Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Οι προγραμματιστές είναι σεναριογράφοι και τα PC κακοί ηθοποιοί.
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου

katrin 26/2/2003 4:39:00 πμ

Το σώμα μας μιλάει!

ΑραλίκιΕίναι γεγονός και επιστημονικά πλέον αποδεδειγμένο πως το σώμα μιλάει! Στέλνει μηνύματα, λαμβάνει "εντολές", σήματα (όχι καπνού, αυτά τα λαμβάνει μόνο η μύτη!) Ακούει, δέχεται, απαντάει, απορρίπτει. Και όλα αυτά φαίνονται, αρκεί να ξέρει κανείς να τα δει! Μπορώ να μιλάω ώρες γι' αυτό ή καλύτερα να γράφω, αναλύοντας τι, πού, πότε και γιατί, αλλά προτιμώ να χρησιμοποιήσω μερικά παραδείγματα, για να καταλάβουμε και του λόγου το αληθές. αλλά και για να ψαχτούμε λιγάκι την επόμενη φορά που θα βγούμε έξω, να παρατηρήσουμε τα σώματα των ανθρώπων -όχι μόνο συγκεκριμένα σημεία, μην καρφώνεστε!-, αλλά και το δικό μας σώμα και τις αντιδράσεις του σε ερεθίσματα και μη.

 

Ας ξεκινήσουμε και από το πιο "φανερό", μια που οι περισσότεροι δίνουμε μεγάλη σημασία σε αυτό. Και δεν είναι άλλο από τα μάτια. Πότε κοιτάμε κάποιον; Ορίστε οι έξι κατηγορίες που έχουν καταταχτεί οι "ματιές":

 

1. Αναζητούμε πληροφορίες.

 

2. Δείχνουμε προσοχή και ενδιαφέρον.

 

3. Προσκαλούμε και διευθύνουμε τη συζήτηση.

 

4. Κυριαρχούμε, απειλούμε ή επηρεάζουμε τους άλλους.

 

5. Προκαλούμε αντίδραση στη διάρκεια της συζήτησης.

 

6. Αποκαλύπτουμε προθέσεις.

 

Αυτές οι κατηγορίες βασίστηκαν στους εξής παγκόσμιους κανόνες:

 

1. Η παρατεταμένη οπτική επαφή θεωρείται γενικά ένδειξη ανωτερότητας, έλλειψη σεβασμού, απειλητική στάση και τάση προσβολής του άλλου.

 

2. Η ελάχιστη οπτική επαφή δηλώνει έλλειψη προσοχής, αγένεια ή ανειλικρίνεια, μοιάζει ανέντιμος ή ντροπαλός.

 

3. Η απόσυρση της οπτικής επαφής με το χαμήλωμα των ματιών συχνά θεωρείται σημάδι υποταγής.

 

4. Ένας άνθρωπος θα κοιτάζει πολύ έναν άλλον όταν: απέχουν πολύ μεταξύ τους, συζητούν απρόσωπα και εύκολα θέματα, ενδιαφέρεται ο ένας για τον άλλο (αντιδράσεις κ.λ.π.), αγαπάει τον άλλο (συνομιλητή), προσπαθεί να επικρατήσει ή να επηρεάσει τον άλλο,, είναι εξωστρεφής ή εξαρτάται από τον άλλο (ο οποίος συνήθως δεν ανταποκρίνεται).

 

5. Ένα πρόσωπο θα κοιτάζει ελάχιστα ένα άλλο όταν : είναι πολύ κοντά, συζητούν βαθιά ή δύσκολα θέματα, δεν ενδιαφέρεται για τις αντιδράσεις του συνομιλητή του, δεν του αρέσει ο άλλος, εσωστρεφής, ανήκει σε υψηλότερη κοινωνική τάξη ή ακόμα κι αν υποφέρει από μια μορφή διανοητικής ασθένειας! Αλλά φυσικό είναι επειδή δεν είμαστε όλοι ειδικοί ούτε έχουμε όλοι το αλάνθαστο ένστικτο της αλεπούς, να μπερδευόμαστε και να τα χάνουμε, κυρίως όταν πρόκειται για μάτια (αν είναι και στο χρώμα του ουρανού, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα).

