Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Ftou στα μούτρα σου.
Παρασκευή, 19 Απριλίου

Webmaster 5/9/2005 11:35:00 πμ

5+1 μούφες για το Linux

Φέξε μουΟκτώ χρόνια τώρα διαβάζω και ακούω ανοησίες από απαίδευτους και μη-επαΐοντες (φήμες) για το ποιο λειτουργικό είναι καλύτερο και γιατί το Linux είναι τάχαμου δύσχρηστο, σαν αυτά που γράφει ο Νίκος Δήμου στο Ram και εκφοβίζει τα Ελληνόπουλα και τα κάνει να κλαίνε. Και χθες που μου ήρθε επίσκεψη ο Σκοτσέζος σπιτονοικοκύρης μου, φρίκαρε φρίκη μεγάλη όταν είδε τα πισιά μου που δεν είχαν Windows και με κοίταξε με αφυψηλού ύφος και είπε "I'm a typical Microsoft person" κι εγώ κούναγα πάνω κάτω το κεφάλι μου αν και θα έπρεπε να κουνάω πάνω κάτω το χέρι μου. Ξέρετε πώς.


Οι πιο συνηθισμένες φήμες που κυκλοφορούν είναι οι εξής:


1. Τα Windows είναι φιλικά για τους αρχάριους


Όποιος το λέει αυτό αυτομάτως πρέπει να συλλαμβάνεται από νοσοκόμους και να τον κλείνουν σε τρελοκομείο. Ένας αρχάριος χρήστης Linux, έχει ένα λογαριασμό, μπορεί να τρέχει μια χαρά τα προγράμματα, μπορεί να του αλλάξει τα φώτα, ν' αρχίσει να σβήνει αρχεία, να κατεβάζει (και να τρέχει!) ιούς. Το λειτουργικό δεν πρόκειται να πάθει απολύτως τίποτα. Ό,τι ζημιά κάνει θα την κάνει ΜΟΝΟ στο λογαριασμό του και πουθενά αλλού. Ας δούμε όμως τώρα και πόσο φιλικά και εύκολα είναι τα Windows: Ένας αρχάριος χρήστης Windows, τα πρώτα 10 λεπτά που θα συνδεθεί στο Internet θ' αρπάξει ιό που θα αχρηστέψει όλο το σύστημα και μετά θα τρέχει στον ξάδερφο για να του δείξει πώς να κάνει "φορμάτ".


2. Δεν αναγνωρίζονται όλες οι συσκευές στο Linux


Μέγας μύθος. Οι περισσότερες συσκευές που αναγνωρίζονται στα Windows αναγνωρίζονται και στο Linux. Την ίδια δουλειά που θα κάνει ένας Windows administrator όταν τα προ-εγκαθιστά και φροντίζει να είναι εντάξει οι drivers, θα την κάνει και ο Linux administrator που θα κοιτάξει να είναι όλα σωστά περασμένα στον kernel.


3. Υπάρχουν περισσότερα προγράμματα στα Windows


Παραμύθι του μάρκετινγκ. Η Microsoft και οι κατασκευαστές προγραμμάτων για τα λειτουργικά της θέλουν να πιστεύεις έτσι για να κονομάνε. Η πραγματικότητα είναι ότι το Linux έρχεται με απίστευτα πολλά πακέτα software για όλες τις δουλειές και όλα είναι δωρεάν, σε αντίθεση με τα Windows που έρχονται μόνο με έναν γεμάτο τρύπες browser, ένα μικρό πρόγραμμα email, έναν messenger και κάτι άλλες παιδικές εφαρμογές (όπως την πασιέντζα). Τα υπόλοιπα πρέπει να τα αγοράσεις.


4. Δεν έχω χρόνο να κάτσω να παιδευτώ με το Linux όταν κάνω τη δουλειά μου αμέσως στα Windows.


Παρόμοιας ευφυούς λογικής: Κόβουμε το φαΐ και διασωληνωνόμαστε με ορό για να μη χάνουμε χρόνο τρώγοντας. Κόβουμε το χέσιμο και διασωληνωνόμαστε με τη λεκάνη για να μη χάνουμε χρόνο χέζοντας. Κόβουμε και το σεξ για να μη χάνουμε χρόνο ψάχνοντας για γκόμενα, όταν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας αμέσως με τη χούφτα μας.


5. Ο εργοδότης μου έχει Windows. Αν ακούσει για Linux δε με προσλαμβάνει.


Εάν είσαι καλός γραφίστας και ξέρεις να δουλεύεις στο Gimp που έχεις σπίτι, θα ξέρεις να δουλεύεις και στο Photoshop που έχει ο εργοδότης σου. Αν ξέρεις να γράφεις γρήγορα και σωστά στο Open Office, θα γράφεις γρήγορα και σωστά και στο Microsoft Word που έχει ο εργοδότης σου. Μη χρησιμοποιείς λοιπόν την πλέον φτηνή δικαιολογία που λένε όλοι για να κρύψουν την ανικανότητά τους.


6. Το Linux είναι δύσχρηστο


Εάν έχεις μάθει να δουλεύεις μόνο Windows, είναι λογικό να ζορίζεσαι στην αρχή. Όχι όμως επειδή είναι δύσχρηστο, αλλά επειδή είναι διαφορετικό! Αν το δεις με άλλο μάτι και δουλέψεις σοβαρά και με πείσμα, θα εξασκηθείς και σ' αυτό.


Το Linux αυτή τη στιγμή είναι γενιές ολόκληρες μπροστά από τα Microsoft Windows. Αρκεί και μόνο να πω ότι μόνο τώρα με τα Vista και μετά από δέκα και βάλε χρόνια καταστροφικών απωλειών δεδομένων, η Microsoft αποφάσισε να ακολουθήσει τη συνταγή του Unix για να μην είναι όλοι οι χρήστες administrators και να ανοίγουν τρύπες ασφάλειας χωρίς λόγο. Μόνο τώρα μετά από τόσα χρόνια ύπαρξης του tabbed browsing, η Microsoft αποφάσισε να το υιοθετήσει στον Windows (Internet) Explorer. Να δεις που σε λίγο καιρό θα υιοθετήσει και τις πολλαπλές virtual desktops. Επομένως: Όποιος χρησιμοποιεί Linux αυτομάτως είναι έτη μπροστά από τους άλλους που πληρώνουν και αγοράζουν τα Windows.


Όσοι χρησιμοποιείτε Windows είστε θύματα του marketing. Ψαρώνετε με τα κόλπα του εξαδάκτυλου: Το όνομα Vista την ίδια στιγμή που μια εταιρεία με το vista σαν συνθετικό στράφηκε στο Linux (ύπουλο χτύπημα). Τις διαφημίσεις για τους Windows Servers σε άρθρα στο Internet σχετικά με το Linux. Τα σλόγκαν περί καθαρότητας και συμβατότητας. Τις φήμες που σας λένε οι φίλοι σας ή που διαβάζετε και χάβετε από το Νίκο Δήμου. Αυτοί που διαφημίζουν την καθαρότητα, ας αφήσουν τις φανφάρες και ας πουν αντρίκεια πόσο στοιχίζει στους πελάτες τους το Norton Antivirus, που σίγουρα θα χρειαστούν για να καθαρίσουν τους ιούς που θα τους κουβαλήσει το ελαττωματικό προϊόν τους.

Μαθήματα Rohala Art

Σχόλια:

#1~lamogio77 @ 6/9/2005 - 15:14
Φίλε webmaster συμφωνώ με τα περισσότερα από αυτά που λες, είμαι "φίλος" του Linux -δεν θα με χαρακτήριζε κάποιος όμως "Linux-α"- αλλά θέλω να επισημάνω κάποια πράγματα:

1- Είναι γεγονός ότι με τα Windows έγινε η έκρηξη της πληροφορικής,διείσδυσε παντου (δεν εξετάζω πως) και από αυτό εμείς βγάζουμε το ψωμί μας.

2-Υπάρχουν πολλά freeware και για τα windows . Έχω στήσει το laptop μου με αυτά (Openoffice, Free AV, Free Download Manager, Firefox, ThunderBird, Zonealarm Firewall, 7zip, Spybot κτλ)

3-Δεν έχουν όλοι χρόνο για τις ρυθμίσεις του Linux... και φυσικά δεν αναφέρομαι στους πεπειραμένους αλλά στους "ημιμαθείς" στους οποίους ανήκω και πρέπει να διαβάσουν λίγο..

