Στείλε λεφτά στο ftou.gr
Μεγάλες στιγμές της αρχαιότητας: Ο δάσκαλος να ρίχνει ξύλο και βρισίδια στους μαθητές. Όχι οι μαθητές στο δάσκαλο όπως σήμερα
Παρασκευή, 29 Μαρτίου

Webmaster 9/5/2007 7:41:00 πμ

Άλλαξες λειτουργικό. Μυαλά όμως;

Φέξε μουΒλέπουμε τον τελευταίο καιρό μεγάλο ρεύμα απογοητευμένων ή απελπισμένων πρώην χρηστών Windows να έρχονται προς το Linux. Και ενώ κάποτε στη μόδα ήταν το dual boot, τώρα τα πετάνε τελείως και γίνονται κανονικοί λινουξάδες.


Όμως οι καινούργιοι που μας έρχονται στο Linux με τη (λάθος) νοοτροπία που κουβαλάνε δεν είναι παραγωγικοί. Κάποια στιγμή θ' αγανακτήσουν κι αυτοί κι εμείς και θα πάψουμε να ασχολούμαστε μαζί τους γιατί μας τραβούν πίσω. Προς τούτο, φάε αυτή τη φόλα στα ματάκια σου, για να εμπεδώσεις κι εσύ αυτά που εμείς θεωρούμε αυτονόητα και να μην κλαψουρίζεις και φωνάζεις "άερο, άερο" κι αφήνεις πανικόβλητος πορδές στη μέση της νυχτιάς (sic).


Εμφάνιση


Την πρώτη φορά που μπουτάρεις στο καινούργιο σου λειτουργικό, κατά πάσα πιθανότητα θα πάθεις σοκ με την εμφάνιση. Με εξαίρεση το Ubuntu και κάποια άλλα που είναι προσεγμένα, οι περισσότερες διανομές έχουν δυστυχώς άσχημα προεπιλεγμένα θέματα, εικονίδια και φόντα. Ειδικά η Fedora το έχει παραξεφτιλίσει στην παλιατζούρα - αν και τώρα στη Fedora 7 φαίνεται να συμμορφώνονται.


Μη μασήσεις. Το theme που θέλεις θα το βρεις από το Internet. Έχεις Gnome; Γράψε gnome themes στο Γούγλη και θαύμασε. Έχεις KDE; Παρομοίως.


Σήμερα που σου γράφω, από εμφάνιση και εφέ το Linux έρχεται πρώτο με διαφορά. Beryl - και πολλά είπα.


Το terminal


Η εταιρεία της οποίας το λειτουργικό χρησιμοποιούσες ως τώρα, σου έχει ποτίσει το μυαλό με την ιδέα ότι τα πάντα πρέπει να γίνονται με το ποντίκι και πως ό,τι δε γίνεται με το ποντίκι είναι πολύπλοκο και δύσκολο. Μέγα σφάλμα. Μπορεί να τους βολεύει να σκέφτεσαι έτσι μιας και δεν ήταν άξιοι να φτιάξουν ένα terminal της προκοπής, όμως η πραγματικότητα είναι τελείως άλλη. Όταν κάνεις τη δουλειά σου με εντολές από το terminal κερδίζεις πολύ χρόνο. Είτε δουλεύεις σε runlevel 3, σε μια μαύρη οθόνη με έναν κέρσορα που αναβοσβήνει, είτε δουλεύεις σε παραθυρικό περιβάλλον, το terminal θα σου λύσει τα χέρια.


