχώς έτσι αντιλαμβανομαι την πραγματικότητα.
#4~Montechristo @ 24/10/2003 - 10:07
Θα σας πω κι εγώ, μέσα από τις προσωπικές μου εμπειρίες τι απεκόμισα:
Όσο περισσότερο αξίζει ένα δώρο, τόσο περισσότερο περιμένουμε να μας το προσφέρουν σε ένα φίνο περιτύλιγμα... Διαφορετικά δεν θα μας ενθουσιάσει...
Πρέπει να είναι κανείς υποψιασμένος... γενικά. Τώρα, να κάνω επεξήγηση ;
;)
#5~Christo @ 24/10/2003 - 13:48
- "να προσφέρει αγάπη χωρίς όρια" ... υπάρχουν όρια στη αγάπη; Δηλαδή σ'αγαπάω τόσο;
- "Δε μπορούν να βιώσουν τίποτα παραπάνω σε μια συνουσία εκτός από έναν οργασμό, εάν τον αισθανθούν κι αυτόν, γιατί από φόβο μη χάσουν το αποκούμπι τους ίσως τον προσποιηθούν." ... Το καλύτερο "σεξ" γίνεται μεταξύ ερωτευμένων και είναι ένα κράμα πρόστυχου και αισθησιακού έρωτα.
- "Χαρείτε τα κάλλη της εμφάνισης σας, εάν έχετε, για όσο διάστημα κρατάνε." Εσύ δηλαδή τον δικό σου άνθρωπο θα τον ήθελες "άσχημο και άκομψο με πλήρη ανευθυνότητα απέναντι στον εαυτό του για το πώς είναι", με πλούσιο εσωτερικό κόσμο όμως. Κακά τα ψέμματα όλοι μας θέλουμε τον άνθρωπό μας εμφανισιακά "αξιοπρεπεί" και με πνευματικό επίπεδο.
- Πόσες είναι εκεί έξω φίλτατε, που και εσύ μα και εγώ μα και πολλοί άλλοι, λόγω της εμφάνισής της δεν τους δώσαμε σημασία; Πόσοι είναι πάλι σαν κι εσένα μα και σαν κι εμένα μα και σαν και άλλους που λόγω εμφάνισης αλλά και άλλων δεν μας έδωσαν σημασία. Πικραμένο σε βρίσκω σε τελική ανάλυση. Και πίστεψέ με δεν σε κρίνω και δεν γελώ μα ούτε και ειρωνεύομαι. Κι αυτό γιατί πνέουμε με τον ίδιο αέρα στα πανιά μας. Και στο τέλος εμείς θα ξυπνήσουμε και θα βρεθούμε σε άλλο κόσμο και όχι όποιες αναφέρεις εσύ. Γιατί; ΓΙΑΤΙ Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ένοχε. Κι ενόχους δε ψάχνει ... Να είσαι καλά ...
#6~sofaki @ 24/10/2003 - 21:24
Christo φίλε μου έχεις δίκιο.Αντιλαμβάνεσαι τον έρωτα, την αγάπη, το αδιάκοπο αυτό δούναι και λαβείν πατώντας σταθερά στη γη και αναγνωρίζοντας τις ανθρώπινες ατέλειες και αδυναμίες, όχι με υπεροψία, όπως ο Ένοχος.Ένοχε καλά έκανες και υπερασπίστηκες τις ιδέες σου και τη ρομαντική σου φύση.Σιχαίνομαι φριχτά όσους περιπαίζουν τις ευαισθησίες των άλλων, τη διάθεση να εκφραστούν ίσως με έναν παλαιομοδίτικο (για την εποχή μας) τρόπο.Αλλά μην γινεσαι πικρόχολος.σου εύχομαι να βρεις ό,τι ποθείς σε αυτή τη ζωή...με φιλική διάθεση
#7~enoxos @ 25/10/2003 - 00:04
Ενώ συνήθως δεν επανέρχομαι με σχόλια στα αρθράκια που γράφω, θα κάνω μια εξαίρεση. Νιώθω ότι πρέπει να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Κατ αρχήν το άρθρο αυτό είναι μια απάντηση σε κάποια σχόλια που είδα στο "γράμμα σε μια άγνωστη". Κάποιοι σίγουρα θα χλευάσουν ξανά, θα πικάρουν και θα συνεχίσουν τον δρόμο τους. Καλή τους τύχη.
