Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Διάβασα τόσα για τους κινδύνους του ποτού και του τσιγάρου, που αποφάσισα να κόψω το διάβασμα.
Τρίτη, 19 Μαρτίου

Webmaster 22/2/2016 5:49:00 μμ

Ξύρισμα με φαλτσέτα - οι απόλυτες οδηγίες

Φέξε μουΚαι στο ελληνικό και στο αγγλόφωνο ίντερνετ βρίσκεις πολλούς μερακλήδες, λάτρεις του straight razor, της φαλτσέτας ή λεπίδας ξυρίσματος. Αυτοί, παρασυρμένοι απ' τον ενθουσιασμό τους για την «παράδοση» γράφουν ρομαντικούρες κι όποιος τους παίρνει στα σοβαρά θα στραπατσάρει στην κυριολεξία τα μούτρα του. Μη φοβού, όμως, εμείς οι εμπειρογνώμονες του ftou.gr ερχόμαστε να κόψουμε σύρριζα τα μούσια και να καθαρίσουμε τελοσπάντων το πεδίο απ' τις τρίχες.


Με την ευκαιρία, τώρα τελευταία λέω τις καλύτερες puns. Eίναι εθιστικό, δεν μπορώ να σταματήσω—έχω προσπαθήσει το παν.


Η απόφαση

Την απόφαση να ξυρίζονται με λεπίδα straight razor την παίρνουν άντρες (στη χώρα σας και γυναίκες) περπατητές τριών κατηγοριών:


  1. Οι νορμάληδες - χίπστερς που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό. Αυτοί θ' απογοητευτούν αμέσως με τα πρώτα αίματα και θα το παρατήσουν. Αν είσαι τέτοιος, βγες απ' αυτό το άρθρο το συντομότερο διότι είναι επικίνδυνο για σένα. Πού να κόβεσαι τώρα, να χάνεις την ώρα σου, άστο.
  2. Οι αγανακτισμένοι με τα χούγια των πολυκαταστημάτων που κλειδαμπαρώνουν τα Ζιλέτ ξυραφάκια για λόγους ασφαλείας («Μισό λεπτό, να φέρω το κλειδί να σας δώσω το ανταλλακτικό κάρτριτζ. Περιμένετε λίγο ακόμα, κάπου το έχω... Θα φωνάξω τον προϊστάμενο, ένα λεπτό... Θα το κανονίσουμε εσωτερικά το ζήτημα, συνεχίστε τα ψώνια σας, θα παραλάβετε τα ξυραφάκια στο ταμείο»). Στην ίδια κατηγορία υπάγονται τα θύματα των ανταλλακτικών των (συνήθως πολλαπλών) ξυραφιών που έχουν βαρεθεί να τους κοροϊδεύουν στη δουλειά ή στη σχολή που τους φωνάζουν κοκκινολαίμηδες και ξεραίνονται στα γέλια.
  3. Οι μερακλήδες που κάπου διάβασαν ότι η φαλτσέτα πετυχαίνει το πιο βαθύ ξύρισμα, ότι θα γλιτώσουν λεφτά, ότι είναι μαγκιά κι ενθουσιάστηκαν. Αυτοί την παίρνουν (τη φαλτσέτα εννοώ) κι ανακοινώνουν το γεγονός σ' όλον τον κύκλο γνωριμιών τους: Βγάζουν βίντεο στο γιουτούμπ, άρθρα στα μπλογκ, φωτογραφίες πασαλειμμένοι με αφρούς δίπλα σε πινέλα με τρίχες από κώλο ασβού στο σμάιλμπουκ. «Ω, δες εδώ, δεν κόπηκα σήμερα, ΩΧ ΟΥΧ με γλωσσόφαγα, φέρε τσιρότα. ΑΜΑΝ έκοψα αρτηρία, τι τσιρότα, ασθενοφόρο και γρήγορα.» Αυτοί οι συναισθηματικοί κι ευαίσθητοι συνάνθρωποί μας να μην αγοράζουν λεπίδα διότι, έχουν που έχουν την τάση, δε θέλει πολύ μια μέρα να ξεστρίψουν, να την αρπάξουν και ν' αυτοκτονήσουν κόβοντας τις φλέβες τους με δαύτη.