Να μάθεις να κάνεις τις δουλειές σου με το terminal. Όσες περισσότερες γίνεται. Σκέψου την ταλαιπωρία και το ζόρι σου να πατήσεις το μενού, να πατήσεις το υπομενού, να βρεις το πρόγραμμα που ενώνει δύο .mpg ταινίες: Ανοίγεις το πρόγραμμα με το ποντίκι. Πατάς στο File, Open, ψάχνεις στους φακέλους να βρεις τις δύο ταινίες και διαλέγεις settings. Γράφεις το καινούργιο filename στο popup παράθυρο που βγαίνει και πατάς OK και αρχίζει η μετατροπή. Μόνο για βιτσιόζους: Εκεί που τελειώνεις και κλείνεις το πρόγραμμα, να σε ρωτάει: "Θέλεις σίγουρα να κλείσω;" Πάρε τώρα αυτή τη γάγγραινα και τη σήψη και σύγκρινέ την με την αεράτη μαγκιά να γράψεις μια εντολή στο terminal:


cat movie1.mpg movie2.mpg >joinedmovie.mpg

Στο λόγο μου, τα γράφω αυτά και χαμογελάω.


Η βοήθεια


Η εταιρεία σου παρείχε βοήθεια μέχρι τώρα. Κι αν όχι αυτή, λόγω δημοφιλίας του λειτουργικού, το support σου το παρείχε ο ξάδερφος και γενικά ο κάθε φρεσκοξυρισμένος ξερομπορόλας που όταν άρχιζε να σου λύνει τα προβλήματα ηδονιζόταν το είναι του και αποκτούσε νόημα η ανιαρή του ύπαρξη. Μα εδώ τώρα αλλάξανε τα πράματα. Το support σου το παρέχει η κοινότητα της οποίας τώρα είσαι μέλος. Να γραφτείς στο forum της διανομής σου. Να γραφτείς σε mailing λίστες. Να μάθεις να χρησιμοποιείς την εντολή man, το manual του Unix. Να μάθεις να ψάχνεις στο ίντερνετ.


Με άλλα λόγια: Να μάθεις πέντε πράματα για το αμάξι σου μπας και χαλάσει και όχι να κάθεσαι σαν μαλακισμένη χαζογκόμενα που κάνει ωτοστόπ στην εθνική περιμένοντας τον ιππότη στο κάμπριο να της αλλάξει ρεζέρβα. Κλεμμένη από σενάριο τσόντας η παρομοίωση.


Η συνήθεια


Να πάρεις χαμπάρι ότι από δω και μπρος ο προσωπικός σου φάκελος θα λέγεται /home/yourname και όχι το παιδιάστικο "Τα έγγραφά μου". Να μάθεις τα μυστικά της Gnome και του KDE. Να φτιάξεις τους φακέλους σου και να οργανώσεις τα αρχεία σου. Να νιώθεις άνετα.


Καλωσόρισες στο λειτουργικό σύστημα που σου δίνει τη δύναμη να μάθεις γι' αυτό, να το ρυθμίσεις όπως θες και να το χρησιμοποιήσεις δωρεάν για το καλό ή το κακό σου.

Μαθήματα Rohala Art

Σχόλια:

#1~kirkosdr @ 14/5/2007 - 18:33
Το terminal:

Εδώ συμφωνουμε...
Ηθελα να τυπωσω ενα pdf, αλλα ο εκτυπωτής του πανεπιστημιου επερνε μονο εγραφα σε postscript.

Στο λαπτοπ με τα XP.
Βρισκεις προγραμμα για μετατροπή. Κατεβαζεις εγκαθιστας. File --> open. File --> Save As.. κ.λ.π. Μετά, βρισκεις προγραμμα για να ανοιγεις αρχεια .ps. Το κατεβαζεις, το εγκαθιστας. File --> Print .... ΟΚ. Θελετε σιγουρα να κλεισει το προγραμμα ταδε? (για το ανοιγμα των ps). Θελεις σιγουρα να κλεισει το προγραμμα δεινα? (για την μετατροπή).
Μετά απο όλα αυτά, το εγγραφάκι μας εχει εκτυπωθει.