Φιλικά

#2~Ventrix @ 6/9/2005 - 18:10
Θα διαφωνήσω σε αρκετά όλα (σχεδών τα κομμάτια)... Καταρχάς κανεις κάποια τρομερά λάθη. Το πρώτο που πρόσεξα έχει να κάνει με το 1). Οποιος πάει να βάλει linux σπίτι του δεν θα προσλάβει και έναν admin να του φτιάξει accounts. Δεν θα έχει ιδέα από compile (και ποσα αλλα σκατά χρειάζονται). :-|
2)Δεν γνωρίζω κανέναν κάτοχο pc με windows 95 και πάνω που να ήθελε administrator να του περάσει drivers για usb ( Όσοι το πιάσατε, το πιάσατε.) :)
3)Στο linux για κάθε τύπο προγράμματος βρίσκεις και 1 δωρεάν.
Στα windows για κάθε τύπο προγράμματος βρίσκεις 1000 από τα οποια τα 900 είναι, η μπορείς να τα βρείς, δωρεάν. :->
4)Ότι πιούμε, ότι φάμε και ότι αρπάξει ο κώλος μας.
5)Συμφωνώ. Τι, σε όλα θα έχει άδικο;;;
6)Το linux είναι δύσκολο. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για τους αρχαριους. Όταν κάποιος ξεπεράσει τις δυσκολίες και τις ιδιοτροπίες του linux και το βρίσκει εύκολο τότε δεν είναι αρχάριος.
#3~Webmaster @ 6/9/2005 - 18:44
Ας τα δούμε λοιπόν πιο σφαιρικά τα πράματα με γεγονότα.

- Ο αρχάριος δεν είναι φυσικά εκπαιδευμένος system administrator και θα τα σκατώσει και στα windows και στο linux. Στη μεν πρώτη περίπτωση έχει στο πλευρό του τον "ξάδερφο" ο οποίος συχνά είναι μεταμφιεσμένος ως γλοιώδης επαγγελματίας κομπιουτεράς (απ' αυτούς με τα τσουρούτικα κοστούμια, τους κόντρα ξυρισμένους και το "τι μαγείρεψες σήμερα μαμά" χτενισματάκι που εμφανίζονται 7 η ώρα το πρωί με μια βαλίτσα στο χέρι και σε φλομώνουν σε κάτι τεχνικούρες του στυλ: Α μάλιστα, η registry έχει το πρόβλημα, πρέπει να εγκαταστήσομεν τους drivers ξανά και να αποκερματίσουμε και το σκληρό δίσκο βεβαίως βεβαίως) και να εσύ το κορόιδο ο αρχάριος χρήστης windows που τον πληρώνεις κιόλας. Στη δε δεύτερη περίπτωση, έχεις στο πλευρό σου μια μεγάλη ομάδα γεμάτη ζωντάνια και όρεξη, τα καμάρια του open source. Τις πραγματικές διάνοιες και τους μερακλήδες, τα ξεπεταρούδια που βάζουν τα γυαλιά (και βγάζουν τα σώβρακα) στο γλοιώδη αποτέτοιο που προανέφερα. Και τζάμπα.

- Αυτό που λέει ο Ventrix στο σχόλιό του προδιαθέτει εμμέσως για κλεψιά. Κι αν στην Ελλάδα είναι καθυστερημένα τα πάντα και δεν τον τσακώνουν είναι τυχερός, διότι αλλού δεν κοιμούνται καθόλου. Και τότε τον χώνουν στην ψειρού και τρώει και πίνει τζάμπα. Κι αρπάζει κι ο κώλος του.

- Το Linux είναι δύσκολο αλλά παλεύεται. Είναι να του πάρεις τον αέρα. Τα Windows είναι ΑΚΟΜΑ πιο δύσκολα και μάλιστα δεν παλεύονται γιατί τον πίνεις από χίλιες μεριές και δεν έχεις τον έλεγχο. Όποιος θέλει εύκολο λειτουργικό, έχει την επιλογή του Macintosh - ή των παλιών κινητών τηλεφώνων με το μενού.

Γράφω πιο κάτω και για το χρόνο.
#4~Webmaster @ 6/9/2005 - 18:46
- Βρε κοπέλια. Έλεος με το χρόνο. Το λένε όλοι και το αναμασάνε. Πρωτοτυπήστε πια. Η πραγματικότητα με βάση αυτά που βλέπουν τα μάτια μου (και έχουν δει πολλά) είναι ως εξής: Για να σετάρεις το Linux όπως θέλεις, χρειάζεσαι στην αρχή να διαθέσεις χρόνο. Ας πούμε μια βδομάδα χαλαρής προσπάθειας. Τα Windows έρχονται σεταρισμένα σένια και παίζουν "out of the box". Όμως η παγίδα του χρόνου είναι στο ΜΕΤΑ. Έτσι και φτιάξεις το Linux δεν το ξανακουμπάς γιατί ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. Εσείς όμως που έχετε Windows θα γνωρίζετε πόσο χρόνο θέλει να βγάλεις έναν dialer, να φτιάξεις τη registry που ξεσκίστηκε, να δεις γιατί κολλήσανε εκεί που παίζανε μια χαρά, να δεις γιατί κρασάρει ο explorer και ρίχνει κάτω τα πάντα, να ξεκλειδώσεις με πολύπλοκες εντολές παρακαλώ τα ηλίθια file protections που δε σ' αφήνουν να βάλεις το theme στα εικονίδια (στο θεό σας, το είδα κι αυτό).

Ειλικρινά, αν δείτε με καλή προαίρεση και πραγματικό ενδιαφέρον τη λύση του Unix όπως αυτή έχει εξελιχτεί σήμερα και αν κάτσετε να το δουλέψετε και να το συγκρίνετε τίμια για μια βδομάδα τουλάχιστον, είμαι σίγουρος ότι θα αλλάξετε γνώμη για πολλά και θα καταλάβετε τι τρελή μούφα είναι τα παραθύρια.
#5~fotisman @ 6/9/2005 - 19:29
Μιλάω απο προσωπική εμπειρία.

Χρησιμοποιούσα τα Windows γαι 4 χρόνια. Τώρα έβαλα linux.

Δεν υπάρχει σύγκριση. Την πρώτη εβδομάδα ζορίστηκα μέχρι το seturω, αλλά ως εκεί. Μετά τελείωσαν τα βάσανα. Όλα δουλεύουν ρολόι.

Στα windows έπρεπε να βάζω αντιβιωτικά, αντι-spy, anti-spam και δώστου και δουλειά δεν γινόταν. Τώρα δεν μπορείτε να φαναταστείτε τι καυλα είναι να κυκλοφοράς στο ίντερνετ κα να μην σε νοιάζει ούτε για ιούς ούτε τίποτα.

Τα windows μετά απο ένα δίμηνο σερνόντουσαν. Ότι αντιβιοτικά και να είχαν. Έπρεπε να κάνω format μία φορά στο 4μηνό σίγουρα, και όλοι το κάνουν, δεν υπάρχει περίπτωση, και μιλάω για αυτούς που ασχολούνται και όχι για αυτούς που ανοίγουν το pc μια φορά την εβδομάδα. Και δεν ήταν λίγες οι φορές που έχασα σημαντικό όγκο δουλειάς.

Τώρα δεν ανησυχώ για τίποτα. Όλες τις εφαρμογές που είχα στα win τις βρήκα και στο linux και καλύτερες μάλιστα.

Μπορεί στην αρχή να ζορίστηκα αλλα τώρα κάνω την δουλειά μου στο μισό χρόνο.
Ούτε 10 ώρες να bootάρει, ούτε μπλε οθόνες, ούτε κολλήματα στα καλά του καθουμένου.

Και είμαι και νόμιμος ;-)
#6~teox @ 6/9/2005 - 21:56
Λοιπόν, να ρίξω κι εγώ το σχόλιό μου. Χρόνια χρησιμοποιώ Windows. Πριν από κανένα χρόνο, αποφάσισα για πρώτη φορά να βάλω Linux.

Οι προθέσεις μου ήταν οι καλύτερες δυνατές. Είχα διαβάσει σε περιοδικά για το πόσο καλό είναι το Linux, ποσο εύκολο είναι να το μάθεις, πόσο προσαρμόσιμο, πόσο καλύτερο από τα Windows, πόσο πιο σταθερό και πως μπορώ να χρησιμοποιήσω σχεδόν όλα τα αρκεία και προγράμματα που είχα και στα Windows.

Έβαλα Mandrake και μπήκα στο KDE. Θα είμαι υποκειμενικός.

Πλήθος προγραμμάτων, λογικές επιλογές, γρήγορη φόρτωση, όλα καλά.

Το λειτουργικό το έμαθα. Αλλά πώς θα μπορούσα να καταλάβω τί είναι το κάθε πρόγραμμα και τί μπορούσα να κάνω με τόσο περίεργα ονόματα προγραμμάτων; Θα πείτε, πώς θυμάσαι τί είναι το WinRAR για παράδειγμα; Μα το WinRAR το εγκατέστησα εγώ. Περιμένω, όμως, ότι προγράμματα που δεν τα έχω ξαναδει θα έχουν μια λογική επεξήγηση (το όνομα Windows Media Player εξηγεί πλήρως τη χρησιμότητα του προγράμματος).

Όσο για το πόσο προσαρμόσιμο είναι, παραδέχομαι πως έκανε πράγματα που όσο χρησιμοποιούσα Windows δεν τα είχα σκεφτεί.