Εύκολα λοιπόν συμπεραίνεις πως απευθύνομαι σε μικρό ακροατήριο. Αν την πήρες την απόφαση, εύγε, αλλά προλαβαίνεις ακόμα ν' αλλάξεις γνώμη και να πάρεις ξυριστική μηχανή. Οι μηχανές σήμερα είναι πιο φτηνές απ' το λεπίδι, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα, είναι εύκολες και ασφαλείς και το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Δεν έχουν βέβαια τα κρυφά προτερήματα της λεπίδας, όμως έχουν άλλα, π.χ. όταν χρησιμοποιούνται σε άλλες περιοχές του σώματος, έτσι όπως κάνουν κάνουν βζζζζζζζζζζ και τρέμουν, να, ίσως αυτό να διασκεδάζει ορισμένους.


Η αγορά


Τώρα είναι που συνήθως πελαγώνεις. Οι πληροφορίες για αγορά λεπίδας που γράφουν οι άλλοι είναι για τον πέομ, διότι αντί να σε καθοδηγήσουν σε μπερδεύουν. Νο πρόμπλεμ, εγώ θα σε σώσω. Αφενός διότι τώρα που γίναμε συνέταιροι με την Amazon μπορώ να σου δώσω απευθείας λινκ στη σωστή λεπίδα και τα σωστά σύνεργα χωρίς να σε γδάρω οικονομικά (την έπιασες την pun;) και αφετέρου διότι έχω αγοράσει, δοκιμάσει και πιστοποιήσει τόσες λεπίδες και σύνεργα, άρα ξέρω τι μου γίνεται στο θέμα και μπορώ άνετα να το παίξω παν-κόσμιος γκουρού ΚΑΙ στο ξύρισμα.


Έχουμε και λέμε: Τι λεπίδα θες; Καλή, δηλαδή να κρατά περίπου όσο θα ζήσεις ακόμα, τουλάχιστον καμιά πεντακοσαριά χρόνια. Πόσα λεφτά να κάνει; Λίγα. Από πού να την παραγγείλεις; Από καλό μαγαζί ώστε να μη χάσεις τα λεφτά και το χρόνο σου, να δέχεται επιστροφές κλπ. Πάρα πολύ ωραία, βρήκαμε λύση στο πρόβλημά σου. Το μαγαζί είναι το Amazon και η λεπίδα είναι αυτή εδώ: (Πατάς στην εικόνα και σου ανοίγει νέο παράθυρο στο Amazon για να την αγοράσεις αλλά μην κάνεις ακόμα checkout γιατί θα πάρεις κι άλλα δύο απαραίτητα μπιχλιμπίδια.)


DOVO Straight Razor with Imitation Tortoiseshell Handle

Η από πάνω είναι ΚΑΛΗ λεπίδα που πληρεί τις εξής προϋποθέσεις: Είναι από το σωστό μέταλλο για να κρατήσει πολλά χρόνια, έχει το σωστό πλάτος (5/8 της ίντσας), είναι από σωστό κατασκευαστή και (το σπουδαιότερο) δεν έχει γωνία στην άκρη οπότε δεν κινδυνεύεις ως νέοπας που είσαι και άσχετος να βγάλεις τα μάτια σου και να με βρίζεις μετά.


Το δεύτερο σύνεργο που θα χρειαστείς (ευτυχώς φτηνό, στα $20) είναι το λουρί. Όχι ακριβώς για ακόνισμα, αλλά για λείανση. Εξηγώ παρακάτω, κάνε υπομονή. Το μόνο λουρί που πρέπει να πάρεις είναι το κάτωθι:


GBS High Quality Leather Strop 2.5

Το τρίτο σύνεργο είναι το ακόνι. Πέτρες ακονίσματος υπάρχουν πολλές και όλοι είναι πρόθυμοι να σου πρήξουν τα ούμπαλα με ορολογίες γκριτς και γρουτς. Εκ πείρας, η μόνη πέτρα που θα χρειαστείς είναι η διπλής όψεως πέτρα Norton.