Στο terminal του solaris:
pdf2ps egrafo.pdf
lp egrafo.ps
Και τελειωσα. Αυτο ήταν, το terminal με κερδισε

Εμφανιση

Εδώ διαφωνουμε. Οπως και να το κανουμε, το aero και IE7, μπορει να μην εχουν τις δυνατοτητες του XGL και του firefox, αλλα ειναι μακραν πιο ομορφα και εφετζιδικά. Καμια σχεση με ερασιτεχνικά σχεδιασμενες καρτελες και παραθυρα, δηλαδλη.

Η βοηθεια

Και εδώ διαφωνουμε...
Στο linux, σε περιπτωση που εχεις ενα προβλημα γραφεις στο αντιστοιχο forums, και ΑΜΑ ΤΥΧΕΙ και το διαβασει καποιος που ξερει, ΜΠΟΡΕΙ να εχει ορεξη να σου απαντησει. Αλλιώς, κατσε και τραβα το ζορι μονος σου. Συμφωνω ετσι μαθαινει κανεις, αλλα αμα εχει κολλήσει το συστημα και δεν μπουταρει, που ορεξη για μαθηση. Οι περισσοτεροι θελουν λυσουν το προβλημα στα γρηγορα ώστε να ξαναλειτουργησει το PC τους

Η συνηθεια:

Εδώ συμφωνουμε. Αν από 8 χρονων βλέπεις D:\fakelos και C:\windows, αντε μετά να συνηθίσεις ότι υπάρχει μονο root, και ο fakelos βρισκεται στο /cdrom/fakelos, και τα αρχεια συστηματος στο /bin. Σε ξενιζει ρε αδερφε.
#2~wriwnas @ 18/5/2007 - 14:54
kirkosdr, πω πω... Κι εδώ διαφωνούμε πλήρως...

Η συνήθεια

(Αρχίζω λίγο ανάποδα, γιατί είμαι ανάποδος, και σου λέω τα παρακάτω)

Φίλε μου, κι εγώ από 8 χρονών (τουλάχιστον τότε άρχισα να καταλαβαίνω τι βλέπω) έβλεπα C:\ και άλλες αισχρότητες... Δυστυχώς τις συνήθισα. Δυστυχώς τις είχα πάνω από 5 χρόνια στο κεφάλι μου ως κάτι καλό. Ευτυχώς από το 2001 άρχισα να ασχολούμαι σοβαρά με το Linux (καλά, όχι και τόσο σοβαρά. Λόγω μαθημάτων πολλές φορές δεν προλάβαινα ούτε ν' ανοίξω τον υπολογιστή για αρκετή ώρα, ώστε να καταλάβω ποιο ήταν ακριβώς τα διάφορα προβήματα που μου πετούσε το (τότε) SuSE 7.0 (ναι, ντρέπομαι... Άρχισα από suse, αλλά τι να κάνω; Όλοι από κάπου πρέπει ν' αρχίσουμε!!!). Τα τελευταία δύο χρόνια όμως (φοιτητής τώρα) ασχολούμαι ανελειπώς με το αγαπημένο μου Ubuntu (είμαι του debian κατά βάση, αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσα ακόμη να λειτουργήσω κάποιο hardware ακόμη) και έχω γίνει τζιμάνι!

Τέλος πάντων... Ξέφυγα. Το θέμα είναι ότι το /home/orion μου ακούγεται πολύ πιο ωραίο από "My Documents". Ποιανού τα Documents; Αν έχω 8 χρήστες στον υπολογιστή μου;

Εμφάνιση

Εδώ διαφωνώ σε σημείο που σκοτώνω άνθρωπο!!! Είδες ποτέ MacOS X να πετάει τα τρελά εφέ του (εδώ και 4 χρόνια, νομίζω, ενώ τα Windows τώρα σκέφτηκαν να αντιγράψουν μερικά από αυτά). Είδες ποτέ τον τρισδιάστατο κύβο του Beryl με χιόνι; Δεν το νομίζω...