Για συμβατότητα, πάλι, τί να πω. Η συμβατότητά του δεν ήταν τίποτα παραπάνω από το "απαραίτητο". Φόρτωνε αρχεία JPEG, PNG, MP3, όπως όφειλε. Δεν άνοιγε EXE όμως. Δεν οφείλει να ανοίγει EXE το Linux, τα Windows οφείλουν. Αλλά αν εγώ έχω αγοράσει τόσα προγράμματα, τα έχω συνηθίσει, γιατί πρέπει να μη μπορώ να τα χρησιμοποιήσω.

Επειδή το Linux το έβαλα στο φορητό (ο σταθερός -ως παλιότερος, αλλά καθόλου "αρχαίος"- γονάτισε), έχω touchpad. Μετά την εγκατάσταση, είχα το εξωτερικό ποντίκι συνδεδεμένο. Το Linux το βρήκε και το εγκατέστησε. Στην επόμενη σύνοδο, δεν επέστρεφε στο touchpad ούτε με σφαίρες. Τα Windows θα προσαρμόζονταν μόνα τους. Στο Linux, όμως, όχι μόνο δεν έγινε μόνο, αλλά δεν κατάφερα να βρω σχετική επιλογή. Ή την είχα βρει, αλλά δε δούλευε. Και το χειρότερο; Δεν ξαναείδε ούτε το εξωτερικό ποντίκι.

Διαγραφή διαμερίσματος και επανεγκατάσταση, επειδή είμαι και μεγαλόψυχος... >>>
#7~teox @ 6/9/2005 - 22:11
>>> Αλλά μετά ανακάλυψα ότι η μπαταρία του φορητού δεν αναγνωρίζεται! Έτσι, δε μπορούσα να τον έχω ανοιχτό εκτός πρίζας σε Linux, γιατί θα έσβηνε απροειδοποίητα.

Ωραία, το δέχομαι κι αυτό. Αφού έψαχνα το λειτουργικό (με touchpad πάντα), είδα ότι δεν έχω κανένα πρόγραμμα για Linux. Λογικό; Λογικό. Αλλά το modem δεν αναγνωριζόταν από το Linux. Winmodem, θα μου πείτε. Αλλά ούτε έναν "τυπικό driver", ή κάτι τέλος πάντων; Έτσι, για να γίνει δουλειά;

Για να μην αναφέρω με τον υπολογιστή του ξαδέρφου μου, που δεν εμφάνιζε αναλύσεις για τη widescreen οθόνη του... Το ανέφερα!

Θα θεωρηθώ Microsoftικός αν πω και το ότι από μια μέρα και μετά, το σταθερό αυτό λειτουργικό σταμάτησε να bootάρει (σταματούσε σε ένα μήνυμα, αλλά δε θυμάμαι πια τί έλεγε).

Αυτά από Mandrake. Μετά έβαλα πια το Xandros. Το Xandros μου φάνηκε πολύ πιο φιλικό. Επίσης, πολύ με εντυπωσίασε το γεγονός ότι εκτελούσε EXE μέσω ενός προγράμματος του οποίου το όνομα μου διαφεύγει. Μόνο που το πρόγραμμα δεν είνα δωρεάν, αλλά trial 30 ημερών.

Το δέχομαι αυτό. Κατά τα άλλα, όλα ήταν πολύ καλύτερα και έμοιαζαν με Windows.

Για να μπω και στο Internet... Το modem το έβλεπε το λειτουργικό. Πήρα θάρρος, πάω να κάνω κλήση και μου λέει ότι η συσκευή είναι απασχολημένη.

Μετά από καμιά εβδομάδα προσπαθειών, αλλά και συνδυασμών προσπαθειών, το απεγκατέστησα λόγω έλλειψης χώρου στο δίσκο (φυσικά δε θα απεγκαθιστούσα τα Windows, γιατί αυτά ακόμα μου επέτρεπαν να κάνω όλα τα χρήσιμα πράγματα που θα ήθελα.

Όσο για τα Windows, ο αρχάριος χρήστης μπορεί πράγματι να φέρει την καταστροφή. Μπορεί να κατεβάσει dialers, trojans, κλπ. Μπορεί να τα κάνει να σέρνονται. Μπορεί να τα διαλύσει τελείως. Ρίσκο είναι. (Y)
#8~lamogio77 @ 6/9/2005 - 23:26
Επίσης θέλω αναφέρω ότι όταν έβαλα το Mepis Linux σε βιντεοπροβολέα, οχι μόνο δεν έδειξε τίποτα, μετά δεν ξαναέκανε ποτέ boot!! Μάλλον θα έφταιγε η διανομή...

Επίσης δεν μπορεί να σηκώσει η οθόνη ανάλυση μεγαλύτερη από 800 Χ 600, τώρα που έχω το Fedora 9.... Υπάρχει πρόβλημα με τα περιφαρειακά, σίγουρα.... Πάντως ένας έμπειρος μπορεί να βάλει πχ το Gentoo που που μπορεί να στήνει τα πάντα όπως θέλει (μιλάμε για 1 βδομάδα εγκατάσταση + απαραίτητη ADSL) αλλά να έχει ένα τρομερό σύστημα...

Τέλος ένας χρήστης ιντερνετ που δεν κάνει βουτιές στις τσοντο-σελίδες και στις crack-ο-σελίδες,με τη στοιχειώδη προστασία, δεν θα έχει PC που θέλει format κάθε 2 μήνες!!
#9~Ventrix @ 7/9/2005 - 00:22
Πριν λίγο καιρό έκανα το εξής πείραμα. Έβαλα την κοπέλα μου (η σχέση τις με τα pc είναι όση έχω εγώ με την εκτροφή πέρκας σε κάθετα ρεύματα στον ειρηνικό) να κάτσει μπροστά από το pc μου με windows και από το δεύτερο pc μου σε ένα mandrake 9 με kde. Στα windows μέσα σε 5 λεπτά ήταν σε θέση να κάνει ΌΛΑ τα βασικά. προσαρμοστικότητα κατά 90% με το περιβάλλον. Στο linux μηχάνημα μετά από 2 λεπτά, πήγε στο πρώτο pc :) Αυτό το οποιο θέλω να πω και να καταλήξω είναι στο ότι η προσαρμοστικότητα σε windows περιβάλλον είναι τεραστια. Για αυτό άλλωστε, και με αυτό το τρόπο σχεδιάστηκαν. Και εάν με ρωτήσετε γιατί έχεις το δεύτερο μηχάνημα με linux θα σας απαντήσω πως το έχω dual boot με 2000 και το έβαλα για να προσπαθήσω και εγώ το καημένο να μάθω. Όταν είδα ότι τα βασικότερα που ήθελα δεν μπορούσα να τα κάνω, εγκατέλειψα.
#10~teox @ 7/9/2005 - 09:08
Εγώ θα έλεγα, ότι η Microsoft πληρώνει επαγγελματίες σχεδιαστές που ξέρουν πώς πρέπει να υλοποιηθεί το λειτουργικό για να το κατανοήσει ο απλός χρήστης. Με το Linux, φαίνεται πως δεν έγινε το ίδιο. Οι προγραμματιστές το έφτιαξαν όπως θα ήθελαν αυτοί να είναι, με τη λογική ότι έτσι θα το θέλει όλος ο κόσμος. Αλλά δεν είναι έτσι.
#11~Webmaster @ 7/9/2005 - 10:31
Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι όταν το δοκιμάζουν για πρώτη φορά είναι ότι περιμένουν να "μοιάζει" με τα windows, αν είναι δυνατόν να είναι το ίδιο. Κρατάνε και dual-boot για ασφάλεια και τελικά καταλήγουν να αφήνουν το Linux εγκατεστημένο για μούρη και να δουλεύουν όλη την ώρα στα Windows.

Ventrix θέλει υπομονή και διάβασμα. Υπάρχουν εκατοντάδες websites, χιλιάδες βιβλία, πλήθος κόσμου να σε βοηθήσουν αν όντως θέλεις να μάθεις. Η κοπέλα σου κι εσύ έχετε μάθει σε Windows και σας "κακοφαίνεται" το KDE ή η Gnome. Κάποιος που έχει μάθει στη Gnome, θα του κακοφαινόταν να δουλεύει στα Windows.

Τώρα δε θα κάτσω να απαντήσω σε ανθρώπους που συγκρίνουν ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ και ΕΜΦΑΝΙΣΙΑΚΑ τα δύο λειτουργικά. Αν κάποιος έχει καμιά σοβαρότερη ένσταση, εδώ είμαι. Οι υπόλοιποι τα κεφάλια μέσα.
#12~teox @ 7/9/2005 - 16:57
Webmaster, ο Ventrix είπε ότι η κοπέλα του δεν είχε σχέση με υπολογιστές, αλλά έμαθε Windows και δεν έμαθε Linux.