Η μοναξιά σκοτώνει φίλε Χρήστο αλλα μόνο αυτους που την φοβούνται, κατά τα αλλα συμφωνώ μαζι σου, κυρίως στο ότι η αγάπη δεν πρέπει να έχει όρια, υποχρεώσεις και τέλος. Η αγάπη οφείλεται, δεν χαρίζετε. Ποσο σίγουρος όμως είσαι στην εποχή μας ότι αυτό είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση; Πόσοι μπορουν να το εφαρμόσουν στην πράξη; Τα λόγια τα ακούσαμε, τα νιώσαμε. Είναι καιρός για πράξεις αγαπητή Σοφία σε οποία γλώσσα κι αν μιλάμε. Όσο κι αν σιχαινόμαστε ότι δεν καταλαβαίνουμε ή φοβόμαστε.
Φιλικά (αν και) ένοχος.
#8~Christo @ 25/10/2003 - 15:31
- "Η αγάπη οφείλεται, δεν χαρίζετε", κι όμως εγώ πιστεύω πως η αγάπη είναι απόρια. Δεν "οφείλω" να την αγαπώ. Οπως και δεν της χαρίζω την αγάπη μου. Την αγαπώ έτσι απλά γιατί είναι αυτή που είναι. Κι αν εγώ την αγαπώ κι εκείνη όχι, πάλι θα την αγαπώ και δεν θα σκέφτομαι πως μου "χρωστά" και πρέπει κι εκείνη να με αγαπά.
- "Κάποιοι σίγουρα θα χλευάσουν ξανά, θα πικάρουν και θα συνεχίσουν τον δρόμο τους." Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, λέει Ο από ψηλά. Και μην χολοσκάς για ΄κείνους.
- "Η μοναξιά σκοτώνει φίλε Χρήστο αλλα μόνο αυτους που την φοβούνται" ... Ημοναξιά κουράζει, ένοχε. Ημοναξιά σε αλλάζει, σε κάνει σκληρό και καταθλιπτικό. Σε κάνει κλειστό άνθρωπο και μερικές φορές απαισιόδοξο και μουντό. Η μοναξιά καταστρέφει. Η μοναξιά είναι ωραία και σε μαθαίνει, μα δεν είναι τρόπος ζωής και θα πρέπει να καταπολεμάται. Κι η θλίψη είναι ο μοναδικός και καλύτερός της φίλος. Και κάπου διάβασα και παραθέτω και συμφωνώ: "Είναι καλό να περνάς μια επίσκεψη από τη θλίψη και ύστερα να φεύγεις τρέχοντας μακριά της, όπως στον οδοντίατρο. Για να είσαι σίγουρος πως είσαι καλά!"...
- Σοφάκι δε νομίζω πως ο Ενοχος είναι υπερόπτης. Απλά είναι τόσο ρομαντικός και του αναγνωρίζω την δυσκολία να "συνυπάρξει" με κάποιον εξίσου. Μάλλον θα πρέπει να μετριάσει λίγο τον ρομαντισμό του, να γίνει περισσότερο ρεαλιστής και να δεχθεί να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα χωρίς να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του ... Φιλιά και να 'στε πάντα καλά ...
#9~maiko @ 25/10/2003 - 16:16
Για ακόμα μια φορά χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που σκεφτονται και νοιώθουν σαν εσένα....
Νασαι καλά και να ελπίζεις....