Η βοήθεια

Ασχολίαστο. Αν θέλεις υπολογιστή χωρίς προβλήματα, πάρε Mac. Δεν έχω να πω τίποτε άλλο. Ψάξε μόνος σου και μάθε.
#3~fotisman @ 19/5/2007 - 14:05
Δε κατάλαβα! Γιατί ντρέπεσαι που άρχισες με Suse? :p Μια χαρά διανομή είναι. Ειδικά οι τελευταίες εκδόσεις.

Εγώ αντιθέτως άρχισα με UBuntu και δε μπορώ να πω ότι με ικανοποίησε. Συνέχισα σε Suse και έμεινα εκεί. Την hardware υποστήριξη και τις ευκολίες της SuSe δεν τις βρήκα αλλού! :D

kirkosdr
Πραγματικά δεν έχεις ιδέα τι θα πει Xgl και Beryl κτλ για να το λες αυτό για την εμφάνιση.
Όσο για την βοήθεια εσύ έβγαλες ποτέ άκρη με τη βοήθεια της MIcrosoft? Και για τα windows στην βοήθεια των χρηστών κοιτάς.
#4~kirkosdr @ 19/5/2007 - 16:44
H συνήθεια

Μα, αυτο ακριβώς λεω. Ειχα συνηθίσει στο αισχρο συστημα ABCD... σε στιλ νηπιαγωγειου, και στο UNIX (με αυτο ασχολουμαι περισσοτερο, λογω πανεπιστημιου) ζοριστηκα λιγο. Αλλα τώρα καταλλαβα ότι το συστημα αρχειων του UNIX ειναι κλάσης ανωτερο. Ρε παιδια, ποιος σας ειπε ότι θελω η αριθμιση στα drives του φορητού μου να αρχιζει από το C: ? Το Α:,Β: ειναι για τις 3,5 και τις 5,25 disks σου λεει. Ωραια, βρες μου εσυ μπιλ ένα PC με 5.25 disk σημερα, και θα κατσω να με... Αλλα μη αλλαζουμε κατι που λειτουργει. Σωστα? Ασε που με τα εικονικα drives τα card readers και τα flash drives που εχω φτανω στον σταθερο χαλ(λ)αρα μεχρι το M: Για να μην μιλήσω για τις τραγικες περιπτωσεις όπου δυο drives παιρνουν το ιδιο γραμμα.
Τεσπα, αυτο το συνηθισα. Σταματησα επίσης να αποκαλω το terminal "command line" και αρχισα να το χρησιμοποιω. Τώρα μενουν οι συσκευες. Βλέπεις στις συσκευες το ειδικο αρχειο υπάρχει ήδη μεσα στο /dev, και ότι δεν χρειαζεται να περναω αρχεια inf και sys, αλλα να ρυθμισω το αρχειο που υπάρχει ηδη.
Ασχολουμαι με το UNIX/linux μολις τα τελευταια 2 χρονια, μετα απο εκεινον τον ιο που με εκανε να χασω... (η συνεχεια γνωστη)

Η Βοηθεια

Α, εδώ διαφωνουμε. Στη knowledge base βρισκεις πιο ευκολα βοηθεια. Γενικά, στα windows βρισκεις πιο ευκολα βοηθεια. Στο UNIX/linux πρέπει να κατσεις μονος σου, να ψαξεις και να μαθεις. Και αυτο ειναι βαρετο (παντα μιλάω ειλικρινα).
Και μην μου ξαναπεις να παρω mac, γιατι εδώ ειναι που σκοτωνω ανθρωπο. Θελω τα GAMES μου, τις καρτες tv μου και αλλα τετοια. Θέλω να βλέπω radeon και επεξεργαστες να δουλευουν max

Η εμφανιση

Εχμ, μικρή ερωτησουλα... ΠΟΣΟΙ ποσοι ξερουν να βαλουν XGL? Για σενα μπορει να ειναι ευκολο, εγω παιδευτηκα και κατι εκανα με το BERYL στο ubuntu, αλλα για το 95% του πληθυσμου ειναι τεχνικά αδυνατον. Ενώ στα vista, το aero ειναι ηδη ενεργοποιημενο στο πρωτο boot.
#5~fotisman @ 20/5/2007 - 00:03
kirkosdr
xgl και Desktop Effects είναι εγκατεστημένα και ενσωματομένα πχ στο Suse 10.2. Πατάς απλά το κουμπάκι Enable.