Δε μπορώ να σου αναπτύξω γιατί τρέχω Windows κι όχι Linux με λίγα λόγια, ειδικά αν είσαι αμετακίνητος. (Φιλικά, πάντα ;) ).
#13~Webmaster @ 7/9/2005 - 17:25
Δεν είναι το θέμα να πείσω εσένα ή το Ventrix να πετάξει τα Windows και να βάλει Linux και μετά να με βρίζετε και οι δύο. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει στο πισί του. Εκεί που ΟΝΤΩΣ δε σηκώνω κουβέντα είναι στο ότι το Linux είναι καλύτερο και φαίνεται από τη διάδοσή του. Θέλω να το κάνω ξεκάθαρο προς όλους γιατί συμβαίνει να ακούνε φήμες και να επηρεάζονται αρνητικά χωρίς καν να ξέρουν περί τίνος πρόκειται.

Εσύ ας πούμε το κρίνεις με βάση την εμφάνισή του. Μα ποια εμφάνιση; Το linux αυτό καθεαυτό ΔΕΝ ΕΧΕΙ παράθυρα. Τα παράθυρα σου τα δίνει η gnome ή το KDE ή όποιο άλλο περιβάλλον destop διαλέξεις. Και το κάθε περιβάλλον είναι skinnable και μπορείς να το κάνεις όσο κούκλα (ή όσο πανούκλα) γουστάρεις. Μπορείς να το κάνεις να μοιάζει με τα Windows και να του βάλεις και start menu αν νιώθεις πιο άνετα έτσι. Τα windows μπορείς να τα κάνεις όμως να μοιάζουν με το kde ή τη Gnome (χωρίς να πληρώσεις πχ το style xp); ΑΥΤΗ είναι η ανωτερότητα του λειτουργικού KAI στο θέμα της εμφάνισης.

Παραδεχτείτε επιτέλους ότι τρώμε αυτά που μας σερβίρουν. Το κοινό υπολογιστικό κέντρο του πανεπιστημίου εδώ είναι γεμάτο windows xp και νιώθει ευτυχής ο Ινδός φοιτητής που ανοίγει το MSN messenger και μιλάει με τη γκόμενά του στην Ινδία. Αν είχε ας πούμε Linux και κάποιο άλλο πρόγραμμα I.M. δε θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά του;

Η κοινότητα του Linux μεγαλώνει περήφανα και βλέπω από την άλλη αυτούς που πραγματικά ζορίζονται να αντεπιτίθενται βρώμικα απλώνοντας τα πλοκάμια τους κι εκεί που δεν τους παίρνει (πχ στα πανεπιστήμια). Βλέπω καθηγητές πληροφορικής να έρχονται να διδάξουν και να προβάλλουν στον projector την οθόνη του windows-xp λάπτοπ τους για να δείξουν ένα pdf κάτι που θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ. Βλέπω ανθρώπους με επιρροή να ΕΞΟΒΕΛΙΖΟΥΝ το Linux ως "πολύ ζόρικο" και να αγκαλιάζουν εμμέσως τα windows, τα οποία κι αυτά τους βρωμάνε και τους μυρίζουν αλλά δε βαριέσαι μωρέ ρίσκο είναι. Τη λύση την έχετε. Γαϊδάρου πόδι στο νερό, αν θέλει ας πιει αλλιώς ας ψοφήσει.
#14~teox @ 7/9/2005 - 22:55
Κατ' αρχήν, δεν κρίνω το λειτουργικό με βάση την εμφάνιση. Κρίνω την ευχρηστία με βάση την εμφάνιση (και δεν εννοώ αν το ένα χρώμα ταιριάζει με το άλλο, εννοώ ότι το λειτουργικό πρέπει να βοηθάει το χρήστη όταν πρέπει - με ένα μπαλονάκι, όπως των XP για παράδειγμα).

Είναι απλά θέμα παραγωγικότητας. Αν εγώ μπορώ και ξέρω να κάνω αυτό που θέλω με Windows (και δεν τα καταστρέφω, όπως ο αρχάριος χρήστης), γιατί να καθίσω να μάθω Linux, αν το ίδιο δε βοηθάει;

Μακάρι το Linux να ήταν εύχρηστο (και πραγματικά εύχρηστο, όχι δύσχρηστο με τη δικαιολογία "είναι διαφορετικό") και είμαι σίγουρος πως θα είχε παραμερίσει τα Windows. Γιατί μόνο η ευχρηστία του λείπει. Ούτε οι δυνατότητες, ούτε η ασφάλεια, ούτε η φήμη. Εγώ προσωπικά, προσπαθώ να το μάθω. Ένας χρήστης, όμως, που ανοίγει τον υπολογιστή για να δει τα e-mail του και να γράψει στο Word, θα ασχοληθεί;
#15~Webmaster @ 7/9/2005 - 23:13
Φυσικά και θ' ασχοληθεί! Αν το laptop που αγόρασε είχε μέσα προεγκατεστημένη μια πλήρη διανομή Linux, μια χαρά θα το άνοιγε και θα έπαιρνε τα email του στο Evolution και θα έγραφε τα έγγραφά του στο OpenOffice.org writer.
#16~fotisman @ 8/9/2005 - 00:23
teox έχεις δουλέψει linux ποτέ σου? Δεν νομίζω, για να μιλάς για ευχρηστία στα windows. Τι έχουν δηλαδή? Για το Linux μπορώ να σου αριθμήσω τώρα αμέσως μερικά πράγματα που το κάνουν πιο εύχρηστο:

*Πολλαπλές Desktop
*Tabbed Browsing
*ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ACCOUNTS, χωρίς το ένα να επηρεάζει το άλλο
*Δυνατότητα αλλαγής γραφικού περιβάλλοντος
*Δεν κολλάει ιούς και άλλες μαλακίες
*Προεγκατεστημένες εφαρμογές (Δωρεάν)
*Πιο εύκολη εγκατάσταση (Ούτε serials, ούτε activations , μόνο την ώρα του δίνεις και το partition και τέλειωσες.)

Και πολλά ακόμα.
Αλλά μου φαίνεται ότι είσαι και εσύ ένας απο αυτούς που βάζουν linux, βαριούνται να το seturoun και ξαναγυρνάνε στα παράθυρα για να βάζεις αντιβιοτικά, να κάνεις φορμάτ και να παίζεις με το κουμπάκι Έναρξη. Επειδή απλά έτσι έμαθες!

Αν είχες αρχίσει με linux τώρα θα έλεγες άλλα...
#17~nekys @ 8/9/2005 - 06:33
άρχισα να χρησιμοποιώ τα dos και windo$e απο πολυ μικρός. ήμουν 5 χρονών οταν ο πατέρας μου μου έμαθε το πρώτο πράγμα να κάνω σε έναν υπολογιστή C:\\nc +enter το norton commander όπως έμαθα πρόσφατα.
τα linux πεσανε στα χέρια μου καθαρά από περιέργεια το 1998. μια Caldera Open Bussines Linux. τα εγκατέστησα σε έναν hewllet packard 486sx στα 16Mhz με 8mb RAM και 230Mb σκληρό, μηχάνημα που είχα βρεί στα σκουπίδια. έκανα την εγκατάσταση χωρίς κανένα πρόβλημα μοναχά που είχα χαμηλές αναλύσεις (640x480) λογο του ότι το monitor ηταν RGB από amiga.
μπήκα στο KDE, εκανα εγκατάσταση των συσκευών χωρις να ψαξω για τις δισκέτες των και αρχισα να γραφω, να σχεδιάζω, να παίζω κτλ. καποια στιγμή θέλησα να εγκαταστήσω ένα προγραμμα. έψαξα στο internet (με 6kbit εμπαινα) βρήκα την σελίδα του προγράμματος και διάβασα τις οδηγιες για το πως θα το κανω compile. πιστέψτε με, ο υπολογιστής αυτός ακόμα δουλεύει και τον έχω για να σερφαρω στο ιντερνετ. του έβαλα και ενα σειριακό μοντεμ V92 και μπαίνει σφαίρα. μηχάνημα 15 χρονων απο τα σκουπίδια και σηκωσε ενα λειτουργικό με απαιτησεις μηχανήματος 1998. τα windows έπαψα να τα χρησιμοποιώ. τα dos τα γαργαλάω ακόμα, γιατί φτιάχνω ενα front-end που τρέχει εφαρμογές (ναι .exe και com) αλλα και εφαρμογες linux. το gui ειναι αθλιο, το έχω βασίσει στο amiga workbench... απλά πρέπει να έχεις την καύλα της ανακάλυψης αλλά και την δίψα του να κάνεις κάτι ξεχοριστό αλλα και να δημιουργήσεις. δεν μπορείς να συγκρύνεις επίσης το freeware με το open-source. το linux ειναι απόλυτη ελευθερία. και για αυτό φτιάχτηκε. όχι για να ανταγωνιστεί ή να κλέψει ένα μερίδιο στα κέρδη από την micro$oft.
δεν είναι τυχαίο που η microsoft ανοιξε linux lab με σκοπό να μελετήσει το linux.
και δεν συγκρίνεις τον αριθμό των επαγγελματιών προγραμματιστών της microsoft με τους 3000000 ενεργούς προγραμματιστές ανοιχτού κώδικα, με μεσο όρο 4 ώρες ημερισίως στησιμο κωδικα.
#18~nekys @ 8/9/2005 - 06:39
και κατι αλλο. τα windows κανουν πράξη την θεωρία του χάους. πρέπει να είσαι απολύτως σίγουρος για το τι πας να κάνεις. ακόμα και για όταν τον ανάβεις. ότι και να κάνεις, και ένα φάκελο να ανοίξεις επιρεάζει τα πάντα. γίνεται χάος. και κατι αλλό, σε ένα κανάλι του irc το #dark θαρώ είχε ως topic το εξής "άκουσα ότι αν παίξεις ανάποδα το cd των windows ακουγονται σατανιστικα μηνυματα. αυτο δεν είναι τίποτα, γιατι αν το παιξεις κανονικά ξεκινα η εγκατάσταση!!!"
#19~teox @ 8/9/2005 - 09:56
fotisman, δεν κατάλαβες από τα προηγούμενα σχόλιά μου ότι έχω χρησιμοποιήσει Linux; Κι επειδή αγαπάω τους πιγκουΐνους, ό,τι κι αν τράβηξα, το ξαναεγκαθιστούσα πάντα. Σήμερα νομίζω είναι η μέρα για άλλη μία εγκατάσταση.