#10~Erotevmenaki @ 27/10/2003 - 21:20
Καλέ μου, εσύ ήδη την έχεις βρει την δική σου Ιθάκη. Είσαι εσύ!!! Εχεις τόση τρυφεράδα μέσα σου, τόση ευαισθησία, που ένιωσα κι εγώ σαν να παραληρώ μαζί σου. Ξέρεις, κάποτε όλοι μας περάσαμε από αυτό το μονοπάτι. Αλλά σημασία έχει, εκείνο που μένει στην ψυχή μας, να είναι η ίδια μας η ψυχή.
Γιατί άνθρωπος χωρίς ψυχή, χωρίς ευαισθησία, είναι ένα άδειο κουφάρι. Ασε κάποιους να λένε πως χάθηκε ο ρομαντισμός. Εσύ, συνέχισε να ταξιδεύεις με τα δικά σου πανιά, το δικό σου ταξίδι, μαθαίνοντας μέσα από τα όποια λάθη σου. Γιατί δεν φοβάσαι να τα δεις, και να λες... είναι δικά μου.
Συνέχισε το ταξίδι σου, που μπορεί να μην είναι μακρινό... Κι εκείνη, αν ακούσει τη φωνή της ψυχής σου, αν ποτέ την είχε νιώσει, θα έλθει. Αλλιώς, άνοιξε τα όμορφα πανιά σου και ξεκίνα για αλλού. Σημασία έχει το ταξίδι κι όχι ο προορισμός.
Καλά ταξίδια φιλαράκι και εύχομαι να κουβαλάς πάντα μέσα σου τέτοιες ευαισθησίες.
#11~sofaki @ 28/10/2003 - 20:03
Προσπαθώ πάντα να είμαι δίκαιη.Μερικές φορές δεν τα καταφέρνω.Φίλε Christo, σωστή η διευκρίνισή σου και ζητώ συγνωμη από τον Ένοχο για τον χαρακτηρισμό "υπερόπτης".Τον απέδωσα άσκεπτα.
#12~KKostas @ 29/10/2003 - 03:36
Να πω ότι δεν έχεις δίκιο?Αφού έχεις!Και κατά πολύ βάθος συμφωνουνε και οι γυναικες μαζί σου!Τα πράγματα αλλάζουν!Όπως έιπε και κάποια φίλη παραπάνω υπάρχουν και άδρες που συμπεριφέροντε "υλικά" και όχι συναισθηματικα!Απλά οι κοπέλες πλέον το παράκαναν!Και όσο και αν πληγώνομαι θα παραμένω ίδιος, χαμογελαστός!Διότι κάποτε κάποιος μου είπε...."να χαμογελάς διότι σύντομα κάποια θα ερωτευτεί το χαμόγελό σου"
;)
#13~Aribeth @ 29/10/2003 - 09:11
Έχεις πιάσει το νόημα. Ελπίζω να το κάνεις πάντα πράξη στη ζωή σου. Και ο καθένας να βρει τον εαυτό του και τον δρόμο του...
#14~onirotaxidiotis @ 6/11/2003 - 11:48
oi maskes panta eixan panta mia xexoristi thesi stin zoi mas..sou thimizoun apokries..flert ..zorro ..alla kala mexri eki alla otan peftoun oi maskes ..erxetai to xezimnoma tou prosopou tis psixis..otan oi lexis xanoun to noima tous kai otan oi lkexis legontai epeidi apla ,,,iparxoun apla sto lexilogio tote ta sinasthimata pane paeripato ..i kardia iparxei monaxa gia biologikous mono logous kai i magiki lexoula SAGAPO ginetai karamela pros katanalosi..kai oloi xexanme oti otan i kardia brethei sto monopati tis prepei na thn afinoume na akolouthei to dromo tis exi kai ayti dikaiomata...
einai i zoi mikri kai maskes den xoroune
skepsou to kai tha deis agapi ti axizei

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.