 

Τα μάτια όμως πάντα ή σχεδόν πάντα συνοδεύονται κι από τις εκφράσεις του προσώπου, που σοβαρές ή αστείες προδίδουν! Όλοι έχουμε προσέξει κι έχουμε γελάσει κατά καιρούς με τις εκφράσεις κάποιων ανθρώπων ή και τις δικές μας ακόμη! Οι εκφράσεις του προσώπου είναι απίστευτα πολλές και θα ήταν αδύνατο να τις αναλύσω όλες εδώ και τώρα. Παρ' όλα αυτά δοκιμάστε να χαμογελάσετε παντού και πάντα (χαμογελάσετε όχι να ξεκαρδιστείτε στα γέλια στο γραφείο του προϊσταμένου, εκτός αν θέλετε να κατηγορηθείτε για ανάρμοστη συμπεριφορά!).

 

Οι αντιδράσεις που θα συναντήσετε είναι εξίσου πολλές όσο και ποικίλες, στις περισσότερες όμως των περιπτώσεων το χαμόγελο θα επιστραφεί και η "συνεργασία" θα είναι πιο ευχάριστη. Μερικοί άνθρωποι, θα έχουν εκπλαγεί, μερικοί θα αντιδράσουν με καχυποψία και θα σκέφτονται "πού το πάει τώρα και τι να θέλει άραγε;". Αν συνεχίσετε να χαμογελάτε για κάποιες μέρες ώσπου να γίνει συνήθεια θα παρατηρήσετε πως οι σχέσεις με τους άλλους θα βελτιωθούν, χωρίς να χρειαστεί να προσπαθήσει κανείς.

 

Μπορούμε να πούμε ένα σωρό πράγματα με το πρόσωπο, χωρίς καν να ανοίξουμε τα στόμα. Συνήθως οι άλλοι καταλαβαίνουν αυτό που βλέπουν κι ας μην είμαστε ειδικοί. Η φύση μας έχει προικίσει με τη σωστή κρίση για να καταλάβουμε χωρίς να ακούσουμε αρκεί να δούμε μια έκφραση. Μια έκφραση όπως το πέσιμο του κεφαλιού ελαφρώς στο πλάι για να δείξουμε πως ακούμε τον ομιλητή και προσέχουμε αυτά που λέει.

 

Ένα προς τα κάτω βλέμμα, λέει πως δεν αισθανόμαστε και τόσο βολικά ή ευχαριστημένοι. Το ανασήκωμα ενός φρυδιού και το στραβωμένο στόμα δείχνει διάθεση παιχνιδιού. Ένα συνοφρυωμένο πρόσωπο κρατάει τους άλλους μακριά μας. Κλείνουμε τα μάτια δείχνοντας κούραση και βαριεστημάρα. Το πρόσωπο, τα μάτια, το σώμα μιλάει σε μας και στους άλλους. Παρατηρήστε τους γύρω σας, τον εαυτό σας, χαμογελάστε και καλημερίστε τον έφορο (κι αυτός τη δουλειά του κάνει) και είμαι σίγουρη πως θα ανταποδώσει το χαμόγελο και θα σας εξυπηρετήσει με ευγένεια.

 

Χαμογελάστε! Είναι μεταδοτικό!

Μαθήματα Rohala Art

Σχόλια:

#1~djcostas @ 26/2/2003 - 22:38
Σωστές οι παρατηρήσεις σου Κατρίν, αν και λίγο γενικευμένες.Την επόμενη φορά που θα δω την κοπέλα μου θα την κοιτάω στα μάτια και θα γράψω τις παρατηρήσεις μου...
#2~bArItAs @ 26/2/2003 - 22:49
kai ego symfono me ton DJCOSTAS...otan do thn kopela toy 8a thn koitaxo sta matia kai 8a grapso tis parathrhseis moy...!!!..xexe
#3~katrin @ 26/2/2003 - 22:56
Χμμμμμμμμμμμμμ......την κοπέλα τη ρωτήσατε???
#4~Villon @ 26/2/2003 - 23:41
Katin, λες να μην θέλει; Γιατί, ο Πολύφημος είναι;
#5~djcostas @ 27/2/2003 - 14:30
Δεν είναι στο χέρι της κοπέλας...
#6~bArItAs @ 27/2/2003 - 15:18
djcostas........oi dhmokratikes soy apopseis me briskoyn apolytos symfono...
#7~foivaki @ 27/2/2003 - 19:01
Πολύ καλές οι παρατηρήσεις σου.Οντως κοιτάζοντας τον απέναντί σου και μόνο μπορείς να καταλάβεις περισσότερα από αυτά που ίσως να έλεγε με το λόγο.Γι΄αυτό εμφανιστείτε μην κρύβεστεεεεεεεε...!!!!!!!!!;)
#8~katrin @ 27/2/2003 - 20:54
Θα συμφωνήσω με το Φοιβάκι.......ΜΗ ΚΡΥΒΕΣΤΕ....δε μας ξεφεύγετε με τίποτα λέμε ;)

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.