Τώρα για τα άλλα που λες, νομίζω ότι τα προηγόυμενα σχόλιά μου σου δείχνουν τί τράβηξα και επομένως το λόγο για τον οποίο βρίζω το Linux.
#20~Ventrix @ 16/9/2005 - 20:40
Αυτό το: "*Δεν κολλάει ιούς και άλλες μαλακίες" πρέπει κάποτε να αποσαφηνιστεί, γιατί πρόκειται για μια ηλίθια και γελοία φήμη. Το γιατί δεν διατίθεμαι προσωπικά να σας το εξηγήσω. Εάν δεν μπορείτε να καταλάβετε τον λόγο, δεν είναι δικό μου πρόβλημα.
#21~atma @ 23/11/2005 - 18:58
Μύθος είναι τα περί δυσκολίας. Προσωπικά νομίζω πως το KDE και το GNOME είναι πολύ πολύ.. απλά, πιο απλά δεν θα μου άρεζαν. Φυσικά όταν μιλάμε για Linux έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις εσύ τι θα έχεις στο σύστημα και τι όχι σε πολύ μεγαλύτερη σκάλα από οποιοδήποτε άλλο κλειστού κώδικα λειτουργικό σύστημα. Οι διανομές που αναφέρατε, Mandrake etc. δεν απεικονίζουν ολοκληρωμένα τον χαρακτήρα του συστήματος αλλά τέλος πάντων.
Θα μου άρεσε πολύ να ακούσω την θεωρία για τους ιούς. Είχα την εντύπωση πως πρόκειται για την δομή του συστήματος, αυτή είναι που εμποδίζει την διεύρυνση ιόν σε UNIX based OS'S αλλά ίσως είναι λάθος μου, εξ άλλου ασχολούμαι ελάχιστα με τους υπολογιστές στον ελεύθερο μου χρόνο.
#22~atma @ 23/11/2005 - 19:05
Ξέχασα να πω, περί εμφάνισις.. δεν ξέρω αν έχω κάποιο screenshot από το Gentoo όταν είχα fluxbox επάνω, όλοι όσοι περνούσαν το κοιτούσαν χαρούμενοι και με ρωτούσαν πως μπορούν να αντιγράψουν τα skins και το theme. Δείτε ομορφιά στα παρακάτω links:

http:// fluxbox.sourceforge.net/ screenshots.php
http:// www.gentoo.org/main/en/ shots.xml
#23~trizoni @ 14/12/2005 - 12:23
Οι λογοι για τους οποιους καποιος θα επελεγε να χρησιμοποιησει το Linux ειναι πολλοι. Ενας κατα την γνωμη μου σημαντικος ειναι η εξοδος απο τα καθιερωμενα και δεν αναφερομαι σε διαφορες χρησης των λειτουργικων αλλα στην εξοδο απο μια πληρως εσφαλμενη νοοτροπια.
Οι περισσοτεροι απο τους οπαδους των windows (και μην το αρνηθουν αυτο) εχουν εγκαταστησει "σπασμενες" εκδοσεις, τα δε προγραμματα που χρησιμοποιουν ειναι επισης "σπασμενα". Το κακο δε, ειναι οτι οι περισσοτεροι εξ αυτων επαιρωνται για το οτι εχουν "σπασμενα" προγραμματα. Κατα συνεπεια, για να χρησιμοποιεις σημερα windows, πρεπει να εισαι ή λεφτας (συνεχεις πληρωμες για αναβαθμισεις, λογισμικα κτλ κτλ) ή συνενοχος σε ενα ποινικο (σε ολο τον κοσμο) αδικημα (cracking). Προσωπικα δεν σκεφτομαι αλλο τροπο εκτος εαν και καποιος απο εσας που υποστηριζετε την χρηση των windows εχετε κατι αλλο να μου πειτε για να με μεταπεισετε.
Η αλλαγη αυτης της νοοτροπιας λοιπον, οδηγει σημερα στο ελευθερο λογισμο-λογισμικο ανοικτου κωδικα και που σε επιπεδο λειτουργικο εχει ως καλυτερο εκφραστη το Linux (προσοχη..ως καλυτερο εδω οριζεται το δημοφιλεστερο).
Για τα πλεονεκτηματα του σαν λειτουργια εχουν γινει απειρες συζητησεις σε ολα τα φορουμ του δικτυου. Μειονεκτηματα δεν υπαρχουν, εκτος εαν οταν οδηγουμε αυτοκινητο οριζουμε τον εαυτο μας σαν πολυ καλο οδηγο επειδη αλλαζουμε γρηγορα το ποδι μας απο το γκαζι στο φρενο (ο νωων νοητο) και οχι επειδη θελουμε να ξερουμε τι συμβαινει οταν αλλαζουμε το ποδι μας απο το γκαζι στο φρενο (ασχετως εαν αυτο γινει γρηγορα ή αργα (και παλι ο νωων νοητο).
Στο κατω κατω ειναι σαφως οριμοτερη σταση να υποστηριζεις τις χιλιαδες των ελευθερων προγραμματιστων και hackers απο το να υποστηριζεις τις ομαδες των υπαλληλων του Bill Gates.