Norton 24336 Japanese-Style Combination Waterstone 4000/8000 Grit

Αυτά τα πράματα να τα αγοράσεις, τιμημένε περπατητή, χωρίς πολλή σκέψη. Θα είναι η τελευταία φορά που θα ξοδέψεις λεφτά για το ξύρισμα στη ζωή σου. Λογικά να το πάρουμε, θα έχεις κάνει απόσβεση του εξόδου σε ένα χρόνο περίπου.


Η προετοιμασία


Ήρθε το πακέτο με τα εργαλεία από το Amazon και πας καμαρωτός να ξυριστείς; Την πάτησες. Η λεπίδα γράφει «shave ready» αλλά δεν είναι. Θέλει ακόνισμα. Το ακόνισμα είναι πιο εύκολο απ' όσο το κάνουν να φαίνεται και δε θα επεκταθώ διότι έχουν επεκταθεί άλλοι. Δες το βίντεο που ακολουθεί και θα καταλάβεις πώς ακριβώς γίνεται.



Θα ακονίζεις τη λεπίδα δυο φορές το χρόνο το πολύ, όχι συχνότερα.


Το ξύρισμα

Η ξούρα με τη φαλτσέτα έχει τρεις φάσεις: ίσιωμα της κόψης του ξυραφιού στο λουρί, αφρός, καθεαυτό ξύρισμα.


Ίσιωμα στο λουρί: Τώρα είναι που αρχίζεις τα ακροβατικά. Κρεμάς σταθερά το λουρί κάπου στο ύψος του χεριού σου. Το τραβάς με το αριστερό χέρι να τεντώσει καλά (το λουρί εννοώ), δηλαδή όταν θα περάσεις το ξυράφι από πάνω του να μη βαθουλώνει. Τέλος, αρχίζεις τα περάσματα: Σαράντα με πενήντα φορές για κάθε όψη του ξυραφιού συνήθως αρκούν. Το πέρασμα γίνεται ΓΡΗΓΟΡΑ και με προσοχή. Το ξυράφι πρέπει να είναι οριζόντια πάνω στο λουρί κι όχι ανασηκωμένο. Δεν πρέπει να το πατάς πολύ προς τα κάτω γιατί θα χαλάσεις την κόψη. Δεν πρέπει να χαλαρώσεις τη δύναμη με την οποία τεντώνεις το λουρί με το αριστερό χέρι. Το πέρασμα στο λουρί δε γίνεται όπως το ακόνισμα (δηλαδή η κόψη μπροστά) αλλά αντίθετα (η κόψη πίσω). Ακούγεται περίεργο και πολύπλοκο, αλλά είναι εύκολη συνήθεια. Η σωστή τεχνική φαίνεται στο επόμενο βίντεο:



Ο αφρός: Πλένεις όλο το πρόσωπό σου και τα γένια με νερό και σαπούνι. Ξεπλένεις να φύγουν τελείως οι σαπουνάδες. Αυτό το βήμα του πρώτου πλυσίματος με σαπούνι είναι σημαντικό για να φύγουν τα λάδια του δέρματος και για απολύμανση. Τέλος, στο βρεγμένο σου πρόσωπο ξανααπλώνεις με τα χέρια μια ημι-πηχτή σαπουνάδα με το ίδιο σαπούνι. Τόσο απλό. Λόγω άγνοιας κυρίως ή υπερβολικού ενθουσιασμού, όλοι οι «γκουρού» προσπαθούν να σου πουλήσουν πινέλα, κρέμες, γλυκερίνες, λάδια. Αυτά δε βοηθάνε σε τίποτα. Η σαπουνάδα στο ξύρισμα πρέπει να γίνεται από κανονικό σαπούνι και ο ρόλος της είναι πρωτίστως η απολύμανση (το σαπούνι είναι αλκαλικό και καίει τα μικρόβια) και πολύ δευτερευόντως η ολισθηρότητα. Το «πολύ δευτερευόντως» εδώ σημαίνει ότι μπορείς μια χαρά να ξυριστείς χωρίς ίχνος σαπουνάδας, αλλά θα γεμίσεις κοκκινίλες επειδή δε θα έχει γίνει απολύμανση. Μόνο να προσέχεις καθ' όλη τη διάρκεια του ξυρίσματος η σαπουνάδα να είναι υγρή, γιατί αν ξεραθεί είναι χειρότερο απ' το να μην είχες βάλει αφρό καθόλου.