Υπάρχουν οδηγοί, manuals, start guides και bases και στο linux για την κάθε διανομή.

Μάλλον έχεις καιρό να ασχοληθείς. Ψάξου λίγο.
#6~wriwnas @ 20/5/2007 - 03:59
kirkosdr, αυτό που είπες για το Mac με έστειλε... Η Radeon X1600 και πάνω είναι η στάνταρ κάρτα γραφικών που χρησιμοποιείται σε Mac, εκτός από iMac και MacBook... Πλέον όλα τα καινούρια Mac τρέχουν (πραγματικά τρέχουν σαν τρελά) με τους Core 2 duo και quad. Και μάλλον σου ξέφυγε το τέρας MacPro με 2 Core 2 Quad (κοινώς 8 πυρήνες υπό τον απόλυτο έλγχο των δακτύλων σου) και το απίστευτο υπόλοιπο hardware (βαριέμαι να αναλύω, ψάξε και πάλι μόνος σου).

Και αν θέλεις η κάρτα γραφικών και ο επεξεργαστής να τρέχουν στο full για εσένα και μόνο και όχι για τα 40 AntiVirus, AntiSpam, AntiSpy, AntiUser και άλλα πολλά τέτοια, τότε θα πρέπει να αναγνωρίσεις την απόλυτη υπεροχή του Mac! Επιπλέον όλες οι σοβαρές εταιρίες παιχνιδιών έχουν βγάλει εκδόσεις για Mac, οι οποίες περιέργως τρέχουν απίστευτα καλύτερα σε Mac απ' ότι σε Παραθύρια...

Επιπλέον. Για να σου αποδείξω την υπεροχή του Mac έναντι της μετριότητας 3ης κατηγορίας της Μικρομαλακής θα σου πω το εξής: Έχω έναν σταθερό υπολογιστή με Core 2 Duo E6400 στα 2.14 GHz με 2 MB L2 cache, 1 GB RAM, 80 GB HDD SATA II (μόνο για το λειτουργικό), και nVidia GeForce 7600GT με 256 RAM. Επίσης έχω ένα MacBook με Core 2 Duo με 4 MB L2 cache στη φορτητή του έκδοση (δε θυμάμαι μοντέλο) στα 2.0 GHz, ίδιο σκληρό, ίδια RAM και κάρτα γραφικών μία Intel Extreme Graphics κάτι (η οποία παρεπιπτώντως με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο!! Πραγματικά δεν περίμενα τέτοιες επιδόσεις!!!). Το MacOS X 10.4.9 Tiger έχει περισσότερα και πιο πολύπλοκα εφέ από τα (s)Vista, χωρίς όμως να έχει την απαίτηση της τρελής κάρτας γραφικών, όπως τα Παραθύρια. Επιπλέον το ψιλοθηριάκι σταθερός που σου περιέγραψα λίγο πιο πριν ζορίστηκε λίγο στο Aero (φρέσκια εγκατάσταση σε πλήρως φορμαρισμένο σκληρό), όχι όμως και στο Beryl! (δυστυχώς ακόμη δεν κατάφερα να του βάλω Mac ακόμη, αλλά το προσπαθώ.)..

Επίσης είπες ότι θέλεις κάρτες TV και άλλα τέτοια. Ποιος σου είπε ότι στο Mac δε λειτουργούν; (και μάλιστα καλύτερα απ' ότι στα παραθύρια...)