Να ειστε ολοι καλα
#24~halfling @ 25/12/2005 - 16:32
Σε γενικές γραμμές linux sucks. Το ότι τα Win ειναι χάλια δε σημαίνει ότι οτιδήποτε άλλο είναι καλό. Όπως ακριβώς με τους browsers, most θεωρούν ότι FF rules the universe και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, μόνο και μόνο επειδή IE = total crap.
Δείτε κανα BSD και κανα Opera...
#25~halfling @ 25/12/2005 - 16:32
Επίσης έχει γέλιο το όλο κράξιμο σε MS σε ASP-based site.
#26~fotisman @ 27/12/2005 - 10:53
Και πιο πολύ γέλιο που δε διαβάζετε τίποτα περί αυτού που χρησιμοποιείτε : http://www.ftou.gr/support/support.asp?t=13
#27~halfling @ 27/12/2005 - 13:59
Τι σχέση έχει αυτό; Δεν παύει να έχει γέλιο, το να θάβεις κάτι στο οποίο βασίζεις το site σου, έστω και για λόγους 'εμπειρίας'.
Και μιας και είναι συνηθισμένο να κράζουμε pro-MS-stuff σε opensourceάδικες platformες, γιατί να μην κάνουμε και το ανάποδο;
#28~aris @ 28/12/2005 - 14:07
Έχει δίκιο. Πρέπει ότι αντι-MS άποψη έχουμε γράψει να την εκδίδουμε στο irc.ftou.gr που είναι σε Linux, για να μην αρπάζονται τα καθυστερημένα σαν τον halfling και το κάνουν θέμα.
#29~halfling @ 28/12/2005 - 15:41
Please do so. Η ηλιθιότητά μου δεν έχει όρια. aris, όσο καταλαβαίνει καθένας...
#30~monkgr @ 1/2/2006 - 10:15
Η συζήτηση μου θυμίζει ανάλογες συζητήσεις μεταξύ DOSάδων και Macintoshόπληκτων τη δεκαετία του '80. Απλώς είναι διασκεδαστικό που τώρα τα επιχειρήματα των MSόφιλων είναι εκείνα που κάποτε οι ίδιοι πολεμούσαν, όταν τα άκουγαν από τους "μηλίτες" (εύχρηστο, φιλικό, μπορείς να κάνεις τα πάντα κ.λπ.). Η αλήθεια είναι ότι το Unix (παρακλάδι του οποίου είναι και το Linux) προϋπήρχε του DOS και ανέκαθεν έκανε "παπάδες" σε σχέση με τα λειτουργικά για προσωπικούς υπολογιστές. Το να μάθεις να κάνεις "παπάδες", φυσικά, απαιτεί επένδυση σε χρόνο και σπαζοκεφάλιασμα. Τίποτε δεν είναι δωρεάν. Αλλά σήμερα, με τόσα GUI στην πιάτσα, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα... Προσωπικά δουλεύω πιγκουίνο (Debian sarge) στο σπίτι και XP στο γραφείο και είμαι ευχαριστημένος κι από τα δύο (Ας είναι καλά το Τμήμα Μηχανοργάνωσης που αγωνίζεται νυχθημερόν για τη σταθερότητα και την ασφάλεια του δικτύου Microsoft στο γραφείο)!
#31~Angel_of_Sin @ 24/6/2006 - 15:58
μουχαχαχαχα!
τα ιδια και τα ιδια με τους τσακωμους!
Αντε,εχετε που εχετε μερικοι windows,εισαστε και υπερηφανοι!!!(N) (N) (N) :X :X :X
#32~McAntonio @ 25/7/2006 - 14:47
Zito to Linux zito i apple. Ta windows na ta rixume sta liontaria(Y)
#33~McAntonio @ 25/7/2006 - 14:50
Distihos omos hrisimopio windows XP:( :( :( (N) (N) :( (N)
#34~McAntonio @ 25/7/2006 - 14:58
Ventrix perimenis tin kopelia su na kani dulia me ton ipologisti? Me exeplixes:o
#35~Unknown @ 7/11/2006 - 13:39
Ta windows einai pipes. Ti kanoun? Dinoun lefta stin Microsoft xaxaxaxaxaxaxa. Linux kai pali Linux. OI kalyteres dianomes einai: Ubuntu/Kubuntu(an protimate KDE) Mandrake, Fedora, SuSE kai Gentoo
#36~borror @ 18/12/2006 - 23:24
Paidia kala ola auta pou lete. kai dikio exete. alla pisteuw oti xrisimopoioume windows giati etsi mas to pasarane. an apo tin arxi mas pasarane to linux na deite pws oloi ta kserane na kanoune compile kai ola ta sunafi. Proswpika asxoloume me linux edw kai 6 mines. Ton teleutaio mina petaksa ta windows kai exw mono linux kai mporw na pw pws me kaluptoun mia xara (efoson den thelw paixnidia. sto linux uparxoun elaxista). kai episis na sas pw giati sixathika ti mixrosoft!!! ws protoetis foititis eixe organwthei ena seminario gia ta vista. kai lew... oloi tha pane as paw na dw na parw mia apopsi!!! kai sas pliroforw oti oti mas eipe autos ekei itan atigrafi apo linux kai apo mac. mas pasarane to side bar me to roloi kai ola auta kai den ikseran ti esti super karamba(den tous rwtisa. upothetw)!!! leme oxi stin AKATONOMASTI ETAIREIA!!!
#37~deathsinger... @ 31/12/2006 - 15:47
Γιατί να βάλεις linux ενώ έχεις windows? προσωπικά δεν έχω δώσει μια δραχμή για windows software και ούτε πρόκειται. Αν βολεύτεις τα Linux με γεια σου με χαρά σου. Αν πάλι την βρίσκεις με windows τα ίδια. Και στο κάτω κάτω με ghostarismena windows ούτε που φοβάμε για ιους. (μονο τις port που προσέχω, αλλα αυτό ισχύει παντού).
#38~mels @ 2/4/2007 - 17:27
Ας πώ και εγω την γνώμη μου μιας και για πρώτη φορά διάβασα εμπεριστατωμένες απόψεις.

Καταρχάς μόνο ασχετος δεν μπορώ να θεωρηθώ μιας και ειναι ο προγραμματισμός η δουλειά μου εδώ και 15 χρόνια.

Linux linux linux μαγική λέξη την ακούς και λες πρέπει να πάρω μια γευση απο αυτό το λειτουργικό.

Ερώτηση πρώτη.
Εβαλα linux to suse
βασικά όλο enter παταγα και μπήκε μόνο του.
κατεβασα και τα rpm αν θυμάμαι καλα τον τύπο αρχείων και εφτιαξα και τους Drivers.
Εβαλα και τα Dns και τα Ip μου και συνδέθηκα στο Ιντερνετ.

Εμπειρία πρώτη.
Ολα τα site οπου εβλεπα ηταν απαίσια ισως γιατι δεν σχεδιάστηκαν για linux.

Εμπειρία δευτερη.
Το να κάνεις edit κάποιο αρχείο σε σχέση με το notepad ειναι πάνω απο τις δυνάμεις κάποιο μέσου χρήστη.

Εμπειρία τρίτη
Σε σκληρ δίσκο 700mega που δοκίμασα να το βάλω απλα δεν ΜΠΑΝΕΙ!!!!!
ενώ τα windows Xp, windows 2000, windows 95 windows 98 και windows NT μπήκαν μια χαρούλα.

Εμπειρία τέταρτη
Δεν είδα πουθενά καμια διαφορά στην ταχύτητα το αντίθετο μάλιστα.

Τελική απορία τώρα.
Και αντε και λεω δεν γαμιετε το αφήνω και θα παίζω με αυτο.
Απο οτι κατάλαβα ο κωδικας για οτι τρέχεις είναι ανοιχτός που σημαινει αυτόματα οτι αν εγώ εχω ενα exe που πουλάω στους χρήστες και που πιθανότατα να χρησιμοποιώ κάποιους αλγόριθμους που δεν θέλω να τους δεί κανείς δεν μπορώ να το πουλάω πλέον σωστα? γιατι πρέπει να δώσω και το Source για να το κάνει Compile ο αλλος.

Εψαξα πολύ ώρα να βρώ κατι που να υπερτερεί απο τα windows 2003 που χρησιμοποιώ μα τον ΔΙΑ δεν βρήκα τίποτα μα τίποτα που να υπερτερει και να είναι και χρήσιμο.

Οταν η δουλειά μου είναι αυτη και ζώ με το να διορθώνω προβλήματα που εχουν οι αλλοι αλλα και να πουλάω το Software μου και οταν το 99% των χρηστων καλός η κακώς εχουν windowz εγώ γιατι πρέπει να εχω ενα πεθαμένο λειτουργικό?
που χρησιμοποιείτε απο το 10% και πολύ λέω σε όλον τον κόσμο.

#39~mels @ 2/4/2007 - 17:28

με αυτην την λογική που παραθέτεις θα επρεπε ολοι να εχουμε το τρίκυκλο το ΜΕΒΕΑ το Ελληνικό αντι γαι αμάξια.
και αυτό μας κάνει την δουλειά μας
εχει ελάχιστες απαιτήσεις σε κάσυιμα και συντήριση
δεν χαλάει ποτέ.
κλπ κλπ.
εχω βαρεθεί να ακούω περι λινουξ συνεχώς προσωπική μου αποψη ειναι οτι τα ατομα που ασχολούνται με linux ειναι προβληματικά σαν χαρακτήρες ως επι των πλείστων και θέλουν να αυτοικανοποιούνται με το να νιώθουν διαφορετικοί.
στην καλυτέρα περίπτωση ισως επειδή η πρώτη τους επαφή ηταν το linux σε κάποιο πανεπηστήμιο να το "βολευτηκαν" και να μην το αποχωρίζονται πλέον.
μπορεί το linux να υπερτερει σε θέματα δικτύου πχ σε μια σχολή αλλα στα σπίτια μας δεν χρειαζόμαστε τετοια ασφάλεια.

και ενα τελευταίο όσον αφορά τα αντιβιωτικά κλπ.
εγώ δεν χρησιμοποιώ κανένα αντιβιωτικό και δουλέβω με 8 Services ανοιχτα ( process οπως τα είπες )
και ομολογώ οτι ΦΥΣΑΕΙ το εργαλείό μου
εχω κάνει το εξής κολπάκι απο εμπειρία πλέον
εχω στο partition C: Μόνο το λειτουργικό μου to c:\windows και στο D: εχω ολα τα αλλα,
εχω κάνει Ghsot ( image το παρτίσιον C: ) και μέσα σε 2 λεπτα επαναφέρω τα πάντα και εχω και backup Μόνιμα.
αν ετρεχα ενα λειτουργικό οσπου να κάνει SCAN θα περναγαν 20 λεπτα και πάλι δεν θα ηξερα αν τους εχει καθαρίσει όλους :)

Και μία ευγενή πρόκληση.
Σκέψου κατι οτι θέλεις ενα πρόγραμμα και αν μετρήσουμε σε πόσο χρόνο θα σου κάνει εσένα την επεξεργασία το Linux και μετα να δούμε και στα windows 2003 πόσο χρόνο θα κάνει.

windows δεν είναι μόνο τα XP είναι και τα NT ξέρεις.