Το ξύρισμα: Ξυρίζεσαι με τη φορά της τρίχας, προσέχοντας η λεπίδα να έχει γωνία 30 μοιρών με το δέρμα σου κάθε φορά. Αυτό είναι δύσκολο να το πετύχεις σωστά στο πηγούνι και στο μουστάκι κι εκεί γίνονται τα περισσότερα κοψίματα. Με τον καιρό (καμιά εκατοστή ξυρίσματα) θα μάθεις. Πολλοί περνούν και δεύτερο χέρι, κόντρα. Στο κόντρα δεύτερο ξύρισμα η γωνία επαφής της λάμας με το πρόσωπο πρέπει να είναι 5 μοίρες. Επίσης, μην αποπειραθείς να ξυριστείς κόντρα στο πρώτο πέρασμα παρεκτός κι αν είναι Halloween που τα αίματα στη μούρη είναι στη μόδα. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο γιουτούμπ που δείχνουν πώς γίνεται το ξύρισμα με το straight razor.


Μερικά μυστικά από την πείρα μου:


  • Το βασικό κόλπο για να μην κόβεσαι είναι να τραβάς το δέρμα του προσώπου σου με το δείχτη και το μέσο του άλλου χεριού απ' αυτό που κρατά το λεπίδι ώστε πάντα να είναι τεντωμένο.
  • Στα κοψίματα οι άλλοι λένε να βάζεις ένα ειδικό στυπτικό στικ. Δεν είναι απαραίτητο. Καλύτερα ν' αφήσεις το αίμα να τρέξει και να επουλωθεί μόνο του παρά να βάζεις θρομβογόνους και αγγειοσυσταλτικούς παράγοντες πάνω σου. Το χειρότερο κόψιμο δε φαίνεται πάνω από τρεις-τέσσερις μέρες, εκτός βέβαια κι αν είσαι εντελώς ατσούμπαλος και κόψεις ολόκληρη μπριζόλα από το μάγουλό σου.
  • Ακόμα και μετά το ακόνισμα, το ξυράφι δεν θα είναι το ίδιο κοφτερό όπως αυτά τα ανταλλακτικά που είχες μάθει ως τώρα. Αυτό είναι φυσιολογικό—το αντίθετο θα ήταν λάθος. Αν παραήταν κοφτερό, τότε μετά από δυο τρία ξυρίσματα θα χάλαγε και θα ήθελε πάλι ακόνισμα. Δες τη λεπίδα όχι τόσο ως ξυράφι αλλά ως ένα σούπερ καλά ακονισμένο μαχαίρι. Το σωστό ξύρισμα με τη λεπίδα γίνεται με μια ΜΙΚΡΗ πλάγια κίνηση ταυτόχρονα με την κάθετη ώστε να κόβονται οι τρίχες άνετα. Αυτό το κόλπο θα το καταλάβεις και μόνος σου, αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή και συγκέντρωση γιατί αν το παρακάνεις με την πλάγια κίνηση θα κόψεις κομμάτι από τη μούρη σου σαν φρατζόλα.
  • Συγκέντρωση! Λίγο ν' αφαιρεθείς, πάει το μάγουλο.

Επιλούδιον

Το straight razor έχει κρυμμένες ομορφιές άπαξ και το μάθει κανείς: Δε στομώνει όσο μακριά κι αν είναι τα γένια. Ξυρίζει μεγάλες περιοχές με ένα κλατς και μόνο. Ξυρίζει καλά και βαθιά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με προσοχή και για ερασιτεχνικές χειρουργικές επεμβάσεις του στιλ «να σπάσουμε το απόστημα». Τέλος, είναι το απόλυτο εργαλείο για τον καταπιεσμένο άντρα που έχει χάσει την αίγλη του στο σπίτι, διότι ενόσω τουλάχιστον το κρατά, κανείς δε θα τολμά να διαφωνήσει μαζί του.

Μαθήματα Rohala Art

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.