Τα συμπεράσματα δικά σου...
#7~wriwnas @ 20/5/2007 - 04:12
fotisman, το Suse με κάνει να ντρέπομαι, γιατί μέχρι και την 10.2 τουλάχιστον δεν μπορούν ούτε ένα μονοπάτι να κρατήσουν σταθερό. Επιπλέον το gnome βρίσκεται κάτω από το /opt/gnome (πράγμα που έμαθα ότι θα αλλάξει στην 10.3)... Δεν αντιλέγω ότι είναι μία πολύ αξιόλογη διανομή και το Yast (το εργαλείο που την κάνει να ξεχωρίζει) είναι πολύ καλοδουλεμένο, αλλά το Debian είναι άπιαστο. Είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει στο Unix από την πλευρά Linux (κατά τη γνώμη μου) και έχει πολύ καλή οργάνωση.

Επιπλέον σε ενημερώνω ότι στον σταθερό τρέχω το 10.2, διότι είναι το μόνο που έκατσε καλά, αν και έχω κάποιες ιδέες για το Ubuntu 7.04...

Α! Και κάτι τελευταίο για τον kirkosdr: Απαντάω στο "ΠΟΣΟΙ ποσοι ξερουν να βαλουν XGL?" και σε όλες τις ερωτήσεις του τύπου "Πόσοι μπορούν; Πόσοι ξέρουν; Πόσοι είναι άσχετοι;" κ.τ.λ. εύκολα και απλά.

Η ο υπολογιστής δεν είναι τηλεόραση. Όσοι είναι ακόμη άσχετοι με πολλά πράγματα στους υπολογιστές τα έχουν μπερδέψει λίγο μεταξύ τους. Η αξία του υπολογιστή είναι ότι σε βάζει να σκέφτεσαι, να ψάχνεσαι, να μαθαίνεις, να πειραματίζεσαι και γενικότερα βάζει τη φαιά ουσία σου σε λειτουργία. Αν εσύ θέλεις κάτι που απλά να λειτουργεί και να μην παρουσιάζει προβλήματα και όλα τα εύκολα και απλά, κάνε παπουτσοθήκη το πισί σου και αγόρασε μία 40άρα τηλεόραση και ένα συστηματάκι 7.1 για να χαίρεσαι. Αν ήθελες πραγματικά να έχεις υπολογιστή, θα ψαχνόσουν περισσότερο χωρίς να βαριέσαι και πιθανότατα να είχες και Mac... ... ... ...
#8~Odiosamato @ 2/6/2007 - 17:40
Παιδια καλα ολα αυτα που λετε, και εγω φανατικος Linux ειμαι ,αλλα εχω αρεκτα χρονια εμπειρια.
Η πληροφορικη πρεπει να ειναι προσιτη σε ολους ακομα και στην απλη νοικοκυρα που θα πατησει στον explorer να βρει συνταγες στο ιντερνετ.
Αυτα που λετε τοση ωρα ποσοι μπορουνε να τα παρακολουθησουνε και να τα καταλαβανουνε. Ελαχιστοι!!
Η μικροσοφτ ειτε μας αρεσει ειτε οχι εβαλε τον υπολογιστη στα σπιτια ολων κατι που δεν θα γινει ποτε με τα Linux.
Tις δυνατοτητες που σου δινουνε τα Linux τις πληρωνεις με αρκετες ωρες σπαζοκεφαλιας και ψαξιματος κατι που πολλοι δεν εχουνε την δυνατοτητα και την ορεξη να κανουνε και τους καταλαβαινω απολυτα.
Σιγουρα οι Mac ειναι υπολογιστες που δεν σου βγαλουνε ποτε προβλημα αλλα εκει παιζει το θεμα τιμη.
Αν εχεις φραγκα παρνεις Μαc χωρις δευτερη σκεψη.
#9~wriwnas @ 6/6/2007 - 23:55
Odiosamato, φίλε μου.

Σεβαστή η άποψή σου, αλλά διαφωνώ απόλυτα στο θέμα τιμής. Ένα MacBook κοστίζει 1400 EUR, ένα iMac περίπου 1000 EUR, ενώ ένα MacMini περίπου 700 EUR...