αν ποτε κολήσω ιό κάνω το εξής.

και απο οτι βλέπω και το Site Σου σε ASP ειναι γιατι δεν εβαλες PHP κάτι σαν το PHPBB πχ? (H)
#40~wintermute @ 10/5/2007 - 06:21
Έχω να δηλώσω ότι η καρδιά μου είναι με το λίνουξ και αν και μπορεί να συμμερίζομαι κάποια εκ των επιχειρημάτων εναντίον του, αυτό δεν σημαίνει ότι υπερισχύει συγκριτικά των παραθύρων.

Μελς, τι επαγγέλλεσαι μας αφήνει παγερά αδιάφορους από την στιγμή που δεν επαληθεύεται αλλά ούτε κι έχει να κάνει με την κουβέντα.

Τα επιχειρήματά σου είναι ιδιαιτέρως φτηνά και συγνώμη που το λέω. Αν δεν είδες διαφορά στην ταχύτητα, είσαι στραβός. Η σελίδες δεν φαίνονται απαίσιες, εχτός κι αν χρησιμοποίησες κάποια αρχαία διανομή ή κάποια διανομή με φτωχό γραφικό περιβάλλον που δεν επικεντρώνεται σ'αυτό. Σε σκληρό 700mb το 2007 πρώτον δεν έχει κανένα λόγο να μπαίνει και δεύτερον αν αφαιρέσεις όλα τα περιττά πακέτα αντί να πατάς όλο enter σαν ηλίθιος θα μπει.

Όσο γι'αυτούς που χρησιμοποιούν linux, μεταξύ αυτών θα βρεις τους καλύτερους προγραμματιστές παγκοσμίως, top υπευθύνους ασφαλείας και πολλούς άλλους που ξέρουν να κάνουν κάτι περισσότερο απ'το να πατάνε μόνο έντερ. Αν είσαι προγραμματιστής δεκαπέντε χρόνια, που πολύ αμφιβάλω, θα είσαι μεταξύ των άχρηστων δασκαλάκων γυμνασίου-λυκείου που ρωτάνε τους μαθητές τους πως να κάνουν φορμάτ.
#41~wintermute @ 10/5/2007 - 06:23
:S και απο οτι βλέπω και το Site Σου σε ASP ειναι γιατι δεν εβαλες PHP κάτι σαν το PHPBB πχ?

Μαλακία νάμπερ του! Γουοτς αουτ δε τρακ!
#42~wriwnas @ 18/5/2007 - 15:22
Θέλω να παραθέσω την άποψή μου για το θέμα εμφάνιση και να σας αποδείξω ότι το Beryl του Linux είναι δεκαετίες μπροστά από το Aero των Windows (s)Vista...

Το μόνο που χρειάζεται λοιπόν για να σας πείσω είναι αυτό το βιντεάκι http://www.youtube.com/watch?v=xC5uEe5OzNQ...
#43~Antre @ 1/6/2007 - 14:33
Προσωπικά κάθε τι που βγάζει η microsoft το σιχαίνομαι προτιμώ πάντα άλλες εταιρείες .. είτε μιλάμε για browser είτε για αναπαραγωγή και επεξεργασία ήχου και εικόνας... και το να μάθω να χειρίζομαι ένα διαφορετικό λειτουργικό δεν με τρομάζει... άλλο είναι το θέμα... επειδή οι πλειοψηφία των "πελατών" έχει windows πολλές εταιρείες δεν μπαίνουν στο κόπο να βγάλουν τα προγράμματα και παιχνίδια για linux... ή αν το κάνουν θα το κάνουν αρκετά αργότερα ....
#44~Linux @ 28/7/2007 - 12:47
Συνεργαζομαι με Δημοσιες υπηρεσιες, Οργανισμους.Ιδιωτικες μικρες & μεγαλες εταιρειες.
Η αληθεια ειναι οτι δεν εχω κανενα προβλημα συμβατοτητας.Ποτε & πουθενα. Ακομα με το LINUX (που το χρησιμοποιω καθημερινα 2,5+ χρονια), κανω τη δηλωση μου στην εφορια, τις τραπεζικες μου συναλλαγες & οτι ΔΕΝ τολμπυσα να κανω παλαιοτερα απο τα μπασμενα παραθυρια, λογω ασδαλειας, φυσικα!!

-Να προσθεσω οτι ενα γεονος που μου προκαλεσε μεγαλη & ευχαριστη εκπληξη ειναι οτι σχεδον παντου ειδα να εχουν καποιο-α pc η laptop με LINUX!!
Παρτε το χαμπαρι: Το LINUX ηρθε & κανει επελαση.Τα LINUX ready pc & laptops ειναι γεγονος (& πιο φτηνα αυτα με το προεγκατεστημενο LINUX απο οτι ακριβως τα ιδια μηχανηματα, με windows!)
H συντριπτικη πλειοψηφια των προγραμματιστων το γυριζει σε LINUX.
Oi εταιρειες βγαζουν πια drivers & για LINUX.
-Eιναι απλουστερο σε ολα. Εγκατασταση, εγκατασταση εφαρμογων, χειρισμο,ελεγχο, παραμετροποιηση,κλπ.
& αναμφιβολα σταθεροτερο & ασφαλεστερο & ΕΛΕΥΘΕΡΟ!
#45~Denara @ 2/8/2007 - 23:43
παντως ειναι γεγονος οτι αν εχεις συνηθισει με τα windows μετα ψιλοδυσκολευεσαι με τα linux.
Μια μερα εκανα ελαχιστοποιηση ενα site και παιδευομουν αν το βρω 2 μερες! o)
#46~tsirko @ 27/8/2007 - 05:24
Αντε να πω και εγώ την εμπειρία μου! Συγχωρείστε μου τυχών ορθογραφικά αλλά είναι 5 η ώρα το πρωί. Είμαι (ακόμα θεωρώ τον ευατο μου) χρήστης windows. Πριν από 5 μήνες περίπου έβαλα linux στο μηχάνημα κρατώντας και τα windows σε αλλο παρτιτιον. Έβαλα τα Ubuntu και αγάπησα το gnome περιβάλλον όχι όμως και το KDE που εγκατέστησα αργότερα!
άρχισα να παίζω με τα Linux μου και τα βρήκα ιδιαίτερα εύκολα! Ομολογώ πως δυσκολεύτηκα και ακόμα δεν μπορώ με το compile! βέβαια δεν το έχω ψάξει ιδιαίτερα αφού μπορούσα να βρω τις εφαρμογές που ήθελα μέσω synaptic ή σε κάποιο site σε .deb μορφή που είναι γελοίο να εγκατασταθεί! Καλό θα ήταν όμως να υπάρχει κοινό σύστημα εγκαταστάσεων ανάμεσα στις διαφορες διανομές ή να υπήρχαν στα επίσημα site τα deb (για ubuntu) και όχι μόνο το source code!
Εμφάνιση: Των windows είναι πολύ καλύτερα όταν μιλάμε για out of the box αλλά όταν πέρασα to compiz fusion με emerald για window decoration απλά έκανε παπάδες που τα Vista ούτε στα πιο τρελά όνειρα τους!
Stability: Τα ουμπουντου μου ειναι πολύ πιο σταθερά απο τα windows μου αλλα δεν είμαι ικανοποιημένος ακόμα... ελπίζω τα mac να με κερδίσουν (ξέφυγα)

Προγράμματα: Υπάρχουν πάρα πολλά αλλα υπάρχουν συμαντικες ελιψεις! Adobe Photoshop, Premier απλά με κρατάν στα windows! οκ υπάρχει το gimp αλλα απλα δεν συκρινεται! Αλλά στάσου! Δεν φταίνε τα linux που η adobe νοιάζεται μόνο για MS και apple! (sic) Windows Live Messenger! οκ καλό το kopete και το pidgin αλλα χωρίς υποστιριξη για webcam+voice! α! μου λύπουν και το κλεψιμο των custom emoticon! (sic) Απαίσιο βρίσκω και το ηλίθιο "Κ" μπροστα απο οσα προγραμματα χρησιμοποιουν KDE περιβάλλον!

Ασφάλεια: Μαλακίες θα συζητάμε τωρα; Απλά στα linux δεν με απασχολει!

Νομιμότητα: Ολοι εσείς που μιλάτε για άπειρα προγράμματα στα windows, πόσα έχετε αγοράσει; αν έχετε δλδ νόμιμα windows! εγω πάντως νιώθω τύψεις! :-P

#47~tsirko @ 27/8/2007 - 05:49
Out of the box: Τα widows υπερέχουν χαλαρά σε μικροπράγματα π.χ. το usb mouse μου στα linux πρέπει να το βγάλω και να το ξαναβάλω για να κάνει mount! αλλά τα linux μεγάλα! :P για μένα π.χ. τα sessions στα windows (start up) τα πειράζω με tune up που δεν είναι τσάμπα! βρίσκω επίσης θαυμάσιο ότι τα αγαπημένα προγράμματα όπως το FF το η σουίτα γραφείου προϋπάρχει!

Support: εξαρτάται τη διανομή στα ubuntu ειναι θαυμάσιο βλέπε ubuntu forum! (και ειναι και τσάμπα!)

User frendly: και τα δυο λειτουργικά ειναι αρκετά καλά σε αυτο το τομέα! (μιλαω παντα για linux ubuntu!) απλα από μικρα είμαστε σε windows! ειναι θέμα συνήθειας!

Παιχνίδια: Linux SUCKS! αλλα ρε παιδια μη λέμε μαλακίες τα παιχνίδια στα linux είναι free και απο ανθρώπους με μεράκι, οχι απο την Ε.Α. Games ή την Rockstar! Εδώ δεν κατάφερε ο Steve να τους πείσει θα τους πείσουμε εμείς!?
Μπορείς όμως να παίξεις αρκετά μεσω Wine ή Cadega! Πρέπει να κοπιάσεις όμως!

Μουσική: Ένα θα πω! Amarok! (sic)x2

Drivers: υπάρχουν προβλήματα αλλα το support ειναι τεράστιο! (forum)

Τιμή: Vista Ultimate 600+ euro
Linux με σουίτες και εφε και και και 0 euro (το φπα συμπεριλαμβάνεται! :P)

Ξέχασα τιποτα; αν ναι πειτε μου!
#48~transwave @ 12/3/2008 - 13:52
Ναι μεν αλλά...

- Η μούφα #5 δεν είναι μούφα.
- Το θέμα του support μέσα από φόρα δεν είναι ούτε για τον αρχάριο χρήστη, ούτε για να λέμε ότι το σούσε μας πλεονεκτεί έναντι των win. Είναι ένα μείον.
- Με πονάει η μέση μου.

#49~fox_hound @ 23/9/2008 - 21:49
Καλησπέρα, τετοια εποχη πριν 2 χρόνια ξεκίνησε η επαφή μου με τα linux οταν γυρίζοντας απο τις διακοπές τα παντζουρια(windows) αρνούνταν να ξεκινήσουν...Αγανακτισμένος είπα να κανω απόπειρα με τα linux μιας και δεν υπηρχε πιθανότητα να τα σκατώσω με τα partition και να χάσω και τα windows...Ετσι και έγινε εβαλα τα xp απο την αρχη και κρατησα και ενα διαμέρισμα και για τα fedora.Στην αρχη ένοιωσα ανάπηρος αφου ουτε wallpaper δεν μπορουσα να αλλαξω στο gnome.Αλλα μετα απο 1-2 εβδομάδες την επιφάνεια εργασίας την χειριζόμουν όπως των windows. Μ'αρεσε πόλυ το όλο σύστημα του package manager αφου τις περισσότερες φορες δεν χρειαζόταν καν να ψάξω μία εφαρμογη στο internet αφου την κατέβαζα απο 'κει! Ωφειλω να ομολογήσω οτι να κάνω μεταγλώτηση απευθείας απο κώδικα με δυσκόλεψε πιο πόλυ απ'ολα αλλα την βρήκα την άκρη μου στο τέλος. Αυτα τα δυο χρόνια αν κάνω ενα απολογισμό για το linux μπορώ να πω οτι πλέον κάνω format(ουτε καν format αναβάθμηση...) μόνο για να βάλω την τελευταία διανομη, Οι φορές που κόλλησε το pc είναι μετρημένες στα δάχτυλα, η λέξη ιος δεν υπαρχει πλέον στο λεξιλόγιο μου, τα πάντα ειναι τζάμπα,νόμιμα και ενημερώνονται με της τελευταιες εκδόσεις σχεδόν αυτόματα και οσα προγράμματα και αν εγκατέστησα το pc δούλευε όπως την πρώτη μερα!
Απορίες είχα και έχω άπειρες αλλα χάρη στα διαφορα foroum(ειδικά στο linuxformat.gr) έμαθα αρκετα.Ακόμα και η αδερφή μου που χρησιμοποιεί και αυτη το pc εξοικειώθηκε αρκετά εύκολα.
Οσο γι'αυτους που λένε οτι δουλεύουν παραθυρα γιατι δεν υπάρχει μια αντιστοιχη τοσο πληρης εφαρμογη όπως το photoshop ή δεν μπορούν να παίξουν παιχνίδια στο linux προτείνω να δοκιμάσουν το wine ή για πιο αξιόπιστα αποτελέσματα μέσω ενος virtual machine...

Υ.Γ. tsirko υπαρχει και η λύση του amsn που υποστηριζει webcam+voice
#50~Bluejak @ 26/1/2009 - 18:07
Αν και έχω ξαναδιαβάσει αυτό το άρθρο στο παρελθόν αρκετές φορές,θέλω να γράψω και εγώ το σχόλιο μου.
Ήμουν χρήστης των windows περίπου επτά χρόνια..ξεκίνησα `απο τα win98,μετά windme και μετά xp.Πάντα λοιπόν με θυμάμαι με μια δισκέτα fdisk στην άκρη του γραφείου και δίπλα το cd των windows (πειρατικό) είμαι ένας χρήστης που μου αρέσει να πειράζω το λειουργικό και να "ρισκάρω", έτσι λοιπόν πάντα ήμουν με το άγχος "ωχ θα χάσω τα δεδομένα,χω την άλλη εβδομάδα πάλι φορμάτ" (τουλάχιστον μια φορά τον μήνα έπρεπε να γίνει αυτή η διαδικασία) οι λόγοι ? τα ενοχλητικά pop-ups,οι ιοί,η αυστάθεια του λειτουργικού,η παρακμή του λειτουργικού σε όλους τους τομείς (ασφάλεια,ταχύτητα,απόδοση,αξιοπιστία) εν συντομία όλο αυτό γινόνταν χρόνι,,όσπου είχα μια συζήτηση στο chat με κάτι παιδία του ftou.gr που πήρα μια απόφαση.Να δοκιμάσω και εγω τι είναι αυτό to "Linux" (είχα κάνει και παλιά μια απόπειρα με dual boot πράγμα που απέτυχε γιατί στα δύσκολα υπάρχει η κλασσική λύση των παραθύρων.) Ετσι λοιπόν έγινε,ζορίστικα για καμιά βδομάδα και αυτό ήταν.
Δεν μπορώ να πω πως μου έχει λείψει κάτι απο windows,δεν υπάρχει κάτι που έκανα και δεν μπορώ να κάνω κάτι.Ισα ίσα..Έχω linux εδώ και 2 χρόνια,δεν το μετάνιωσα ποτέ,
Είμαι νόμιμος,είμαι ασφαλής,είμαι σίγουρος είμαι χαρούμενος :P
#51~nioniosmeg @ 24/6/2010 - 23:45
Εγκατέλειψα στο διάβασμα κοντά στο εικοστό σχόλιο, να το αναφέρω.

Λοιπόόόόόόόόόόν. Έχω για κανονικό PC το αγαπημένο μου macmini με το Tiger. Όχι Leopard. Όχι Snowleopard. Tiger. Που σημαίνει Mac OS 10.4.11, ενώ το 10.7.0 είναι στα σκαριά.
Οφείλω να δηλώσω ότι γαμάει και δέρνει. Το tiger το έχω dual boot με fedora και όλα δουλεύουν τέλεια. Έχω windows μόνο σε λάπτοπ και μπορώ να πω ότι τα χρησιμοποιώ μόνο για κάνα παιχνίδι να περνάει η ώρα. Σε όλους τους υπολογιστές υπάρχει ένα πρόβλημα. Δεν δουλεύει το scanner μου, της Canon. Φυσικά, δουλεύει με το Mac και το Fedora μιας και είναι driverless, αλλά τα Windows είναι καλύτερα, γιατί έτσι λέει ο ξάδερφος, ε; Ο προτζέκτορας που έχουμε στο σχολείο δεν δούλευε με τα Vista, έφερα το Powerbook όμως στο σχολείο και δούλευε τέλεια. Αλλά τα windows είναι καλύτερα γιατί έτσι λέει ο ξάδερφος, ε;;;

Ο πατέρας μου με μεγάλωσε με windows 95 και 98, είναι καθηγητής πληροφορικής, κι όπως αναμενόμενο κι εγώ έμαθα την "τέχνη" από 6 χρονών και βγάλε. Στο νηπιαγωγείο τουλάχιστον ήξερα να κάνω τα "βασικά" που έκανε η κοπέλα του Ventrix κάπου προς τα πάνω. Ο πατέρας μου όμως από την εποχή των 2000 είναι αμετανόητος Λινουξάς. Το ότι εγώ επέλεξα το Mac και το Linux, δεν είναι τυχαίο. Δεν έχω κάτι παραπάνω να πω. Απλά ότι όποιος χρησιμοποιεί ακόμα Windows, επειδή εξαπλώθηκαν τη δεκαετία του 90', είναι απλώς θύμα του marketing.

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.