Αντίστοιχα ένας υπολογιστής με τα καινούρια Windows Φτύστα κοστίζει περίπου τα ίδια χρήματα με ένα MacMini...

Δεν ξέρω για σένα, αλλά στο θέμα του φορητού κυρίως πιστεύω ότι ένα MacBook αξίζει τα λεφτά του μέχρι και το τελευταίο λεπτό! Όταν θα πάρεις έναν Acer με τα ίδια λεφτά και θα δώσεις 300 EUR μόνο για τα Windows του χωρίς να αξίζουν ούτε να σε πληρώσουν για να τα πάρεις...

Επιπλέον πιστεύω ότι την ευκολία και την ομορφιά του Mac δεν μπορεί να τη φτάσει κανένα άλλο λειτουργικό... (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Την ομορφιά του ίσως να τη φτάνει και να την ξεπερνάει μάλιστα το Beryl...)

Τέλος στην τιμή ενός Mac περιλαμβάνεται και ο πραγματικά Τ-Ε-Λ-Ε-Ι-Ο-Σ σχεδιασμός του. Αυτή τη στιγμή γράφω αυτές τισ γραμμές στο πληκτρολόγιο ενός καινούριου MacBook και πραγματκά είναι το πιο βολικό πληκτρολόγιο που έχω χρησιμοποιήσει (και πίστψέ με, έχω χρησιμοποιήσει πολλά διαφορετικά).

Τελευταίο επιχείρημα είναι η ποιότητα κατασκευής. Πίεσε με το δάχτυλό σου το πλαστικό κάλυμα του ενός φορητού υπολογιστή. Σε έναν (σχεδόν) οποιοδήποτε φορτητό αισθάνεσαι ότι θα περάσει από την άλλη πλευρά, ενώ σε ένα Mac αισθάνεσαι ότι είναι απόλυτα συμπαγές... Αυτή είναι η εντύπωση που δίνει σε μένα τουλάχιστον...

Τέλος πάντων το θέμα τιμής είναι ένα πολύ περιέργο θέμα. Εξαρτάται από το τι θέλεις να κάνεις τα λεφτά σου. Εγώ μόνο τη γνώμη μου μπορώ να σου πω επ' αυτού. Η απόφαση είναι δική σου.
#10~Linux @ 27/7/2007 - 19:04
-Eλπιζω, να εχει φαει ηδη ban, ι γραφικος λασπολογος, ταραξιας των ανα τη Γη forums, τσιρακι (ιντερνετικο), γνωστου μικρομυαλου & αδαη δημοσιογραφισκου-εντεταλμενου της MS.
Στο θεμα τωρα:
-To LINUX ειναι το μεγαλυτερο πειραμα του Ιnternet, που πετυχε ΑΠΟΛΥΤΑ
-Το LINUX εχει μακραν πιο ευκολη:
α) Εγκατασταση λειτουργικου
β) Ασφαλεια. ΟΤΙ & να συμβει το συστημα δε παθαινει τπτ. Αντε να παθει κατι το /home του χρηστη. (χεστηκε η φοραδα στο αλωνι, δλδ)
γ)ΤΗ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ εφαρμογων (Synaptik & τα σχετικα)
δ) Εφαρμογες-εφαρμογες-εφαρμογες!!!
ε) ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ: Το LINUX καλπαζει,ειναι πια σχεδον σε καθε σπιτι, σε καθε γραφειο.

#11~λακις @ 29/8/2007 - 15:15
ουτε βουδας ουτε κουδας
πουθενα δεν βρισκεις βοηθεια
και αμα το φορτηγο περιμενει φορτωμενο
να βρεις εσυ την internet βοηθεια
μεχρι να σκευθεις να αναψεις το φως
θαχεις χεστε κατα το ανεκδωτο
#12~rossi_17 @ 25/10/2007 - 14:48
polu kalo

Για να γράψεις σχόλιο στο άρθρο πρέπει να είσαι μέλος του site και να έχεις κάνει login.